Ikar - ciasto z batonami.docx

(16 KB) Pobierz

Ikar - ciasto z batonami

 

Składniki

http://www.wielkiezarcie.com/emoticons/heart.gifBiszkopt:
* Można upiec własny sprawdzony biszkopt z dodatkiem odrobiny amoniaku
~ 4 jajka
~ 20 dag cukru
~ 15 dag mąki pszennej
~ 5 dag mąki ziemniaczanej
~ odrobina amoniaku
~ łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 łyżka octu

http://www.wielkiezarcie.com/emoticons/heart.gifCiasto ciemne:
~ 1 margaryna
~ 1 szklanka cukru
~ 4 łyżki wody lub mleka
~ 3 łyżki kakao
~ 4 jajka
~ 1 1/2 szklanki mąki pszennej
~ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ odrobina amoniaku
~ szczypta soli

http://www.wielkiezarcie.com/emoticons/heart.gifKokos:
~ 4 białka
~ 15 dag kokosu
~ 10 dag cukru

http://www.wielkiezarcie.com/emoticons/heart.gifKrem:
~ 1/2 litra mleka
~ 2 czubate łyżki mąki pszennej
~ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
~ 3 łyżki cukru
~ 4 żółtka
~ cukier waniliowy
~ 25 dag masła roślinnego
~ 3 batony Ikar
~ 1/4 szklanki gorącego mleka (polecam dać jak najmniej)

http://www.wielkiezarcie.com/emoticons/heart.gifDodatkowo:
~ polewa

Biszkopt
Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, żółtka - chwilkę ubijamy. Następnie przesiewamy do ciasta obie mąki z proszkiem - lekko mieszamy, na koniec ocet, amoniak, jeszcze chwilkę mieszamy i pieczemy. Po upieczeniu biszkopt należy przekroić na pół.

Ciasto ciemne
Margarynę, cukier (odrobinę zostawić do piany), wodę lub mleko, kakao - należy zagotować i przestudzić. Po wystygnięciu dodać żółtka, mąkę z proszkiem, amoniak - lekko wymieszać, na koniec dać pianę ubitą z odłożonym cukrem i szczyptą soli i jeszcze raz lekko wymieszać. Na ciasto ciemne kupkami nakładać kokos:

Kokos
Białka ubić, dodać cukier, chwilę ubijać, na koniec dać kokos i wymieszać. Kokos układać kupkami na ciemnym cieście i całość piec w nagrzanym piekarniku - sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

Krem
Z podanej ilości mleka odlać szklankę. W garnuszku utrzeć żółtka z cukrami, dodawać na przemian mąkę i mleko i dobrze utrzeć (najlepiej mikserem). Powstałą masę wlać na gotujące się mleko i ponownie zagotować, ciągle mieszając (uważać żeby się nie przypaliło!).
Ostudzony budyń utrzeć z masłem.
Powstałą masę podzielić na pół. Jedną część pozostawiamy białą, do drugiej dodajemy Ikary rozpuszczone w gorącym mleku (lepiej gdy mleka jest mniej niż 1/4 szklanki). Masa ikarowa jest dość rzadka - można ją chwilę schłodzić, będzie się lepiej smarować.

Przekładanie placka
Na spód dajemy jedną część biszkoptu, na to białą masę, następnie ciemny placek z kokosem, na to krem ikarowy, na niego pozostałą część biszkoptu i na koniec dowolną polewę.
Ten wspaniały przepis mam od mojej przyjaciółki Madzihttp://www.wielkiezarcie.com/emoticons/party.gif

Zgłoś jeśli naruszono regulamin