Ikar - ciasto z batonami
Składniki
Biszkopt:* Można upiec własny sprawdzony biszkopt z dodatkiem odrobiny amoniaku~ 4 jajka~ 20 dag cukru~ 15 dag mąki pszennej~ 5 dag mąki ziemniaczanej~ odrobina amoniaku~ łyżeczka proszku do pieczenia~ 1 łyżka octuCiasto ciemne:~ 1 margaryna~ 1 szklanka cukru~ 4 łyżki wody lub mleka~ 3 łyżki kakao~ 4 jajka~ 1 1/2 szklanki mąki pszennej~ 2 łyżeczki proszku do pieczenia~ odrobina amoniaku~ szczypta soliKokos:~ 4 białka~ 15 dag kokosu~ 10 dag cukruKrem:~ 1/2 litra mleka~ 2 czubate łyżki mąki pszennej~ 2 łyżki mąki ziemniaczanej~ 3 łyżki cukru~ 4 żółtka~ cukier waniliowy~ 25 dag masła roślinnego~ 3 batony Ikar~ 1/4 szklanki gorącego mleka (polecam dać jak najmniej)Dodatkowo:~ polewa
BiszkoptUbijamy pianę z białek, dodajemy cukier, żółtka - chwilkę ubijamy. Następnie przesiewamy do ciasta obie mąki z proszkiem - lekko mieszamy, na koniec ocet, amoniak, jeszcze chwilkę mieszamy i pieczemy. Po upieczeniu biszkopt należy przekroić na pół.Ciasto ciemneMargarynę, cukier (odrobinę zostawić do piany), wodę lub mleko, kakao - należy zagotować i przestudzić. Po wystygnięciu dodać żółtka, mąkę z proszkiem, amoniak - lekko wymieszać, na koniec dać pianę ubitą z odłożonym cukrem i szczyptą soli i jeszcze raz lekko wymieszać. Na ciasto ciemne kupkami nakładać kokos:KokosBiałka ubić, dodać cukier, chwilę ubijać, na koniec dać kokos i wymieszać. Kokos układać kupkami na ciemnym cieście i całość piec w nagrzanym piekarniku - sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.KremZ podanej ilości mleka odlać szklankę. W garnuszku utrzeć żółtka z cukrami, dodawać na przemian mąkę i mleko i dobrze utrzeć (najlepiej mikserem). Powstałą masę wlać na gotujące się mleko i ponownie zagotować, ciągle mieszając (uważać żeby się nie przypaliło!).Ostudzony budyń utrzeć z masłem. Powstałą masę podzielić na pół. Jedną część pozostawiamy białą, do drugiej dodajemy Ikary rozpuszczone w gorącym mleku (lepiej gdy mleka jest mniej niż 1/4 szklanki). Masa ikarowa jest dość rzadka - można ją chwilę schłodzić, będzie się lepiej smarować.Przekładanie plackaNa spód dajemy jedną część biszkoptu, na to białą masę, następnie ciemny placek z kokosem, na to krem ikarowy, na niego pozostałą część biszkoptu i na koniec dowolną polewę.Ten wspaniały przepis mam od mojej przyjaciółki Madzi
inka40