higiena produkcji 4.pdf

(161 KB) Pobierz
93566145 UNPDF
Higiena produkcji żywności
Wykład 4
Dezynfekcja i uzdatnianie wody
Dezynfekcja wody:
Pomimo na ogół wysokiej jakości wody stosowanej do produkcji żywności istnieje konieczność
jej dezynfekcji, stosowane w takich przypadkach chlorowanie obniża smak wody i
wprowadza dodatkowe niekorzystne chlorowe pochodne.
Metody:
- Chlorowanie
- Ozonowanie
- Ditlenek chloru
- Promieniowanie UV
- Ogrzewanie
- Odwrócona osmoza
- Ultradźwięki
Chlorowanie wody:
Chlorowanie wody prowadzi się przez dozowanie wody chlorowej.
Zachodzą wtedy następujące reakcje:
Cl 2 + H 2 O  HClO + HCl
HClO  H + + OCl -
Jon OCl - jest aktywnym środkiem utleniającym i dezynfekcyjnym.
Dawka chloru dla wody o przeciętnych własnościach wynosi 0,3-1 mg/dm 3 .
Ditlenek chloru:
To związek o silniejszych właściwościach bakteriobójczych aniżeli chlor.
Ditlenek chloru ma też taką przewagę nad chlorem, że nie jest tak przykry w smaku i zapachu.
Stosuje się go w ilości 0,5g/m 3 , podczas gdy chloru należy dodawać nawet 1,0 g/1 m 3 wody.
Promieniowanie UV:
Zakres - w szczególności o długości fali od 254 do 265 nm. Wnika ono w strukturę DNA
komórek i powoduje zmiany prowadzące do śmierci drobnoustrojów.
Dezynfekcja UV eliminuje chlorowanie wody.
Szeroko stosowana na do dezynfekcji wody bez użycia temperatury i chemikaliów.
Do dezynfekcji wody na potrzeby technologiczne, do mycia opakowań i butelek, maszyn w
zakładach spożywczych.
Zastępuje pasteryzację wody, przy kilkunastokrotnie niższych kosztach.
Umożliwia rezygnację z chlorowania lub kilkukrotne zmniejszenie ilości dozowanego chloru.
Służy do destrukcji ozonu po ozonowaniu wody.
Ozonowanie wody:
Ozon jest najsilniejszym utleniaczem ze wszystkich używanych środków dezynfekujących
stosowanych do uzdatniania wody.
Jego stosowanie jest najpewniejszym sposobem uzyskania wody pozbawionej bakterii i wirusów.
Ozon, O 3 , jest trójatomową odmianą alotropową tlenu.
W atmosferze ziemskiej występuje w śladowych ilościach (6-10%) i dopiero w wyższych
warstwach jego stężenie wzrasta.
Metoda ta składa się z dwóch faz:
I-sza - wytwarzania ozonu w specjalnych aparatach w wyniku sztucznie wywołanych wyładowań
elektrycznych w przepływającym przez nie suchym powietrzu.
Ozon można otrzymać w aparatach zwanych ozonizatorami przez działanie wyładowaniem
koronowym wysokiego napięcia na tlen gazowy.
Również naświetlanie tlenu gazowego promieniami ultrafioletowymi (poniżej 190 nm) powoduje
utworzenie ozonu.
II-ga faza - związana z dokładnym wymieszaniem ozonu z wodą dezynfekowaną.
Po zdezynfekowaniu wody ozonem w efekcie uzyskujemy wodę bakteriologicznie czystą, o
przyjemnym i orzeźwiającym smaku.
Woda mieszana jest z ozonem w mieszalnikach eżektorowych i nasycona przepływa przez
kolumnę kontaktową, gdzie zachodzi proces dezynfekcji.
Zużycie ozonu wynosi 0,6-4 mg/m 3 , czas kontaktu z wodą - ok. 10 min.
Cząsteczka ozonu ulega rozkładowi tworząc tlen atomowy: O 3  O 2 + O
Tlen atomowy jest silnym środkiem utleniającym i bakteriobójczym.
Biofilmy
Źródłem zanieczyszczenia mikrobiologicznego produktu może być biofilm tj. cienka błona typu
polisacharydowego zawierająca namnażające się drobnoustroje, tworząca się w
urządzeniach produkcyjnych i bardzo trudna do usunięcia normalnie stosowanymi
sposobami mycia i dezynfekcji.
Etapy powstawania biofilmu:
przywarcie bakterii do powierzchni urządzenia,
Wytworzenie przez bakterie warstewki polisacharydu o dużej przyczepności o nazwie
glikokaliks,
Utwardzenie glikokaliksu jonami wapnia z wody, nadające błonie odporność
mechaniczną i chemiczną.
Proces powstawania biofilmu trwa w sprzyjających warunkach ok. 8 godz.
Aby zapobiec powstawaniu biofilmu należy przestrzegać dwóch głównych zasad:
myć i dezynfekować linie bezpośrednio po zakończeniu procesu produkcji,
stosować, jeśli to możliwe, wodę uzdatnioną, pozbawioną jonów wapnia.
Mycie i dezynfekcja opakowań
Rodzaje opakowań:
szklane (butelki, słoiki)
metalowe (puszki, beczki, cylindry, konwie, kapsle, nakrętki, wieczka)
z tworzyw sztucznych (butelki, beczki, skrzynki, łubianki, korki, nakrętki)
drewniane (beczki, skrzynki)
Rodzaje opakowań:
zwrotne (dostarczone od konsumentów)
nowe , dostarczone od producenta jako niejałowe
Rodzaje opakowań:
jednostkowe - ich mycie i dezynfekcja ma za zadanie usunąć drobnoustroje
i zanieczyszczenia fizyczne mogące obniżyć jakość i trwałość produktu oraz stanowiące
zagrożenie dla konsumenta.
zbiorcze - ich mycie (lub przedmuchanie powietrzem w oczyszczarkach powietrznych) i
dezynfekcja poprawia ogólny stan czystości zakładu, ogranicza źródła zakażeń produktu
i opakowań jednostkowych.
Mycie i dezynfekcja opakowań jednostkowych:
Procesy mycia i dezynfekcji wszystkich rodzajów opakowań jednostkowych powinny być
zautomatyzowane i powinny zapewniać czystość opakowań pod względem fizycznym,
chemicznym i mikrobiologicznym.
Powinny być zorganizowane tak, aby bezpośrednio po tym procesie opakowania były użyte do
napełnienia.
Przetrzymywanie opakowań po procesie mycia i dezynfekcji powoduje ponowne ich
zanieczyszczenie.
Przed myciem konieczna jest selekcja opakowań uszkodzonych zaś po umyciu i dezynfekcji
wizualna ocena skuteczności mycia (jeśli jest to możliwe).
Typy urządzeń do opakowań szklanych:
1. natryskowy
2. natryskowo-zanurzeniowy (inaczej: namaczalnikowo-natryskowy, natryskowo-kąpielowy)
3. zanurzeniowy
Typ natryskowy:
Najczęściej spotykane sekcje:
1. Nakładanie butelek
2. Wstępny natrysk wodą 35-40 o C (2-5 minut)
3. Natryskiwanie 1-2% roztworem ługu 55-65 o C
4. Płukanie ciepłą wodą 50-60 o C (~2 minuty)
5. Płukanie zimną wodą 10-15 o C (~2 minuty)
6. Ociekanie butelek
W niektórych myjkach jest także sekcja dezynfekcji.
Typ zanurzeniowy:
Najczęściej spotykane sekcje:
1. Nakładanie butelek
2. Moczenie w 1-2% roztworze ługu 55-60 o C (6-10 minut)
3. Płukanie ciepłą wodą 50-55 o C (~2 minuty)
4. Płukanie (natrysk) zimną wodą 10-15 o C (~2 minuty)
5. Ociekanie butelek
W niektórych myjkach jest także sekcja dezynfekcji.
Typ zanurzeniowo-natryskowy:
Najczęściej spotykane sekcje:
1. Nakładanie butelek
2. Wstępny natrysk lub moczenie w wodzie o temp. 35-45 o C (2-5 minut)
3. Moczenie w 1% roztworze ługu o temp. 55-60 o C (2-5 minut)
4. Odmoczenie i spłukiwanie etykiet w 1% roztworze ługu o temp. 60 o C (nie zawsze)
5. Moczenie w 1% roztworze ługu o temp. 70-75 o C
6. Natryskiwanie używanym 0,8-1% roztworem ługu o temp. 80-85 o C
7. Natryskiwanie świeżym 0,9-1,5% roztworem ługu o temp. 60-55 o C
8. Płukanie ciepłą wodą o temp. 50-55 o C (~2 minuty) w celu usunięcia resztek ługu
9. Płukanie zimną wodą 10-15 o C
10. Ociekanie butelek
Niedomycie opakowań:
złą pracą myjarki
zbyt rzadką zmianą roztworów myjących (mają one swój kres zwilżalności)
nieprzestrzeganiem parametrów procesu mycia, np. temperatury, stężenia środków
myjących.
Kontrolą stężeń środków myjących zajmuje się laboratorium – np. metodą miareczkowania
próbek roztworów pobieranych podczas pracy myjarki (np. co godzinę).
Prawidłowość pracy:
Dla prawidłowości i skuteczności pracy myjarki ważne jest utrzymywanie jej w czystości
zgodnie z instrukcją użytkowania (mycie i dezynfekcja samej maszyny).
Urządzenia do mycia i dezynfekcji skrzynek (myjki tunelowe):
- natrysk wodą zimną
- natrysk wodą gorącą
- natrysk ługiem 1,5%, około 55 o C
- natrysk gorącą wodą płuczącą
- dezynfekcja środkiem chemicznym (niekoniecznie) i płukanie wodą
- osuszanie gorącym powietrzem
Mycie i dezynfekcja puszek:
- myjki natryskowe o konstrukcji zbliżonej do myjek do słoików (stosowane jest tylko niższe
ciśnienie wody natryskowej)
- suszenie strumieniem gorącego powietrza
Mycie i dezynfekcja wieczek metalowych:
Polega najczęściej na:
- kąpieli w gorącej wodzie
lub:
- natrysku parą wodną
Mycie i dezynfekcja beczek:
Sposób mycia i dezynfekcji zależy od rodzaju materiału z jakiego wykonane są beczki
- zależnie od rodzaju tworzywa i kształtu opakowania
- także w urządzeniach mechanicznych
Beczki drewniane (myjki rotacyjne):
zewnętrzny natrysk wodą i mycie szczotkami
czopowanie otworu dennego
wewnętrzne mycie gorącą wodą o temp. 60 o C
spłukiwanie wnętrza zimną wodą
Beczki metalowe:
- (urządzenia automatyczne często sprzężone z urządzeniami do rozlewu)
Beczki z tworzyw sztucznych (np. PE):
-
Mycie i dezynfekcja opakowań kartonowych wielowarstwowych:
Opakowania takie są najczęściej myte i dezynfekowane równocześnie z ich formowaniem, tuż
przed procesem napełniania.
Mycie i dezynfekcja odbywają się przez:
kąpiel lub natrysk perhydrolu,
podwyższoną temperaturę,
nadmuch gorącego powietrza,
potraktowanie parą wodną,
promieniowanie UV.
myjki szczotkowe
Zgłoś jeśli naruszono regulamin