Składniki:
Biszkopt 1:
· 4 jajka
· 5 łyżek mąki pszennej
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 4 łyżki cukru
· 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt 2:
· 2 łyżki mąki pszennej
· 15 dag maku
Poncz:
· 1 szklanka przegotowanej wody
· sok z cytryny
Masa 1:
· słoik konfitury jagodowej
Masa 2:
· 0,6 litra śmietany kremówki
· galaretka pomarańczowa
· 1 "śmietan-fix"
· cukier waniliowy
Do dekoracji:
· winogron
· polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
Wykonać pierwszy biszkopt: jajka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po łyżce wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-27 cm). Piec ok. 30 minut w temperaturze 160-170 °C.
Podobnie wykonać drugi biszkopt, ale przed dodaniem mąki dodać mak.
0,4 litra śmietany ubić i wymieszać z tężejącą galaretką pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w ½ szklanki wody.
Do szklanki przegotowanej wody dodać sok z cytryny i wymieszać.
Każdy biszkopt przekroić na 2 krążki, nasączyć przygotowanym ponczem i układać następująco: biały krążek, połowa bitej śmietany z galaretką, krążek makowy, konfitura jagodowa, krążek makowy, reszta bitej śmietany z galaretką i biały krążek.
0,2 litra śmietany ubić, dodać cukier waniliowy a następnie "śmietan-fix". Wierch i boki tortu posmarować bitą śmietaną i udekorować tort. Przyozdobić owocami i polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
pitenwis21