Kuchnia weganki - Lidia Aleksandra Szadkowska.pdf

(1434 KB) Pobierz
115940036 UNPDF
115940036.002.png
Niniejsza darmowa publikacja zawiera jedynie fragment
pełnej wersji całej publikacji.
Aby przeczytaæ ten tytuł w pełnej wersji kliknij tutaj .
Niniejsza publikacja mo¿e byæ kopiowana, oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wył¹cznie w formie dostarczonej przez
NetPress Digital Sp. z o.o., operatora sklepu na którym mo¿na
jakiekolwiek zmiany w zawartoœci publikacji bez pisemnej zgody
NetPress oraz wydawcy niniejszej publikacji. Zabrania siê jej
od-sprzeda¿y, zgodnie z regulaminem serwisu .
Pełna wersja niniejszej publikacji jest do nabycia w sklepie
internetowym e-booksweb.pl .
Niniejszy ebook jest własnością prywatną .
Niniejsza publikacja, ani żadna jej część, nie może być kopiowana,
ani w jakikolwiek inny sposób reprodukowana, powielana, ani
odczytywana w środkach publicznego przekazu bez pisemnej zgody
wydawcy. Zabrania się jej publicznego udostępniania w Internecie,
oraz odsprzedaży zgodnie z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli .
© Copyright for Polish edition by ZloteMysli.pl
Data: 25.12.2006
Tytuł: Kuchnia weganki
Autor: Lidia Aleksandra Szadkowska
Wydanie I
ISBN: 83-7521-136-2
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Sylwia Fortuna
Skład: Anna Popis-Witkowska
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Netina Sp. z o. o.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
WWW: www.ZloteMysli.pl
EMAIL: kontakt@zlotemysli.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
115940036.003.png 115940036.004.png
SPIS TREŚCI
Refleksja nad wegetarianizmem .................................................................6
Nasze zdrowie to poszanowanie natury i życia zwierząt ............................10
Gdy postanowiłam odżywiać się zgodnie z naturą... ...................................12
Co i jak powinniśmy jadać? ........................................................................15
Ogólne zalecenia dr Bernarda Jensena .....................................................18
„Artretyzm, reumatyzm, osteoporoza” ..................................................................18
O surówkach .............................................................................................22
Surówki i dania z dzikich roślin ................................................................24
Potrawy gotowane .....................................................................................27
Dlaczego mleko i jego przetwory nie służą zdrowiu? .................................29
A mięso? Czy służy zdrowiu? .....................................................................32
O zamiennikach mleka i mięsa ..................................................................38
Niebezpieczne przyprawy .........................................................................40
Jak skomponować przyprawy służące zdrowiu? ........................................44
Jakie stosować zioła przyprawowe? ..........................................................45
Przechowywanie warzyw ...........................................................................53
Kiszenie barszczu białego i warzyw ...........................................................54
Koncentrat pomidorowy ...........................................................................56
Kiszone buraki ..........................................................................................57
Przepisy wege kuchni ................................................................................58
Gomasio .................................................................................................................58
Spirygne .................................................................................................................58
Surówki ....................................................................................................60
Zdrowotna surówka ...............................................................................................60
Marchewka z jabłkiem ...........................................................................................60
Marchewka z chrzanem .........................................................................................60
Surówka z cykorii ...................................................................................................61
Surówka z selera .....................................................................................................61
Surówka z włoszczyzny ...........................................................................................61
Surówka z kalafiora i pomidorów ..........................................................................62
Surówka z kapusty pekińskiej ................................................................................62
Surówka z kiszonych ogórków ...............................................................................62
Surówka z papryki ..................................................................................................63
Surówka z kiszonej kapusty ...................................................................................63
Surówka z dyni .......................................................................................................63
Coś do pieczywa zamiast wędlin, masła i nabiału ......................................64
Zamiast masła ........................................................................................................64
„Masło” czosnkowe ................................................................................................65
Pasta z drożdży .......................................................................................................66
Pasta z kaszy jaglanej .............................................................................................66
Pasta z ryżu i zielonego groszku ............................................................................66
Pasztety jarskie (bez pieczenia w piekarniku) .......................................................67
Pasztet z kaszy gryczanej .......................................................................................68
Pasztet pieczarkowy ...............................................................................................68
Powidła śliwkowe ..................................................................................................69
Pasta orzechowo-kakaowa .....................................................................................69
„Smalec” wg przepisu Grażyny: .............................................................................69
Masło orzechowe, sezamowe, słonecznikowe .......................................................70
Pasta ze skiełkowanego słonecznika ......................................................................70
Majonez z ryżu ........................................................................................................71
Pasta - „serek topiony” ...........................................................................................71
115940036.005.png
Zupy ..........................................................................................................72
Zasmażki ................................................................................................................73
Kartoflanka .............................................................................................................74
Zalewajka ................................................................................................................75
Biały barszcz ...........................................................................................................76
Czerwony barszcz ...................................................................................................77
Czerwony barszcz z kiszonych buraczków ............................................................77
Barszcz z buraków zalewany żurem .......................................................................78
Krupnik ...................................................................................................................79
Kapuśniak z kiszonej kapusty ................................................................................79
Kapuśniak z białej lub czerwonej kapusty .............................................................80
Zupa z kiszonych ogórków .....................................................................................81
Barszczyk ukraiński ................................................................................................81
Zupa jarzynowa ......................................................................................................82
Zupy jarzynowe „tematyczne” ...............................................................................83
Rosół jarski .............................................................................................................83
Boczniak na gęsto /niby-flaczki/ ...........................................................................84
Zupa pomidorowa czysta .......................................................................................85
Zupa pomidorowa z ryżem ....................................................................................85
Botwina ..................................................................................................................86
Zupa z suszonego zielonego groszku .....................................................................86
Grochówka .............................................................................................................87
Zupa fasolowa ........................................................................................................88
Zupa z cieciorki ......................................................................................................89
Zupa z soczewicy ....................................................................................................89
Zupa szczawiowa ....................................................................................................90
Zupa z ziemniakami i makaronem ........................................................................90
Barszcz „wołyński” ..................................................................................................91
Zupa cebulowa .......................................................................................................92
Zupa orzechowa ....................................................................................................92
Dania drugie .............................................................................................93
Kapusta z grochem .................................................................................................93
Gołąbki ...................................................................................................................94
Bigos jarski .............................................................................................................96
Bigos jarski lub z kostką sojową ............................................................................96
Fasolka „po bretońsku” ..........................................................................................97
Ciasto naleśnikowe ................................................................................................98
Krokiety ..................................................................................................................99
Pierogi ...................................................................................................................99
Ciasto na pierogi ....................................................................................................99
Farsze do krokietów i pierogów ...........................................................................100
Kasza jaglana z brokułami ...................................................................................102
Sosy .........................................................................................................104
Sos do spaghetti ....................................................................................................105
Sos pomidorowy ...................................................................................................106
Sos z grzybów (pieczarek, boczniaków, leśnych) .................................................107
Sos z suszonych grzybów ......................................................................................107
Sos jarzynowy .......................................................................................................108
Sos cebulowy ........................................................................................................108
Sos dyniowo-pomidorowy ....................................................................................109
Dodatki do ziemniaków, kasz i makaronów .............................................110
Gulasz z cukinii lub kabaczka ...............................................................................110
Gulasz z kostki sojowej lub granulatu i warzyw ....................................................111
Kabaczek lub cukinia zamiast kotleta ...................................................................111
Por do drugiego dania ...........................................................................................112
Duszone warzywa do drugiego dania ...................................................................112
Marchewka z groszkiem ........................................................................................113
115940036.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin