Chleb dla początkujących.docx

(11 KB) Pobierz

Chleb dla początkujących

Składniki:

3 szklanki mąki

2 łyżeczki soli (płaskie)

2 łyżeczki suszonych drożdży

1 1/8 szklanki ciepłej wody

Jak przyrządzić:

Wszystkie składniki wymieszać razem. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde dolać troszkę wody,

jeśli zbyt kleiste dosypać troszkę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.

Zagniatać ciasto przez 10 minut. Przykryć i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce.

Po wyrośnięciu jeszcez przez chwilkę ciasto zagniatać uderzając je pięścią.

Uformować chleb, włożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem keksówki,

przykryć i odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piec chleb przez 30-40 minut w 190 stopniach.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin