Murzynek serowo miodowy.doc

(33 KB) Pobierz
Murzynek serowo miodowy

Murzynek serowo miodowy

 

Ciasto:

6 łyżek wody

1,5 szklanki cukru

25 dag margaryny

2 łyżki kakao

4 jajka

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa:

30 dag białego sera

3 łyżki miodu

aromat migdałowy

łyżka cukru pudru

kandyzowana skórka pomarańczowa

łyżka rodzynków

 

Sposób przygotowania:

 

Cukier, margarynę, kakao zalać wodą i gotować przez 3-4 minuty. Odstawić, pozostawić 6-7 łyżek na polewę, resztę wystudzić. Do kakaowej masy wbić żółtka, dodać 2 łyżki wody i pozostałe składniki. Zmiksować, potem wymieszać delikatnie z pianą z białek. Ciasto wylać do przygotowanej blachy i piec w gorącym piekarniku przez 40 minut w temperaturze około 150-190 stopni. Ser utrzeć z miodem, dodać, ucierając, cukier puder, a pod koniec rodzynki, skórkę pomarańczową i aromat migdałowy. Całkowicie wystudzony placek przełożyć masą, docisnąć. Podgrzać polewę, polać nią ciasto. Na ciepłej polewie można ułożyć wiśnie z konfitury.

 

 

Pyszny placek z truskawkami

 

Składniki:

truskawki

sernik na zimno

mleko

galaretka truskawkowa

biszkopty mogą być okrągłe lub podłużne

 

Sposób przygotowania:

 

Biszkopty układamy na blachę wyłożoną folia aluminiową. Sernik przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Galaretkę również rozpuszczamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Truskawki myjemy i odcinamy zielone. Na biszkopty wylewamy sernik i na to układamy dowolnie truskawki i zalewamy tężejąca galaretką i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

 

Wyśmienite ciasto zebra ze śmietaną

 

Składniki:

5 jajek

2 i 1/2 szklanki mąki + 3 łyżki

1 i 1/2 szklanki cukru

1 szklanka oleju

1 szklanka letniej wody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

 

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać 2 i 1/2 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując dodajemy wodę i olej. Całość dokładnie zmiksować. Gotowe cisto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao i dokładnie mieszamy, zaś do drugiej części dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Gotowe dwa ciasta wylewamy na środek natłuszczonej lub wyłożonej papierem blachy – średniej. Wlewamy na środek na zmianę białą masę potem ciemną i w ten sposób powstają krążki. Gotowe ciasto pieczemy około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Gotowe ciasto wyjąc z blachy i przeciąć w dwóch miejscach i przełożyć kremem ze śmietany.

 

 

Wyśmienite ciasto zebra

 

Składniki:

5 jajek

2 i 1/2 szklanki mąki + 3 łyżki

1 i 1/2 szklanki cukru

1 szklanka oleju

1 szklanka letniej wody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

 

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać 2 i 1/2 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując dodajemy wodę i olej. Całość dokładnie zmiksować. Gotowe cisto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao i dokładnie mieszamy, zaś do drugiej części dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Gotowe dwa ciasta wylewamy na środek natłuszczonej lub wyłożonej papierem blachy – średniej. Wlewamy na środek na zmianę białą masę potem ciemną i w ten sposób powstają krążki. Gotowe ciasto pieczemy około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Gotowe ciasto wyjąc z blachy i smacznego.

 

 

Ciasto czekoladowe w 5 minut

 

Składniki:

4 łyżki mąki

4 łyżki cukru

2 łyżki kakao

1 jajko

3 łyżki mleka

3 łyżki oleju

proszek do pieczenia (ok. 1/4 łyżeczki)- jest jeszcze lepsze

 

Sposób przygotowania:

 

Wymieszać mąkę, cukier i kakao. Dodać jajko, mleko, olej, wymieszać i do mikrofali na 3 minuty (najwyższa moc). Próbowałam, wychodzi pyszne. I naprawdę szybko się robi.

 

 

Ciasto łaciate

 

 

Biszkopt:

6 jaj

1/2 szkl mąki

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szkl.cukru

1 proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

 

Białka ubić dodać cukier żółtka, na stepnie mąkę przenną ziemniaczaną proszek pieczemy 40 min. Dzielimy na trzy części jedną białą drugą dodajemy cały kiśiel owocowy czerwony a rzecią z kakałem. Wykładamy po łysce na zmiane na blachę. Po upieczeniu biszkoptu przekroić to pół. Produkty do masy 4 serki troche 1/2 szkl cukru 1 garaletka cytrynowa rozrobić w gorocej wodzie 1/2 wody ostudzić nie sastygła wlać do masy wymieszać schłodzić, zeby bylo ładniej ubić 3 śnieszki na 1 szkl mleka cukier do smaku słotko cukier waniliowy, 1 garaletkę owocową według uznania przekładamy biszkopt na zmiane masę z serków homonizowanych z śnieszkami dekorować dowolnie

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin