Sernik puszysty.doc

(70 KB) Pobierz
Sernik puszysty

Sernik puszysty

 

Składniki:               CIASTO

3 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru pudru

2 jajka i 2 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kostka margaryny

 

MASA SEROWA

1 kg sera w wiaderku

1 szklanka cukru

2 szklanki mleka

2 budynie śmietankowe

6 jaj

0,5 szklanki oleju

 

polewa do dekoracji

Przepis na ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.

Przepis na masę serową:               Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, mleko, budyń, olej i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową wylać na ciasto. Sernik piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu polać polew

 

Sernik "Złota Rosa"

 

Składniki:               CIASTO

2 i 1/2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat waniliowy

3 - 4 żółtka

3/4 kostki masła

 

MASA SEROWA

80 dag sera

4 jaja

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

1 budyń śmietankowy bez cukru

aromat cytrynowy

2 szklanki mleka

3 - 4 białka z poprzednich jaj

 

Przepis na ciasto:              

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i przełożyć na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przepis na masę serową oraz pieczenie sernika:               Ser zemleć 2 razy, dodać całe jaja i miksować na wolnych obrotach, wlewać powoli olej i wsypywać budyń w proszku, mleko i na końcu aromat cytrynowy i dalej miksować do uzyskania puszystej masy.

 

Wylać masę na wyłożone ciasto i zapiec 50 minut w 200 stopniach. Potem wyjąć ciasto i wyłożyć ubitą pianę z dodatkiem cukru na wierzch i wstawić ponownie na 8 minut. Smacznego!

 

Torcik kakaowy

 

Składniki:               CIASTO KAKAOWE

1 szklanka mąki

1 margaryna

1 szklanka cukru pudru

6 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

MASA

1 opakowanie masy karpatkowej + składniki do wykonania masy

3 - 4 łyżki kakao

Przepis na ciasto kakaowe:              

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, obie mąki, proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Wymieszać. Ciasto podzielić na 4 placki. Piec każdy placek osobno w temperaturze 180 stopni C przez około 15 - 20 minut.

Przepis na masę:               Masę karpatkową zrobić według przepisu na opakowaniu i dodać kakao rozpuszczone w wodzie. Wymieszać. Przełożyć placki. Wierzch udekorować według uznania.

 

Kokosowe kuleczki

Składniki:               25 dag margaryny (może być "Kasia")

1/2 szklanki cukru pudru

1 żółtko

3 łyżki ciemnego kakao

1 cukier waniliowy

10 dag wiórków kokosowych

1 duże opakowanie herbatników

1 łyżeczka rumu lub wódki

wiórki kokosowe do obtoczenia

 

Przepis:              

Margarynę, cukier puder, cukier waniliowy i żółtko utrzeć na głatką, puszystą masę. Następnie dodać pokruszone herbatniki i wórki kokosowe i dalej ucierać. Na koniec dodać kakao i rum lub wódkę.

  Masę włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie formować małe kuleczki i obtaczać je w wiórkach kokosowych.

 

 

Ciasto szefa

 

 

                 Składniki:               8 paczek herbatników po 50g

1 krem karpatka

1 kostka masła

1 mleko w puszce słodzone

1 śmietana kremówka łaciata 30% (0,5l)

3 śnieżki FIX

1 gorzka czekolada

Przepis:               Krem karpatka ugotować według przepisu. Ostudzić i utrzeć z kostką masła. Śmietanę ubić z 3 śnieżkami FIX. Mleko w puszce słodzone gotować 3 godziny.

Układanie na blaszce:               1 warstwa - ciastka

2 warstwa - masa karpatkowa

3 warstwa - ciastka

4 warstwa - mleko w puszce

5 warstwa - ciastka

6 warstwa - bita śmietana

Na wierzch zetrzeć czekoladę

 

Ciasto Raffaello

 

 

Składniki:               4 - 5 paczek herbatników (40 - 50 dag) np. Petit Beurre lub 2 paczki krakersów

 

MASA

2 i 1/2 szklanki mleka

3 żółtka

2 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 paczka cukru waniliowego

1 szklanka cukru

30 dag masła roślinnego (w kubeczku)

około 20 dag wiórków kokosowych

można dodać spirytys do smaku

wiórki kokosowe do posypania

 

Przepis:               W 1/2 szklanki mleka wymieszać żółtka oraz obie mąki i zmiksować. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmiksowane żółtka z mąką i ugotować z tego budyń.

Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe i spirytus. Wymieszać.

Formę lub deseczkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać ciastka herbatniki. Następnie nałożyć masę i znów herbatniki - tak, aby powstały 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć masę i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto lekko przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki.

 

Blok kawowy

 

Składniki:               2 szklanki cukru

1 kostka margaryny

3/4 szklanki mocnej herbaty lub kawy inki

1 paczka mleka w proszku (50 dag)

2 czubate łyżki kakao

herbatniki - 3 paczki

bakalie

 

Przepis:              

Cukier, margarynę i esencję herbacianą (lub z kawy inki) zagotować, trochę ostudzić. Do ciepłego dodać mleko w proszku i kakao, dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokruszone na kawałki herbatniki oraz bakalie (np. rodzynki lub według własnego smaku). Wszystko wymieszać. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę, ostudzić i dopiero wstawić na 1 godzinę do lodówki.

 

Ciasto na herbatnikach

 

Składniki:               5 paczek herbatników

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

1 szklanka kaszy manny

1 litr mleka

1 cukier waniliowy

2 łyżki kakao

dowolna polewa

kokos do posypania

 

Przepis:              

Mleko, margarynę, cukier zagotować. Do gotującej masy wsypywać powoli kaszę mannę ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier waniliowy oraz kakao rozmieszane z odrobiną mleka. Na wyłożone na blaszce herbatniki wylać gorącą masę. Poukładać na masę resztę herbatników lekko przygniatając. Całość zalać polewą, posypać kokosem, można dać jakiś dowolny aromat: arak, migdaly.

 

Muffinki migdałowe

 

Składniki:               12,5 dag masła

5 dag migdałów

12,5 dag mąki

12,5 dag cukru

3 jajka

kilka kropli aromatu waniliowego

 

Przepis:              

Masło stopić, ostudzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zemleć. Mąkę oraz cukier wsypać do miski, wymieszać. Wbić jajka, dodać stopione masło, migdały i aromat waniliowy. Wyrobić łyżką jednolitą masę. Wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozłożyć do natłuszczonych foremek na muffinki. Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni C.

 

Metroświec

 

Składniki:               CIASTO

1 szklanka cukru

5 jaj

2 szklanki mąki tortowej

9 łyżek oleju

9 łyżek letniej wody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao + 1 łyżka letniej wody

2 zapachy rumowe

 

MASA

2 szklanki mleka

1 łyżka mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 kostki masła

1/2 kostki margaryny

1 szklanka cukru

Przepis na ciasto:               Żółtka utrzeć z cukrem. Po utarciu dodać olej i wodę, wymieszać wszystko razem. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek oraz zapach rumowy. Surowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao wymieszane z letnią wodą. Ciasto przelać do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze około 180 -200 stopni C.

Przepis na masę:               Z mleka i obu mąk ugotować budyń. Masło i margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po trochu wystudzony budyń. Utrzeć na puszystą masę.

Przekładanie ciasta:               Po upieczeniu obu ciast pokroić je jak chleb (w plasterki). Przekładać ciastem na zmianę - raz jasne ciasto, masa, ciemne ciasto, masa itd. Ciasto udekorować w dowolny sposób (np. polewą kakaową i wiórkami kokosowymi). Po przełożeniu masą ciasto wstawić do lodówki. Kroić na ukos.

 

 

Miodownik z kremem

 

Składniki:               CIASTO

1/2 kostki margaryny

2 łyżki miodu

1 szklanka cukru pudru

4 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

2 jajka

 

KREM

1/2 litra mleka

1 budyń waniliowy

1/2 kostki margaryny

5 dag rodzynek

3 łyżki cukru pudru

Przepis na ciasto:               Margarynę rozpuścić, dodać miód i cukier puder. Gotować około 5 minut mieszając cały czas. Lekko przestudzić. Do ciepłej masy dodać mąkę, sodę i jajka. Wymieszać. Upiec 3 placki. Piec każdy po 15 minut.

Przepis na krem:               Budyń waniliowy ugotować według przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń, rodzynki i wymieszać. Przełożyć ciasto budyniem.

 

http://www.ciasta.net/ciasta.php

Murzynek

 

Składniki:               1 margaryna

pół szklanki mleka lub wody

mniej niż 2 szklanki cukru

4 łyżki kakao

4 jaja

2 szklanki mąki

łyżka proszku do pieczenia

aromat lub przyprawa do pierników

Przepis:               Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę. Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i przyprawy. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek.

 

Przełożyć ciasto do foremki i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Polać polewą czekoladową.

 

Izaura

 

Składniki:              

CIASTO

1,5 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

3 łyżki kakao

1 kostka margaryny

3 łyżeczki proszku do pieczenia

torebka wanilii

4 jaja

5 łyżek wody

 

MASA SEROWA

50 - 70 dag sera białego

4 jaja

1 szklanka cukru

pół kostki masła

wiórki kokosowe

troszkę budyniu śmietankowego w proszku

troszkę proszku do pieczenia

2 łyżki kaszy manny błyskawicznej

Przepis na ciasto:               Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać. Odlać pół szklanki na polewę.

 

Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wszystko wymieszać i wlać do formy.

Przepis na masę serową:               Zemleć ser w maszynce. Połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę, wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut. Po upieczeniu ciasto oblać zostawioną masą i posypać wiórkami kokosowymi.

 

 

Sernik z kratką

 

Składniki:               1 kg sera

1 szklanka cukru (może być więcej jeśli ktoś lubi słodko)

2 budynie śmietankowe lub waniliowe (mogą być z cukrem)

9 jaj

paczka rodzynków

1 kostka masła (może być 1/2 kostki margaryny "Kasi" + 1/2 kostki masła)

cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis:               Cukier, cukier waniliowy, masło i żółtka utrzeć mikserem 10 minut. Następnie małymi partiami dodawać ser (zmielony 1 raz przez maszynkę) i ucierać. Dodać budynie oraz proszek do pieczenia i dalej ucierać. Ubić pianę na sztywno i dodać do masy. Delikatnie dobrze wymieszać. Dodać rodzynki opruszone mąką.

 

Masę serową możemy upiec ze spodem z ciasta kruchego lub samą. Piec w temperaturze 150 - 160 stopni C około 1,5 godziny, aż będzie złoto – brązow

 

Faworki

Składniki:               25 dag mąki pszennej

4 dag cukru pudru

1 łyżka masła

3 żółtka

5 - 10 dag śmietany

1 kieliszek spirytusu

szczypta soli

 

50 dag smalcu do smażenia

cukier puder z cukrem waniliowym do posypania

Przepis na faworki:               Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. Dobrze wyrobić i wybijać wałkiem tak długo, aż będą tworzyły się pęrzerze. Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę, po czym rozwałkować cienko bez posypywania mąką i uformować faworki.

 

Jak formować faworki: ciasto pokroić na paski o długości 10 cm i o szerokości 3 cm, każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie i przeciągnąć.

 

Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Po usmażeniu faworki ułożyć dla osączenia na bibule, następnie przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

 

 

Faworki - przepis numer 2

 

Składniki:               25 dag mąki

4 dag cukru pudru

1 łyżka kopiasta tłuszczu (może być masło)

2 całe jajka

1 łyżka octu

10 dag śmietany

szczypta soli

 

50 dag smalcu do smażenia

12,5 dag cukru pudru do posypania

1 paczka cukru waniliowego

Przepis na faworki:               Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz, cukier puder, jajka, sól, ocet i śmietanę, po czym wszystko razem zagnieść i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być twarde jak na makaron. Następnie wynieść ciasto do chłodnego miejsca na 1 godzinę i przykryć ściereczką, aby nie obeschło. Smalec rozgrzać w garnku lub głębokiej patelni. Ciasto cienko rozwałkować nie podsypując mąki.

 

Wykrawać radełkiem lub nożem paski i formować faworki: każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie.

 

Faworki wrzucać do gorącego tłuszczu i smażyć na złoty kolor. Do tłuszczu można od czasu do czasu wkładać plasterek surowego ziemniaka. Po usmażeniu faworki wyjmować widelcem, osączać z tłuszczu na bibule i posypywać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

 

Cytrusek

 

Składniki:               CIASTO BISZKOPTOWE

6 jaj

1 i 1/2 szklanki cukru

2 i 1/4 szklanki mąki

12 łyżek oleju

12 łyżek wody

3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

MASA BUDYNIOWA

2 budynie śmietankowe bez cukru

3 szklanki wody

1 szklanka cukru

1/2 szklanki soku z cytryny

15 dag margaryny

 

3 paczki herbatników

1/2 l śmietanki kremówki

1 cukier waniliowy

Przepis na ciasto biszkoptowe:               Białka ubić na sztywną pianę. Następnie na przemian dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku, aż do wyczerpania składników. Na końcu dodać resztę składników, cały czas miksując na najmniejszych obrotach. Ciasto wylać do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przepis na masę budyniową:               Budynie śmietankowe ugotować na wodzie (3 szklanki wody) z cukrem. Margarynę utrzeć z ostu...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin