Bananowe racuszki
Składniki na 4 porcje:
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mleka
2 jaja
15 dag cukru pudru
sok i skórka otarta z jednej cytryny
8 pokrojonych w plasterki bananów
olej do smażenia
Obie mąki wymieszaj z mlekiem i rozbitymi jajami, a następnie zmiksuj lub utrzyj z pozostałymi składnikami na jednolitą masę - tak, aby powstało gładkie ciasto (jeśli jest zbyt rzadkie dodaj odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste - dolej 1-2 łyżki wody mineralnej).
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką formuj niewielkie racuszki i smaż je z obu stron na złoty kolor, po czym układaj na ogrzanym półmisku.
Racuszki możesz podać posypane mielonym cynamonem lub polane bitą śmietaną.
Puklas