RODZYNKOWIEC
UPIEC BISZKOPT Z 8 JAJ I PRZEKROIĆ NA PÓŁ
KREM:
1kostka masła, 2 budynie czekoladowe , 3 szkl. mleka ,4 łyżki cukru , dżem z czarnej porzeczki
WYKONANIE :
Z mleka ,cukru i budyniu ugotować budyń i ostudzić .masło utrzeć i dodawać po trochu zimny budyń czekoladowy .
DEKORACJA:
30 dag. rodzynek ,1 czekolada mleczna,
1 czekolada gorzka , ½kostki masła, 100 ml. rumu.
WYKONANIE:
Rodzynki zalewamy wrzącą wodą i po 3 min. osączamy na sitku. Osączone rodzynki zalewamy rumem i pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia osączamy rodzynki. Masło i obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy rodzynki i połowę rumu
( tego w którym moczyły się rodzynki),dokładnie mieszamy( nie gotujemy).Ostudzić
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Spód ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym i połową masy czekoladowej przykrywamy drugą częścią ciasta, skrapiamy pozostałym rumem i smarujemy resztą masy czekoladowej. Na wierzchu rozprowadzamy ostudzoną czekoladę z rodzynkami
UWAGA:
Można upiec biszkopt z 4 jaj i przełożyć w ten sposób: Biszkopt – masa czekoladowa – czekolada z rodzynkami