Zasady racjonalnego zywienia.pdf

(145 KB) Pobierz
Zasady racjonalnego ¿ywienia
Artykuł wydrukowany ze strony ekonsument.pl
http://www.ekonsument.pl/article-show-141.php
Zasady racjonalnego ¿ywienia
25.11.2007 00:27
Wstajesz rano i szybko biegniesz do szkoły, nie masz czasu na ¶niadanie. W szkole zjadasz batona lub chipsy i
popijasz je słodkim napojem gazowanym. Na æwiczenia fizyczne tak¿e nie starcza ci czasu. STOP! Czy wiesz,
¿e zbyt du¿a ilo¶æ tłuszczów, cukrów i soli w codziennej diecie poł±czona ze zbyt mał± ilo¶ci± ruchu, mo¿e
prowadziæ do nadwagi, raka, chorób serca, cukrzycy i zawału? My¶lisz sobie "to mnie nie dotyczy, jestem
jeszcze młody/młoda". Bł±d! Na choroby cywilizacyjne coraz czê¶ciej zapadaj± wła¶nie ludzie młodzi. W
dodatku to, jak ¿yjesz teraz, bêdzie miało wpływ na twoje samopoczucie w przyszło¶ci.
Czy wiesz co je¶æ?
Podstawê zrównowa¿onej diety powinny stanowiæ produkty zbo¿owe (pieczywo, kasze, ry¿, makarony,
płatki). Stanowi± one bogate ¼ródło wêglowodanów, składników mineralnych i błonnika. Najcenniejsze
zwi±zki znajduj± siê tu¿ pod okryw± otaczaj±c± ziarno zbo¿a, która jest odrzucana podczas produkcji białej
m±ki. Dlatego zamiast białej bułki siêgaj po kromkê razowego chleba.
Na drugim miejscu w twojej diecie powinny siê znale¼æ warzywa, a na trzecim owoce. Warzywa i owoce to
bogate ¼ródło minerałów, błonnika i witamin. Zawarta w nich witamina C wzmacnia odporno¶æ, a witamina A
nadaje skórze i włosom ładny wygl±d. Warzywa zaleca siê je¶æ 4 - 5 razy dziennie na surowo lub po krótkim
gotowaniu - nie trac± wtedy cennych substancji. Owoce za¶ najlepiej spo¿ywaæ na surowo 2 - 3 razy dziennie.
Na czwartym miejscu powinny figurowaæ mleko i produkty mleczne (kefiry, jogurty, sery). S± one głównym
¼ródłem pełnowarto¶ciowego i łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia, który buduje ko¶ci. Zaleca siê
spo¿ywanie 3 porcji produktów mlecznych dziennie. Jedna porcja to szklanka mleka lub jogurtu, 100 g
twarogu lub 35 g ¿ółtego sera.
Miêso, ryby, jaja powinny siê znale¼æ na pi±tym miejscu w twoim jadłospisie. Produkty te, tak jak mleko i
jego przetwory, s± wa¿nym ¼ródłem białka. Miêso jest te¿ jednym z głównych ¼ródeł tłuszczu. Dlatego
powinno byæ spo¿ywane tylko 2 - 4 razy w ci±gu tygodnia.
Słodycze i przek±ski (chipsy, paluszki, chrupki, snacki) powinny siê znale¼æ na ostatnim miejscu w twojej
diecie. Pomimo, ¿e s± smaczne, to zawieraj± niewiele substancji od¿ywczych. Dodatkowo, zawieraj± du¿o
tłuszczu, trudno przyswajalnego cukru oraz soli. Czêsto zawieraj± sztuczne zwi±zki chemiczne (np.
konserwanty), które mog± powodowaæ alergie.
Do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania nasz organizm potrzebuje pokarmów, w których powinny siê
znale¼æ wszystkie wa¿ne substancje od¿ywcze, takie jak wêglowodany, białko, tłuszcze, składniki mineralne
czy witaminy. Składniki te pełni± ró¿ne funkcje: wêglowodany s± głównym ¼ródłem potrzebnej nam energii,
tłuszcze - to materiał zapasowy, białko, jest przede wszystkim składnikiem budulcowym naszego organizmu,
a sole mineralne i witaminy odgrywaj± rolê regulatorów procesów ¿yciowych. Zarówno niedobór, jak i
nadmiar niektórych z tych składników mo¿e byæ bardzo szkodliwy. Dlatego pamietaj, zdrowa dieta - to
zrównowa¿ona dieta!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin