ENZYMY. KINETYKA REAKCJI ENZYMATYCZNYCH.pdf
(
437 KB
)
Pobierz
(Microsoft Word - 7. Fosfataza kwa\234na.doc)
Ę
wiczenie 7
ENZYMY. KINETYKA REAKCJI ENZYMATYCZNYCH
Cz
ħĻę
do
Ļ
wiadczalna obejmuje:
−
wyznaczenie optimum pH dla reakcji katalizowanej przez kwa
Ļ
n
Ģ
fosfataz
ħ
−
wyznaczenie szybko
Ļ
ci pocz
Ģ
tkowej reakcji katalizowanej przez kwa
Ļ
n
Ģ
fosfataz
ħ
WPROWADZENIE
Fosfataza kwa
Ļ
na (EC 3.1.3.2) – „enzym znacznikowy” lizosomów, głównego miejsca
trawienia wewn
Ģ
trzkomórkowego
Fosfatazy to grupa enzymów nale
ŇĢ
cych do
klasy hydrolaz
(klasa 3 – obejmuje en-
zymy rozszczepiaj
Ģ
ce wi
Ģ
zania z udziałem cz
Ģ
steczki wody, Tabela 1), podklasy enzymów
hydrolizuj
Ģ
cych wi
Ģ
zania estrowe (esterazy), podpodklasy hydrolaz monoestrów fosforano-
wych.
Tabela 1.
Klasy enzymów (Koolman i Röhm 2005)
1
Fosfatazy katalizuj
Ģ
odszczepienie reszty fosforanowej od cukrowców, białek, tłuszczowców,
nukleotydów i wielu innych naturalnych estrów kwasu fosforowego według poni
Ň
szej reakcji:
R-O-PO
3
H¯ + H
2
O R-OH + H
2
PO
4
¯
Poza naturalnymi substratami, hydrolazy monoestrów fosforanowych rozszczepiaj
Ģ
tak
Ň
e
estry fosforanowe fenoli, np. p-nitrofenylofosforan.
Fosfatazy działaj
Ģ
w pH alkalicznym, z optymalnym pH w zakresie 9,0 – 11,0, jak
równie
Ň
w pH kwa
Ļ
nym i oboj
ħ
tnym, w zakresie 4,5 – 7,0. Te ostatnie s
Ģ
typowe dla komórek
ro
Ļ
linnych, chocia
Ň
nie brakuje ich tak
Ň
e w komórkach zwierz
ħ
cych, gdzie wyst
ħ
puj
Ģ
przede
wszystkim w
lizosomach
, niewielkich błonowych p
ħ
cherzykach b
ħ
d
Ģ
cych
głównym miej-
scem trawienia wewn
Ģ
trzkomórkowego
. Lizosomy zawieraj
Ģ
specyficzny zestaw hydrolaz,
optymalnie aktywnych w
Ļ
rodowisku kwa
Ļ
nym, uczestnicz
Ģ
cych w rozkładzie organelli ko-
mórkowych i wszystkich rodzajów makrocz
Ģ
steczek dostarczanych do komórki ró
Ň
nymi dro-
gami. Wiod
Ģ
cym enzymem jest tu kwa
Ļ
na fosfataza uznawana za tzw.
„enzym znaczniko-
wy” lizosomów
. Kwa
Ļ
ne
Ļ
rodowisko
Ļ
wiatła lizosomu (pH ~ 5) jest utrzymywane dzi
ħ
ki
działaniu błonowej H
+
-ATPazy, pompuj
Ģ
cej H
+
z cytozolu do wn
ħ
trza lizosomu (Ryc. 1).
Ryc. 1
. Schemat lizosomu (Alberts i wsp. 1999)
W oboj
ħ
tnym pH cytoplazmy (pH 7 – 7,3), hydrolityczne enzymy lizosomalne wykazuj
Ģ
ni-
sk
Ģ
aktywno
Ļę
. Jest to przypuszczalnie mechanizm obronny przed samoistnym strawieniem
2
fosfataza
komórki, w przypadku, gdyby enzymy dostały si
ħ
do cytoplazmy. W komórkach ro
Ļ
lin i
grzybów rol
ħ
lizosomów pełni
wakuola komórkowa
. Kwa
Ļ
ny odczyn wn
ħ
trza wakuoli, istot-
ny dla aktywno
Ļ
ci wyst
ħ
puj
Ģ
cych tam enzymów hydrolitycznych, jest utrzymywany dzi
ħ
ki
działaniu dwóch pomp protonowych (H
+
-ATPazy i H
+
-PPazy) zlokalizowanych w błonie ota-
czaj
Ģ
cej wakuol
ħ
, tzw. tonopla
Ļ
cie.
Podstawy kinetyki enzymatycznej
Kinetyka enzymatyczna stanowi dział enzymologii zajmuj
Ģ
cy si
ħ
zagadnieniami zwi
Ģ
-
zanymi z szybko
Ļ
ci
Ģ
reakcji katalizowanych enzymatycznie.
Szybko
Ļę
reakcji enzymatycz-
nej (V), która jest miar
Ģ
aktywno
Ļ
ci
, czyli katalitycznego działania enzymu, mierzy si
ħ
podobnie jak szybko
Ļę
reakcji chemicznych. Jest ona w pewnym zakresie proporcjonalna do
st
ħŇ
enia substancji reaguj
Ģ
cych;
wyznacza j
Ģ
przyrost st
ħŇ
enia produktu reakcji w czasie
.
Miar
Ģ
szybko
Ļ
ci reakcji w danym momencie jest wi
ħ
c wzrost st
ħŇ
enia produktu, jaki nast
ħ
pu-
je w jednostce czasu.
Aktywno
Ļę
enzymatyczn
Ģ
wyra
Ň
amy w dwóch standardowych jednostkach. S
Ģ
to:
jednostka enzymatyczna (U)
oraz
katal (kat)
.
Jednostka enzymatyczna
(
U
) jest to taka
ilo
Ļę
enzymu, która katalizuje przekształcenie 1 µmola substratu w ci
Ģ
gu 1 minuty, w warun-
kach optymalnych dla danego enzymu.
Katal (kat)
jest jednostk
Ģ
aktywno
Ļ
ci enzymatycznej
obowi
Ģ
zuj
Ģ
c
Ģ
w układzie SI i jest definiowany jako aktywno
Ļę
katalityczna, która zwi
ħ
ksza
szybko
Ļę
reakcji o 1 mol na sekund
ħ
, w warunkach optymalnych.
Przy stałym st
ħŇ
eniu enzymu i substratu szybko
Ļę
powstawania produktu reakcji powinna by
ę
wprost proporcjonalna do czasu reakcji. W rzeczywisto
Ļ
ci tylko w pocz
Ģ
tkowej fazie reakcja
ta jest
reakcj
Ģ
pierwszego rz
ħ
du
(Ryc. 2), co znaczy,
Ň
e szybko
Ļę
działania enzymu jest li-
niow
Ģ
funkcj
Ģ
czasu – jest to tzw
. szybko
Ļę
pocz
Ģ
tkowa reakcji enzymatycznej (V
0
)
.
Ryc. 2.
Wzrost ilo
Ļ
ci produktu reakcji enzymatycznej w czasie
3
Nale
Ň
y pami
ħ
ta
ę
,
Ň
e w analizach
in vitro
st
ħŇ
enie substratu maleje w czasie reakcji i przy
dłu
Ň
szym czasie inkubacji zale
Ň
no
Ļę
pomi
ħ
dzy przyrostem produktu, a czasem reakcji nie
b
ħ
dzie funkcj
Ģ
liniow
Ģ
(Ryc. 2). Równie
Ň
enzym w trakcie wykonywania oznacze
ı
mo
Ň
e
ulega
ę
denaturacji, co pogł
ħ
bia powy
Ň
szy efekt.
Warto
Ļę
V
0
uzyskuje si
ħ
przez wykre
Ļ
lenie
linii prostej stycznej do pocz
Ģ
tkowego odcinka krzywej, poczynaj
Ģ
c od czasu zerowego
(Ryc. 2). Nachylenie tej prostej ma warto
Ļę
V
0
. Dla bada
ı
kinetyki enzymów
in vitro
niezwy-
kle wa
Ň
ne jest wi
ħ
c okre
Ļ
lenie czasu reakcji, w którym przyrost produktu reakcji enzyma-
tycznej jest wprost proporcjonalny do czasu.
V
0
=
Szybko
Ļę
reakcji enzymatycznej zale
Ň
y od wielu czynników fizycznych i chemicznych, ta-
kich jak: st
ħŇ
enie enzymu, st
ħŇ
enie substratu, temperatura, pH, st
ħŇ
enie aktywatorów i inhibi-
torów. Wi
ħ
kszo
Ļę
enzymów wykazuje maksymaln
Ģ
aktywno
Ļę
w
Ļ
rodowisku o okre
Ļ
lonym
st
ħŇ
eniu jonów wodorowych (w okre
Ļ
lonym pH). Wynika to st
Ģ
d,
Ň
e w katalizie enzymatycz-
nej bior
Ģ
udział, mi
ħ
dzy innymi, zjonizowane grupy funkcyjne centrum aktywnego. Odsetek
cz
Ģ
steczek enzymu, w których grupy kwasowe lub zasadowe znajduj
Ģ
si
ħ
w formie jonowej,
zale
Ň
y od pK tych grup i st
ħŇ
enia jonów wodorowych w roztworze. Zale
Ň
no
Ļę
aktywno
Ļ
ci
enzymatycznej od pH przyjmuje najcz
ħĻ
ciej posta
ę
krzywej w kształcie dzwonu (Ryc. 3).
Ryc. 3.
Zale
Ň
no
Ļę
aktywno
Ļ
ci enzymu od pH (Koolman i Röhm 2005)
4
produkt (µmole)
czas (min)
Rozpi
ħ
to
Ļę
optimum pH
, czyli takiej warto
Ļę
pH, przy której aktywno
Ļę
jest maksymalna,
jest bardzo du
Ň
a. Dla wielu enzymów optimum pH znajduje si
ħ
w pobli
Ň
u pH komórki (pH
7,0), ale np. pepsyna (EC 3.4.23.1) wyst
ħ
puj
Ģ
ca w kwa
Ļ
nym
Ļ
rodowisku
Ň
oł
Ģ
dka wykazuje
najwy
Ň
sz
Ģ
aktywno
Ļę
w pH około 2,0, a arginaza (EC 3.5.3.1.) w pH powy
Ň
ej 10,0. Optymal-
n
Ģ
warto
Ļę
pH, która jest jedn
Ģ
z warto
Ļ
ci liczbowych charakteryzuj
Ģ
cych dany enzym, wy-
znacza si
ħ
z wykresu
zale
Ň
no
Ļ
ci aktywno
Ļ
ci od pH
.
WYKONANIE
Zasada metody
W
ę
wiczeniu, do wyznaczenia optimum pH, podobnie jak w wyznaczaniu szybko
Ļ
ci
pocz
Ģ
tkowej reakcji, stosuje si
ħ
metod
ħ
, w której
naturalny substrat kwa
Ļ
nej fosfatazy zo-
staje zast
Ģ
piony sztucznym substratem –
p
-nitrofenylofosforanem
(analogiem naturalnego
substratu). Enzym hydrolizuj
Ģ
c
p
-nitrofenylofosforan, uwalnia
p
-nitrofenol
, który w
Ļ
rodowi-
sku zasadowym tworzy
Ň
ółto zabarwiony anion
p
-nitrofenolanowy
.
O
O
N
O
P
OH
+
H
O
fosfataza
O N
2
OH
+
H
PO
2
2
3
4
OH
p
-nitrofenylofosforan (pNPP)
p
-nitrofenol (pNP)
Nat
ħŇ
enie barwy mierzone przy l = 405 nm jest proporcjonalne do ilo
Ļ
ci zhydrolizowanego
substratu. Ryc. 4 przedstawia widmo absorpcyjne
p
-nitrofenylofosforanu (pNPP) i
p
-
nitrofenolu (pNP).
Ryc. 4.
Widmo absorpcyjne pNPP i
pNP w
Ļ
rodowisku alkalicznym
5
Plik z chomika:
kranium
Inne pliki z tego folderu:
Enzymy_chemiczne_regulatory_reakcji_czesc_II.ppt
(1663 KB)
ENZYMY. KINETYKA REAKCJI ENZYMATYCZNYCH.pdf
(437 KB)
Udział katalazy w mózgowym i pozamózgowym utlenianiu etanolu.pdf
(307 KB)
Inwertazy roslinne.pdf
(910 KB)
Biotech.enzym. - Kinetyka reakcji hydrolizy sacharozy katalizowanej przez inwerazę - Sprawozdanie grupa 1.doc
(247 KB)
Inne foldery tego chomika:
aminokwasy
Białka aminokwasy DNA
Biotechnologia farmaceutyczna
Cukry
Cykle biochemiczne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin