Drinki.pdf

(80 KB) Pobierz
23 - 75 DRINKS_bitnova.info_
1. ALABAMA
40ml wódki Finlandia
4 jagody
1 - 2 łyŜeczki cukru
10ml soku z limonki
W szklance rozkruszyć jagody z cukrem,
dolać wódkę i sok z limonki.
Wypełnić szklankę kruszonym lodem i zamieszać.
Podawać z mieszadełkiem.
2. ALEXANDER WODKA
Aromatyczny, łagodny drink podawany po posiłku
30 ml wódki
15 ml białego likieru kakaowego
15 ml śmietanki
Dekoracja: kakao w proszku
Wszystkie składniki,
wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze.
Wymieszać a następnie przelać do kieliszka
koktajlowego.
Posypać kakao.
3. AMATO
Owocowy, pół-wytrawny drink podawany wieczorem
20 ml wódki
20 ml wytrawnego wermutu
20 ml likieru z mandarynek
Ponadto: kawałek skórki pomarańczowej
Składniki wraz z kostkami lodu umieścić w
szklanicy barmańskiej.
Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.
Aromatyzować skórką pomarańczową i włoŜyć ją do napoju.
4. APRICOT DAILY
Wytrawny, owocowy drink na wieczór.
40 ml wódki
20 ml apricot brandy
10 ml soku cytrynowego
bitter lemon do uzupełnienia
Wszystkie składniki, oprócz bitter lemon,
oraz kostki lodu wymieszać w shakerze i
przelać do szklanki.
Dodać do uzupełnienia bitter lemon i lekko zamieszać.
5. AVALON
Owocowy drink na kaŜdą okazje.
40 ml wódki Finlandia
10 ml zielonego syropu bananowego
15 ml soku z cytryny
60 ml soku jabłkowego
Sprite do uzupełnienia
Dekoracja: wisienka koktajlowa i skórka z ogórka
Składniki wymieszać w shakerze.
Przelać do szklanki wypełnionej
do połowy kruszonym lodem.
Uzupełnić Sprietem.
Dekorować wiśnią i skórą ogórka
( owijamy szklankę ).
Podawać z rurką.
6. BALALAIKA
Owocowy, orzeźwiający drink na lato
20 ml wódki
20 ml cointreau
20 ml soku cytrynowego
Dekoracja: karambola
Wszystkie składniki wymieszać w shakerze,
przelać i udekorować krawędź kieliszka.
7. BAŁTYK
Owocowy, orzeźwiający drink na lato
35 ml wódki
5 ml niebieskiego curacao
15 ml soku z marakui
5 ml soku cytrynowego
sok pomarańczowy do uzupełnienia
Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczy, wisienka koktajlowa
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklance i wymieszać.
Plasterek pomarańczy i wisienkę nadziać na szpadę
i zawiesić na krawędzi szklanki.
8. BANANA IVANOV
Owocowy drink podawany po posiłku.
40 ml wódki Finlandia
1/2 banana
20 ml soku z cytryny
20 ml soku z limonki
10 ml syropu bananowego
Dekoracja: kawałek banana
Składniki wrzucić do blendera wypełnionego
kruszonym lodem.
Zmiksować i przelać do szklanki.
podawać ze słomka.
9. BANANA PUNCH
Owocowy drink podawany po posiłku
40 ml wódki Finlandia
20 ml syropu bananowego
20 ml śmietanki
10 ml czerwonego syropu cukrowego
Dekoracja: wisienka koktajlowa i kawałek banana
Składniki zmiksować z drobno pokruszonym lodem.
Przelać do pucharka.
Podawać ze słomką
10. BERENTZER PARADIES COCKTAIL
Pół-wytrawny drink.
25 ml wódki
25 ml likieru jabłkowego
15 ml soku pomarańczowego
1 D campari
dekoracja: plasterek jabłka, wisienka koktajlowa
i gałązka mięty
składniki wraz z kostkami lodu wymieszać w
shakerze i przelać do kieliszka koktajlowego.
Plasterek jabłka, wisienkę koktajlową i
gałązkę mięty nadziać na szpadkę i połoŜyć na kieliszku.
11. BARBARA
łagodny śmietankowy drink
20 ml wódki
20 ml białego likieru kakaowego
20 ml śmietanki
Ponadto: tarta gałka muszkatołowa
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu
umieścić w shakerze i wymieszać, a następnie
przelać do kieliszka koktajlowego.
posypać gałką.
12. BIAŁY CZEPEK ( WHITE CAP )
kremowy drink na popołudnie
30 ml wódki
10 ml likieru kawowego
10 ml portwajnu
10 ml bitej śmietany
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu,
oprócz bitej śmietany, umieścić w shakerze i wymieszać
a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
Śmietanę połoŜyć tak, by pływała na powierzchni napoju.
13. BIAŁY ROSJANIN ( WHITE RUSSIAN )
Kremowy drink podawany w ciągu całego dnia
30 ml wódki
20 ml likieru kawowego
10 ml śmietanki
Wódkę i likier oraz kostki lodu umieścić w szklanicy
barmańskiej i zamieszać.
Przelać do kieliszka koktajlowego.
na powierzchni połoŜyć lekko ubitą śmietanę.
Napój pije się tez z kostkami lodu.
wówczas podaje się go w małej szklance.
14. BIEGUN PÓŁNOCNY ( NORTH POLE )
Aromatyczny, wytrawny drink podawany wieczorem.
30 ml wódki
10 ml drambuire
10 ml campari
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w
shakerze i wymieszać, następnie przelać
do kieliszka koktajlowego.
15. BITTER SWEET
owocowy, lekko wytrawny drink na lato.
20 ml wódki
20 ml soku grejpfrutowego
20 ml syropu cytrynowego
duŜa kula lodów cytrynowych
woda sodowa
Kulę lodów cytrynowych, wódkę, sok grejpfrutowy i
syrop cytrynowy umieścić w szklance i zamieszać.
Uzupełnić woda sodowa i lekko zamieszać.
Podawać z mieszadełkiem.
16. BLUE AEGEAN
Owocowy, orzeźwiający drink na lato
20 ml wódki
20 ml niebieskiego curacao
20 ml grand marnier
sok ananasowy i sok cytrynowy wymieszane
1:1 do uzupełnienia
Dekoracja: 1/2 plasterka ananasa,
wisienka koktajlowa i gałązka mięty
Alkohole wlać do szklanki z kostkami lodu
i zamieszać.
Uzupełnić zmieszanymi sokami.
zawiesić na krawędzi szklanki nadziane na szpadkę
owoce i gałązkę mięty.
Podawać z mieszadełkiem.
17. BŁ Ę KIT PACYFIKU ( PACIFIC BLUE )
Łagodny drink podawany na przyjęciach
10 ml wódki
20 ml kremu bananowego
20 ml niebieskiego curacao
10 ml likieru kokosowego
Dekoracja: wisienka koktajlowa
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu
umieścić w szklanicy barmańskiej, zamieszać a
następnie przelać do kieliszka
koktajlowego ozdobionego na krawędzi
obwódką z cukru i wisienką
18. BŁ Ę KITNA LAGUNA ( BLUE LAGOON )
owocowy, łagodny drink na lato.
40 ml wódki
20 ml niebieskiego curacao
1 D soku cytrynowego
lemoniada cytrynowa do uzupełnienia
dekoracja: plasterek cytryny
Wszystkie składniki, oprócz lemoniady,
zmieszać wraz z kosatkami lodu w szklance.
Uzupełnić lemoniadą i ponownie zamieszać,
Plasterkiem cytryny udekorować krawędź szklanki.
19. BŁ Ę KITNA LAGUNA II ( BLUE LAGOON II )
Owocowy, łagodny drink na lato.
40 ml wódki Bols
20 ml niebieskiego curacao ( Bols Blue )
Sprite do uzupełniania
Dekoracja: 1/8 cytryny
Wszystkie składniki, oprócz Sprit`a, zamieszać
wraz z kostkami lodu w szklance. Uzupełnić Sprit`em
i ponownie zamieszać.
Cytryna udekorować krawędź szklanki.
20. BŁ Ę KITNY DZIE Ń ( BLUE DAY )
Łagodny drink owocowy na wieczór
40 ml wódki
20 ml niebieskiego curacao
1 D orange bitter
Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczy
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w
shakerze i wymieszać, potem przelać do
kieliszka koktajlowego.
Krawędź kieliszka udekorować plasterkiem pomarańczy.
21. BULL SHOT
Aromatyczny, pikantny napój typu
pick - me - up na kaŜdą porę dnia.
40 ml wódki
100 ml consomme ( pikantny bulion )
Obydwa składniki wlać do szklanki wypełnionej
kostkami lodu i dobrze zamieszać.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin