10 kroków zapobiegania czynn. biolog..doc

(36 KB) Pobierz
"10 kroków" zapobiegania zagrożeniom biologicznym

"10 kroków" zapobiegania zagrożeniom biologicznym

Zgodnie z obowiązującym prawem pracodawcy są odpowiedzialni za bezpieczeństwo i higienę pracy swoich pracowników. Są zobligowani do oceny ryzyka oraz stosowania środków ochrony, przechowywania sprawozdań z wypadków, informowania i szkolenia pracowników, prowadzenia konsultacji z pracownikami, współpracownikami, kontrahentami i koordynatorami.

Ryzyko spowodowane przez czynniki biologiczne w środowisku pracy powinno być traktowane poważnie. W celu ochrony pracowników przed zagrożeniami spowodowanymi przez szkodliwe czynniki biologiczne należy:

1.     zbierać informacje dotyczące zagrożeń biologicznych, które mogą wystąpić w miejscu pracy. Szereg podstawowych informacji można znaleźć na stronach internetowych Agencji oraz krajowych służb BHP.

2.     przekazywać informacje swoim pracownikom. Wiedza i umiejętności stanowią podstawę właściwego stosowania zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Należy upewnić się, że pracownicy są regularnie szkoleni w zakresie odpowiadającym wykonywanej przez nich pracy.

3.     identyfikować źródło czynników biologicznych występujących w miejscu pracy. Należy upewnić się czy pracownicy oraz inne osoby (np. kontrahenci, współpracownicy) mogli być narażeni na działanie szkodliwych czynników biologicznych (należy wziąć pod uwagę możliwość wprowadzenia przez nich czynników z zewnątrz i zanieczyszczenia miejsca pracy) oraz sprawdzić jak poważne mogą być następstwa narażenia.

4.     ocenić prawdopodobieństwo wystąpienia zakażenia biorąc pod uwagę czas trwania narażenia, liczbę narażonych pracowników oraz ilość i rodzaj szkodliwych czynników.

5.     określić sposoby redukcji i eliminacji ryzyka między innymi poprzez udoskonalenie sprzętu, metod pracy oraz szkolenia pracowników. Należy ustalić priorytetowe działania w odniesieniu do wielkości szacowanego ryzyka, liczby zakażonych, itp.. Ochrona powinna odpowiadać następującej hierarchii:

o        unikać ryzyka

o        zwalczać ryzyko u źródła

o        przystosować pracę do pracowników

o        zastąpić szkodliwe czynniki mniej szkodliwymi

o        ustanowić nadrzędność zbiorowych środków zapobiegawczych ponad środkami indywidualnymi

Planując środki zapobiegawcze należy pamiętać: nawet pojedyncze mikroorganizmy mogą spowodować zakażenie - ich charakterystyczną cechą jest zdolność do wzrostu i namnażania.

6.     zapobiegać narażeniom zawodowym na czynniki biologiczne przez eliminację czynności, w czasie których występuje ryzyko, usuwanie niebezpiecznych odpadów lub zastąpienie szkodliwych czynników biologicznych mniej szkodliwymi.

7.     kontrolować narażenie w przypadku braku możliwości jego eliminacji. Należy ograniczać narażenie pracowników przez:

o        redukcję liczby pracowników mających kontakt z czynnikami biologicznymi,

o        zapewnienie właściwej higieny pracy (mycie rąk, unikanie kontaktu z ustami i oczyma, ochrona ran i skaleczeń, spożywanie posiłków w wyznaczonych miejscach, właściwe stosowanie i konserwacja środków ochrony indywidualnej, itp.),

o        zapewnienie odpowiedniej higieny środowiska pracy (stosowanie sprzętu, który można łatwo czyścić, regularne sprzątanie miejsc pracy, instalację i kontrolę bezpiecznych systemów wodociągowych, kanalizacyjnych i wentylacyjnych, itp.),

o        stosowanie innych środków zapobiegawczych (odpowiednie stosowanie znaku ostrzegającego przed zagrożeniem biologicznym, prowadzenie szczepień, szkoleń i instruktażu pracowników).

8.     sporządzić plan postępowania na wypadek awarii z udziałem czynników biologicznych.

9.     prowadzić rejestr wszystkich przypadków chorobowych związanych z narażeniem na szkodliwe czynniki biologiczne i raportować o nich odpowiednim służbom.

10. regularnie dokonywać oceny ryzyka i sprawdzać czy przewidziane środki ostrożności (włącznie ze szkoleniami pracowników) są nadal efektywne.

Ważne:

·         Należy prowadzić rejestr wszystkich zagrożeń, które zostały zidentyfikowane oraz wszystkich środków ostrożności, które zostały wdrożone.

·         Należy prowadzić systematyczne szkolenie pracowników

·         W przypadku wątpliwości należy kontaktować się z doradcami technicznymi i odpowiednimi służbami administracyjnymi i medycyny pracy.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin