««««««««««
· Czas: powyżej 60 minut
· Poziom trudności: trudne
· Koszty: drogie
· Dla ilu osób: powyżej 4
· wegetariańskie
ciasta i ciasteczka / torty/ kuchnia polska
· Ciasto:
· 3 pełne szkl. mąki
· 1 kostka margaryny
· 1 jajko
· 5 żółtek
· 1/2 szkl. cukru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka amoniaku
· 1 szkl. kwaśnej śmietany
· 1 łyżka smalcu
· powidła (do posmarowania ciasta)
· Masa makowa:
· 1 i 1/4 szkl. cukru
· 30 dag sparzonego i zmielonego maku
· 5 białek i zapach migdałowy.
· Zamiast przyrządzania masy makowej można użyć gotowej masy z puszki.
· Masa serowa:
· 1 i 1/4 kg białego zmielonego sera
· 6 jajek
· 1 szkl. cukru
· 1/2 kostki margaryny
· budyń śmietankowy
Ciasto przygotować z ww. składników i podzielić je na 5 części. Pierwszą z nich należy rozwałkować i posmarować powidłami. Następnie robimy masę makową ubijając białka z cukrem, dodając mak i zapach migdałowy - całość należy wymieszać. Pozostałe 4 części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki. Na każdym rozkładamy masę makową i formujemy roladki, które układamy obok siebie wzdłuż blachy na posmarowanym powidłami spodzie z ciasta. Następnie robimy masę serową ucierając żółtka z 6 jaj z margaryną. Do masy dodajemy ser, cukier, budyń i proszek do pieczenia oraz ubite na sztywną pianę białka. Wszystko razem należy wymieszać i rozłożyć na roladki. Ciasto należy piec około 1,5 godziny. Ciasto jest pyszne i bardzo szybko znika ze stołu.
sieczkarnia