Składniki
* buraki czerwone 2 kg
* woda 2-2,5 litra
* ziele angielskie kilka ziaren
* pieprz ziarnisty
* listek laurowy
* sól
* pieprz
* majeranek
* cukier
* ocet
* grzyby ziarnisty 10 szt
* fasola sucha jaś
* czosnek 2 ząbki
Sposób przyrządzenia
Buraki obrać, pokroić zalać wodą, gotować 30 min, po tym czasie dodać listek, ziele, pieprz, cukier, czosnek ocet, majeranek, sól, wszystko gotować jeszcze 40 min.
Grzybki namoczyć, zalać wodą, zagotować, wywar z grzybów wlać do barszczu i gotować jeszcze razem 5 min.
Odstawić na całą noc w chłodne miejsce.
Fasolę namoczyć na noc.
Na drugi dzień, barszczyk podgrzać (nie gotować bo straci kolor, przecedzić doprawić mielonym pieprzem.
Podawać z ugotowaną fasolą.
janekb12