Tort hit przyjęcia.doc

(21 KB) Pobierz
Tort hit przyjęcia

Tort hit przyjęcia

 

Składniki:

Biszkopt 1:

·            4 jajka

·            5 łyżek mąki pszennej

·            1 łyżka mąki ziemniaczanej

·            4 łyżki cukru

·            1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt 2:

·            4 jajka

·            2 łyżki mąki pszennej

·            1 łyżka mąki ziemniaczanej

·            15 dag maku

·            4 łyżki cukru

·            1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

·            1 szklanka przegotowanej wody

·            sok z cytryny

Masa 1:

·            słoik konfitury jagodowej

Masa 2:

·            0,6 litra śmietany kremówki

·            galaretka pomarańczowa

·            1 "śmietan-fix"

·            cukier waniliowy

Do dekoracji:

·            winogron

·            polewa czekoladowa

 

Sposób wykonania:

Wykonać pierwszy biszkopt: jajka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po łyżce wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-27 cm). Piec ok. 30 minut w temperaturze 160-170 °C.

Podobnie wykonać drugi biszkopt, ale przed dodaniem mąki dodać mak.

0,4 litra śmietany ubić i wymieszać z tężejącą galaretką pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w ½ szklanki wody.

Do szklanki przegotowanej wody dodać sok z cytryny i wymieszać.

Każdy biszkopt przekroić na 2 krążki, nasączyć przygotowanym ponczem i układać następująco: biały krążek, połowa bitej śmietany z galaretką, krążek makowy, konfitura jagodowa, krążek makowy, reszta bitej śmietany z galaretką i biały krążek.

0,2 litra śmietany ubić, dodać cukier waniliowy a następnie "śmietan-fix". Wierch i boki tortu posmarować bitą śmietaną i udekorować tort. Przyozdobić owocami i polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin