ENZYMY. KINETYKA REAKCJI ENZYMATYCZNYCH.pdf

(437 KB) Pobierz
(Microsoft Word - 7. Fosfataza kwa\234na.doc)
Ę wiczenie 7
ENZYMY. KINETYKA REAKCJI ENZYMATYCZNYCH
Cz ħĻę do Ļ wiadczalna obejmuje:
wyznaczenie optimum pH dla reakcji katalizowanej przez kwa Ļ n Ģ fosfataz ħ
wyznaczenie szybko Ļ ci pocz Ģ tkowej reakcji katalizowanej przez kwa Ļ n Ģ fosfataz ħ
WPROWADZENIE
Fosfataza kwa Ļ na (EC 3.1.3.2) – „enzym znacznikowy” lizosomów, głównego miejsca
trawienia wewn Ģ trzkomórkowego
Fosfatazy to grupa enzymów nale ŇĢ cych do klasy hydrolaz (klasa 3 – obejmuje en-
zymy rozszczepiaj Ģ ce wi Ģ zania z udziałem cz Ģ steczki wody, Tabela 1), podklasy enzymów
hydrolizuj Ģ cych wi Ģ zania estrowe (esterazy), podpodklasy hydrolaz monoestrów fosforano-
wych.
Tabela 1. Klasy enzymów (Koolman i Röhm 2005)
1
428062158.006.png
Fosfatazy katalizuj Ģ odszczepienie reszty fosforanowej od cukrowców, białek, tłuszczowców,
nukleotydów i wielu innych naturalnych estrów kwasu fosforowego według poni Ň szej reakcji:
R-O-PO 3 H¯ + H 2 O R-OH + H 2 PO 4 ¯
Poza naturalnymi substratami, hydrolazy monoestrów fosforanowych rozszczepiaj Ģ tak Ň e
estry fosforanowe fenoli, np. p-nitrofenylofosforan.
Fosfatazy działaj Ģ w pH alkalicznym, z optymalnym pH w zakresie 9,0 – 11,0, jak
równie Ň w pH kwa Ļ nym i oboj ħ tnym, w zakresie 4,5 – 7,0. Te ostatnie s Ģ typowe dla komórek
ro Ļ linnych, chocia Ň nie brakuje ich tak Ň e w komórkach zwierz ħ cych, gdzie wyst ħ puj Ģ przede
wszystkim w lizosomach , niewielkich błonowych p ħ cherzykach b ħ d Ģ cych głównym miej-
scem trawienia wewn Ģ trzkomórkowego . Lizosomy zawieraj Ģ specyficzny zestaw hydrolaz,
optymalnie aktywnych w Ļ rodowisku kwa Ļ nym, uczestnicz Ģ cych w rozkładzie organelli ko-
mórkowych i wszystkich rodzajów makrocz Ģ steczek dostarczanych do komórki ró Ň nymi dro-
gami. Wiod Ģ cym enzymem jest tu kwa Ļ na fosfataza uznawana za tzw. „enzym znaczniko-
wy” lizosomów . Kwa Ļ ne Ļ rodowisko Ļ wiatła lizosomu (pH ~ 5) jest utrzymywane dzi ħ ki
działaniu błonowej H + -ATPazy, pompuj Ģ cej H + z cytozolu do wn ħ trza lizosomu (Ryc. 1).
Ryc. 1 . Schemat lizosomu (Alberts i wsp. 1999)
W oboj ħ tnym pH cytoplazmy (pH 7 – 7,3), hydrolityczne enzymy lizosomalne wykazuj Ģ ni-
sk Ģ aktywno Ļę . Jest to przypuszczalnie mechanizm obronny przed samoistnym strawieniem
2
fosfataza
428062158.007.png 428062158.008.png
komórki, w przypadku, gdyby enzymy dostały si ħ do cytoplazmy. W komórkach ro Ļ lin i
grzybów rol ħ lizosomów pełni wakuola komórkowa . Kwa Ļ ny odczyn wn ħ trza wakuoli, istot-
ny dla aktywno Ļ ci wyst ħ puj Ģ cych tam enzymów hydrolitycznych, jest utrzymywany dzi ħ ki
działaniu dwóch pomp protonowych (H + -ATPazy i H + -PPazy) zlokalizowanych w błonie ota-
czaj Ģ cej wakuol ħ , tzw. tonopla Ļ cie.
Podstawy kinetyki enzymatycznej
Kinetyka enzymatyczna stanowi dział enzymologii zajmuj Ģ cy si ħ zagadnieniami zwi Ģ -
zanymi z szybko Ļ ci Ģ reakcji katalizowanych enzymatycznie. Szybko Ļę reakcji enzymatycz-
nej (V), która jest miar Ģ aktywno Ļ ci , czyli katalitycznego działania enzymu, mierzy si ħ
podobnie jak szybko Ļę reakcji chemicznych. Jest ona w pewnym zakresie proporcjonalna do
st ħŇ enia substancji reaguj Ģ cych; wyznacza j Ģ przyrost st ħŇ enia produktu reakcji w czasie .
Miar Ģ szybko Ļ ci reakcji w danym momencie jest wi ħ c wzrost st ħŇ enia produktu, jaki nast ħ pu-
je w jednostce czasu.
Aktywno Ļę enzymatyczn Ģ wyra Ň amy w dwóch standardowych jednostkach. S Ģ to:
jednostka enzymatyczna (U) oraz katal (kat) . Jednostka enzymatyczna ( U ) jest to taka
ilo Ļę enzymu, która katalizuje przekształcenie 1 µmola substratu w ci Ģ gu 1 minuty, w warun-
kach optymalnych dla danego enzymu. Katal (kat) jest jednostk Ģ aktywno Ļ ci enzymatycznej
obowi Ģ zuj Ģ c Ģ w układzie SI i jest definiowany jako aktywno Ļę katalityczna, która zwi ħ ksza
szybko Ļę reakcji o 1 mol na sekund ħ , w warunkach optymalnych.
Przy stałym st ħŇ eniu enzymu i substratu szybko Ļę powstawania produktu reakcji powinna by ę
wprost proporcjonalna do czasu reakcji. W rzeczywisto Ļ ci tylko w pocz Ģ tkowej fazie reakcja
ta jest reakcj Ģ pierwszego rz ħ du (Ryc. 2), co znaczy, Ň e szybko Ļę działania enzymu jest li-
niow Ģ funkcj Ģ czasu – jest to tzw . szybko Ļę pocz Ģ tkowa reakcji enzymatycznej (V 0 ) .
Ryc. 2. Wzrost ilo Ļ ci produktu reakcji enzymatycznej w czasie
3
428062158.009.png 428062158.001.png
Nale Ň y pami ħ ta ę , Ň e w analizach in vitro st ħŇ enie substratu maleje w czasie reakcji i przy
dłu Ň szym czasie inkubacji zale Ň no Ļę pomi ħ dzy przyrostem produktu, a czasem reakcji nie
b ħ dzie funkcj Ģ liniow Ģ (Ryc. 2). Równie Ň enzym w trakcie wykonywania oznacze ı mo Ň e
ulega ę denaturacji, co pogł ħ bia powy Ň szy efekt. Warto Ļę V 0 uzyskuje si ħ przez wykre Ļ lenie
linii prostej stycznej do pocz Ģ tkowego odcinka krzywej, poczynaj Ģ c od czasu zerowego
(Ryc. 2). Nachylenie tej prostej ma warto Ļę V 0 . Dla bada ı kinetyki enzymów in vitro niezwy-
kle wa Ň ne jest wi ħ c okre Ļ lenie czasu reakcji, w którym przyrost produktu reakcji enzyma-
tycznej jest wprost proporcjonalny do czasu.
V 0 =
Szybko Ļę reakcji enzymatycznej zale Ň y od wielu czynników fizycznych i chemicznych, ta-
kich jak: st ħŇ enie enzymu, st ħŇ enie substratu, temperatura, pH, st ħŇ enie aktywatorów i inhibi-
torów. Wi ħ kszo Ļę enzymów wykazuje maksymaln Ģ aktywno Ļę w Ļ rodowisku o okre Ļ lonym
st ħŇ eniu jonów wodorowych (w okre Ļ lonym pH). Wynika to st Ģ d, Ň e w katalizie enzymatycz-
nej bior Ģ udział, mi ħ dzy innymi, zjonizowane grupy funkcyjne centrum aktywnego. Odsetek
cz Ģ steczek enzymu, w których grupy kwasowe lub zasadowe znajduj Ģ si ħ w formie jonowej,
zale Ň y od pK tych grup i st ħŇ enia jonów wodorowych w roztworze. Zale Ň no Ļę aktywno Ļ ci
enzymatycznej od pH przyjmuje najcz ħĻ ciej posta ę krzywej w kształcie dzwonu (Ryc. 3).
Ryc. 3. Zale Ň no Ļę aktywno Ļ ci enzymu od pH (Koolman i Röhm 2005)
4
produkt (µmole)
czas (min)
428062158.002.png 428062158.003.png
Rozpi ħ to Ļę optimum pH , czyli takiej warto Ļę pH, przy której aktywno Ļę jest maksymalna,
jest bardzo du Ň a. Dla wielu enzymów optimum pH znajduje si ħ w pobli Ň u pH komórki (pH
7,0), ale np. pepsyna (EC 3.4.23.1) wyst ħ puj Ģ ca w kwa Ļ nym Ļ rodowisku Ň Ģ dka wykazuje
najwy Ň sz Ģ aktywno Ļę w pH około 2,0, a arginaza (EC 3.5.3.1.) w pH powy Ň ej 10,0. Optymal-
n Ģ warto Ļę pH, która jest jedn Ģ z warto Ļ ci liczbowych charakteryzuj Ģ cych dany enzym, wy-
znacza si ħ z wykresu zale Ň no Ļ ci aktywno Ļ ci od pH .
WYKONANIE
Zasada metody
W ę wiczeniu, do wyznaczenia optimum pH, podobnie jak w wyznaczaniu szybko Ļ ci
pocz Ģ tkowej reakcji, stosuje si ħ metod ħ , w której naturalny substrat kwa Ļ nej fosfatazy zo-
staje zast Ģ piony sztucznym substratem – p -nitrofenylofosforanem (analogiem naturalnego
substratu). Enzym hydrolizuj Ģ c p -nitrofenylofosforan, uwalnia p -nitrofenol , który w Ļ rodowi-
sku zasadowym tworzy Ň ółto zabarwiony anion p -nitrofenolanowy .
O
O
N
O
P
OH
+
H
O
fosfataza
O N
2
OH
+
H
PO
2
2
3
4
OH
p -nitrofenylofosforan (pNPP) p -nitrofenol (pNP)
Nat ħŇ enie barwy mierzone przy l = 405 nm jest proporcjonalne do ilo Ļ ci zhydrolizowanego
substratu. Ryc. 4 przedstawia widmo absorpcyjne p -nitrofenylofosforanu (pNPP) i p -
nitrofenolu (pNP).
Ryc. 4. Widmo absorpcyjne pNPP i
pNP w Ļ rodowisku alkalicznym
5
428062158.004.png 428062158.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin