Chleb dla początkujących
Składniki:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki soli (płaskie)
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 1/8 szklanki ciepłej wody
Jak przyrządzić:
Wszystkie składniki wymieszać razem. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde dolać troszkę wody,
jeśli zbyt kleiste dosypać troszkę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.
Zagniatać ciasto przez 10 minut. Przykryć i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu jeszcez przez chwilkę ciasto zagniatać uderzając je pięścią.
Uformować chleb, włożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem keksówki,
przykryć i odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec chleb przez 30-40 minut w 190 stopniach.
sieczkarnia