Epidemiologia 8-17.doc

(831 KB) Pobierz

8

STYL ŻYCIA  ORAZ  ZACHOWANIA ZDROWOTNE I  ICH  ZWIĄZEK  ZE  ZDROWIEM

Styl życia i zachowania zdrowotne

Styl życia i zachowania zdrowotne determinują w największym stopniu stan zdrowia ludności

Styl życia to zespół postaw, zachowań i ogólna filozofia życia jednostki lub grupy

Zachowania zdrowotne można określić jako postępowanie, działania (lub ich zaniechanie), które bezpośrednio lub pośrednio wpływają na zdrowie i samopoczucie człowieka

Zachowania w sferze zdrowia stanowią podstawowy element stylu życia. Są częścią  czynników wpływających na zdrowie, nad którymi każdy człowiek ma największą kontrolę

Zachowania zdrowotne dzielimy je na:

1.        Prozdrowotne wykazujące pozytywny wpływ na zdrowie, mające na celu  podtrzymanie, umacnianie , przywracanie  zdrowia i sprawności

2.        Antyzdrowotne mające  negatywny wpływ na zdrowie, powodujące jego zagrożenie, chorobę lub utratę jego sprawności, niekorzystnie wpływające na zdrowie, utrudniające profilaktykę, opóźniające proces leczenia i rehabilitacji

Związkami zachowań zdrowotnych ze zdrowiem zajmuje się epidemiologia behawioralna

Zmiany zachodzące obecnie w Polsce rokują nadzieję na upowszechnienie się prozdrowotnego stylu życia. Dbałość o zdrowie staje się niezbędnym warunkiem sukcesu życiowego

Dobre zdrowie jest potrzebne, aby poprawić swoją pozycję społeczną, zarabiać pieniądze, zrobić karierę. O zdrowie „opłaca się” dbać

Zauważa to coraz więcej ludzi, zwłaszcza młodych i wykształconych przedstawicieli nowo tworzącej się klasy średniej w Polsce   

-           Zachowania sprzyjające zdrowiu (prozdrowotne) to np. aktywność fizyczna, racjonalne odżywianie, walka ze stresem

-           Zachowania zagrażające zdrowiu (antyzdrowotne) to np. nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, ryzykowne zachowania seksualne, używanie narkotyków

Sposób oywiania

Prawidłowe odżywianie jest jednym z podstawowych czynników behawioralnych warunkujących zdrowie

Racjonalne odżywianie powinno opierać się na codziennym dostarczenie organizmowi wymaganej ilości kalorii

Ważne jest, by źem kalorii były białka, glowodany i tłuszcze w odpowiednim stosunku.  Zalecane proporcje to 44% węglowodanów, 14% białka i 42% tłuszczu.

W okresie wzrost ilość białka powinno się zwiększyć kosztem węglowodorów

Jeśli poważnie myśli się o długim i zdrowym życiu należy przede wszystkim mniej jeść.  Niskokaloryczna dieta usprawnia procesy regeneracji tkanek i podnosi odporność organizmu na różne choroby

Zasady  racjonalnego  odżywiania

-           Spożywanie co najmniej 4 posiłw umiarkowanej wielkości (najlepiej 5-6) w tym konieczne śniadanie;

-           Jedzenie różnorodnych potraw, spożywanie pokarmów świeżych, naturalnych i unikanie dużych ilości produktów przetworzonych, słodyczy, chipsów i słodzonych napojów

-           Spożywanie co najmniej dwa razy dziennie mleka, bą jego przetworów

-           Wzbogacanie diety o produkty  zbożowe, warzywa, owoce

-           Wybieranie niskotłuszczowych  produktów, chudego mięsa oraz posiłw przygotowywanych  z małą ilością, bą bez tłuszczu

-           Ograniczanie soli, alkoholu i kofeiny

-           Picie dużej ilości wody mineralnej (niegazowanej) oraz naturalnych soków warzywnych lub owocowych (około 2 litry dziennie)

-           Unikanie smażenia potraw, spożywaj tylko gotowane lub duszone

-           Spożywanie posiłw bez pośpiechu

Najczęściej występujące  w Polsce błędy w sposobie żywienia

-           Zbyt wysoka ilość energii pobieranej z pożywieniem w stosunku do zapotrzebowania kalorycznego organizmu

-           Zbyt wysoka ilość zawartej w pożywieniu energii pochodzi ze spożycia uszczów

-           Nadmiar tłuszczów zwierzęcych o wysokiej zawartości kwasów uszczowych, nasyconych (czemu towarzyszy zazwyczaj wysoka zawartość cholesterolu w pożywieniu)

-           Nadmiar łatwo-przyswajalnych cukrów prostych i dwucukrów (głównie sacharozy)   

-           Zbyt niskie spożycie warzyw i owoców

-           Niskie spożycie mleka i jego przetworów

-           Nadmierne spożycie chlorku sodu

-           Nadmierne spożycie alkoholu

W. w. błędy żywieniowe Polaków sprzyjają rozwojowi  takich chorób jak: miażycy tętnic (na jej podłu choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego, udarów mózgu), otyłci, cukrzycy, próchnicy zęw, niektórych nowotworów (raka sutka, prostaty, okrężnicy, trzonu macicy i jajnika, raka żołądka, raka jelita grubego, pierwotnego raka wątroby), osteoporozy, przewlekłych zaparć

Aktywność fizyczna

 

Aktywność fizyczna jest kolejnym zachowaniem wymienianym najczęściej jako warunkujące zdrowie.

Systematyczna aktywność fizyczna dostosowana do indywidualnych potrzeb, nie tylko wpływa stymulująco na wzrastanie i dojrzewanie oraz na utrzymanie zdrowia i kondycji fizycznej w latach dojrzałci, ale jest naturalnym środkiem spowalniania procesów starzenia się i łagodzenia dolegliwości nasilających się w starszym wieku

Polskie społeczeństwo cechuje niska aktywność fizyczna

Szacuje się, że zaledwie około 30 % dzieci i młodzieży oraz 10 % dorosłych uprawia różne formy ruchu, w których rodzaj i intensywność obciąż  wysiłkowych zaspokaja podstawowe potrzeby fizjologiczne organizmu

W czasie wolnym przeciętnego Polaka dominują zajęcia związane z brakiem aktywności fizycznej (40% młodzieży w wieku 11-15 lat poświęca co najmniej 4 godz. dziennie na oglądanie telewizji)

Niska aktywność fizyczna lub siedzący tryb życia zwiększają  ryzyko zachorowania na chorobę wieńcowa, udar mózgu,  nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, osteoporozę, otyłość

Ludzie prowadzący siedzący tryb życia są dwukrotnie bardziej narażeni na choroby układu krążenia niż ludzie aktywni

Dorośli powinni wykonywać codziennie zarówno umiarkowane, jak i bardziej energiczne ćwiczenia przez przynajmniej 30 minut

Dzieci i młodzież powinni zostawać aktywnymi fizycznie przynajmniej 60 minut każdego dnia. Wskazane jest by ćwiczenia te wykonywać: np. kilka razy po 10 lub 15 minut

Warto wybrać taki rodzaj aktywności, który sprawia przyjemność np. spacerowanie, jazda na rowerze,  prace w ogrodzie, taniec

Zachowania zagrażające zdrowiu

Palenie tytoniu - uznaje się obecnie za najbardziej szkodliwe dla zdrowia zachowanie jednostkowe

Jest wymieniane na pierwszym miejscu spośd czynników ryzyka chorób układu krążenia. Palenie tytoniu jest również wymieniane wśd czynników zwiększających ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe

Od 30 lat Polska znajduje się w czołówce krajów o najwyższej konsumpcji tytoniu na świecie. W Polsce pali ok. 9 milionów dorosłych Polaków, w tym ok. 40% mężczyzn i 20% kobiet. Ok. 50% palaczy posiada symptomy uzależnienia od tytoniu

Związane z paleniem objawy chorobowe i zgony występują zwykle po długim okresie bezobjawowym

Każdego roku 100 tys. zgonów w Polsce ma bezpośredni związek z paleniem tytoniu.   40% nałogowych palaczy umrze przed 65 rokiem życia, a spośd niepalących tylko 15%

Problemem jest dość wysoki odsetek  palących kobiet ciężarnych (20%) oraz palących pracowników ochrony zdrowia, którzy powinni stanowić wzór zachowań zdrowotnych dla innych

Dym tytoniowy zawiera  około 4000 związków chemicznych, z których

40 ma udowodnione działanie rakotwórcze dla ludzi

Zawiera m. in. : nikotynę, ciała smołowate, tlenek węgla, formaldehyd, cyjanowodór, aceton , arsen , chlorek winylu

Dym tytoniowy jest głęboko inhalowany, a wiele zawartych w nim związków chemicznych dostaje się do krwi i jest rozprowadzanych po całym organizmie

Palenie tytoniu prowadzi do powstawania  nowotworów w narządach, które mają bezpośredni kontakt z dymem tytoniowym tj. nowotworów płuca,  przełyku, krtani, gardła, jamy ustnej oraz powstania nowotworów

W na...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin