Sernik makowy z roladkami.doc

(171 KB) Pobierz

Sernik makowy z roladkami

««««««««««

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Poziom trudności: trudne

·         Koszty: drogie

·         Dla ilu osób: powyżej 4

·         wegetariańskie

««««««««««

ciasta i ciasteczka / torty/ kuchnia polska

««««««««««

««««««««««

Sernik makowy z roladkami - konkurs - składniki

·         Ciasto:

·         3 pełne szkl. mąki

·         1 kostka margaryny

·         1 jajko

·         5 żółtek

·         1/2 szkl. cukru

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         1 łyżeczka amoniaku

·         1 szkl. kwaśnej śmietany

·         1 łyżka smalcu

·         powidła (do posmarowania ciasta)

·         Masa makowa:

·         1 i 1/4 szkl. cukru

·         30 dag sparzonego i zmielonego maku

·         5 białek i zapach migdałowy.

·         Zamiast przyrządzania masy makowej można użyć gotowej masy z puszki.

·         Masa serowa:

·         1 i 1/4 kg białego zmielonego sera

·         6 jajek

·         1 szkl. cukru

·         1/2 kostki margaryny

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         budyń śmietankowy

««««««««««

Sernik makowy z roladkami - konkurs - sposób przygotowania

Ciasto przygotować z ww. składników i podzielić je na 5 części. Pierwszą z nich należy rozwałkować i posmarować powidłami. Następnie robimy masę makową ubijając białka z cukrem, dodając mak i zapach migdałowy - całość należy wymieszać. Pozostałe 4 części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki. Na każdym rozkładamy masę makową i formujemy roladki, które układamy obok siebie wzdłuż blachy na posmarowanym powidłami spodzie z ciasta. Następnie robimy masę serową ucierając żółtka z 6 jaj z margaryną. Do masy dodajemy ser, cukier, budyń i proszek do pieczenia oraz ubite na sztywną pianę białka. Wszystko razem należy wymieszać i rozłożyć na roladki. Ciasto należy piec około 1,5 godziny. Ciasto jest pyszne i bardzo szybko znika ze stołu.

 
...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin