PRZEPISY DO MISKI DO CIASTA
CHLEB1 kg mąki40 g drożdży15 g masła25 g soli + 0,6 l wody ciepłej Wszystkie składniki mieszamy w misce do ciasta i pieczemy np. w Ultra Plusie w tem. 180 C
Chleb ( Graham )2 szklanki mąki tortowej1 szklanka otrąb pszennych ( otręby nie z młyna tylko lekkie kupione np. w sklepie z Zdrową Żywnością )2,5 dag drożdżyłyżka soli ( duża )1 szklanka mleka lub wodyWyrabiamy w misce do ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w formie sylikonowej w temp 200 C min 45 minut. Można też dodać czarnuszkę, kminek, słonecznik, rodzynki
Chleb ( dawny sposób naszych Babci – bez jaj i tłuszczu)3 szklanki mąki ( 2 białej – 1 żytnia )2 średnie ugotowane zmielone ziemniaki1 kostki drożdży1 łyżeczka soli1 szklanki kiszonego żurku ( wraz z otrębami )Wszystko dokładnie mieszamy w misce i po wyrośnięciu dodajemy czarnuszkę lub kminek. Okrągły chleb pędzlujemy wodą i kładziemy na liściach kapusty. Pieczemy w temp. 200 C ok. 45 min.
Tradycyjne ciasto drożdżowe3 szklanki mąki 1 kostki drożdży250ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru, cukier waniliowy 1 jajko i 1 żółtkołyżka oleju lub margaryny szczypta soli nadzienie według uznaniaDo miski wsypujemy mąkę i solimy ją. Mleko łączymy z tłuszczem, a drożdże rozrabiamy z cukrem. Potem dodajemy jajko i żółtko oraz mleko całość wlewamy do shakera ( mix max )delikatnie mieszamy (odstawiamy do wyrośnięcia) gotowy zaczyn wlewamy do miski z mąką,dokładnie zamykamy, odpowietrzamy, i mieszamy 9 w razie potrzeby dosypujemy mąki lub zaczynu. Po wyrośnięciu robimy z ciasta to co najbardziej lubimy: drożdżówki, rogale, bułeczki, strucle, grzybki, róże, świńskie ryjki itp. Jeżeli rezygnujemy ze słodkiego nadzienia to możemy je wypełnić np. farszem z mięsa lub kapusty. Pieczemy w temperaturze 200* C
Prawdziwa włoska pizzaCiasto:3 szklanki ciepłej wody2 łyżeczki drożdży1 łyżeczka soli1 łyżeczka oleju składniki dokładnie wymieszać w shakerze ( mix max ), wlać do miski dodać 3 – 4 szklanki mąki, zamknąć i kręcić. Dalej jak w przepisie na ciasto drożdżowe.Sos 1 puszka pomidorów (bez skórek) łyżka oregano łyżka bazylii ,sól czosnkowa ,olej dokładnie zmiksować.
Racuchy z jabłkami250 dag mąki 2 jaja 2 dag drożdży 1 łyżeczka masła 3 szklanki mlekaolej, sól, cukier waniliowy, cukier puderDo miski wsypujemy mąkę, drożdże rozpuszczamy w cukrze i mleku dodajemy jajka, stopione masło, sól i wlewamy to do miski z mąką, po odpowietrzeniu, wymieszaniu i wyrośnięciu dodajemy jabłka starte na grubej tarce i delikatnie mieszamy, po ponownym wyrośnięciu smażymy na głębokim mocno rozgrzanym tłuszczu.
Sernik z ananasem2 jaja18dag masła10dag cukrucukier waniliowy30dag mąkiłyżka proszku do pieczenia1 puszka ananasów Masa serowa4 serki homogenizowane wanilioweszklanka cukru1 cukier waniliowy1 budyń waniliowy3 jaja ( 2 jaja , masło, cukier, cukier waniliowy , mąkę itp. ) wkładamy do miski i po wymieszaniu kładziemy na blasze lub w formie na górę kładziemy ananasy. 3 białka + cukier ubijamy w shakerze (mix max) na sztywną pianę. Serki razem z żółtkami i budyniem mieszamy w misce dodajemy pianę z białek i po wymieszaniu masę rozlewamy na ananasy
Knedle z owocami3 kg ugotowanych ziemniakówszklanka mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej1 jajko1 żółtko3 kg owoców2 łyżki masła2 łyżki bułki tartejcynamon, cukier, sól. Ziemniaki mielimy i wraz z innymi produktami wsypujemy do miski i mieszamy. Po wyrobieniu formujemy wałki średnicy 4 cm każdy spłaszczamy na dłoni i zawijamy w niego owoce wcześnie po cukrowane, sklejamy ciasto formując kulki. Knedle wkładamy partiami do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy ok. 3 min.
Kluski leniwe na słodko0,5 kg sera białegoszklanka mąki3 jaja2 łyżeczki masła2 łyżeczki cukrumielony cynamon, sól.Ser mielimy i wsypujemy do miski wkładamy również pozostałe składniki. Z białek ubijamy pianę i łączymy ją ze składnikami w misce. Po zrobieniu wykładamy ciasto na stolnicę, formujemy wałki i tniemy na kawałki. Ciasto wkładamy do wrzącej osolonej wody. Po ugotowaniu podajemy po lane masłem i posypane cukrem i cynamonem.
Kluski Śląskie z dołeczkami1 kg ugotowanych ziemniaków2 żółtka3 szklanki mąki ziemniaczanej1 – 2 łyżeczek mąki pszennejsólSkładniki wsypujemy do miski i po zamknięciu dokładnie mieszamy. Ciasto formujemy na stolnicy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je na środku i robimy dołek. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 min.
Ciastka ryżowe30 dkg cukrucukier waniliowy5 jajek1 kostka masła30 dkg kaszki ryżowejUbijamy jajka i dodajemy pozostałe surowcePo dokładnym wymieszaniu masę przekładamy do dekoratora i wyciskamy ciasteczka przez różne końcówki według upodobań.
Hot Dog w cieście drożdżowymCiasto wyrabiamy takie jak na pizze.Parówki długie kroimy na połówki ciasto wałkujemy i dzielimy na 8 ćwiartek. Parówki nakładamy na każdą ćwiartkę i zawijamy jak rogale. Pędzlujemy białkiem i pieczemy 20 – 30 min. Podajemy z ketchupem.
Pierogi w cieście drożdżowym Ciasto jak wyżej. Przygotowujemy farsz na ruskie pierogi. Ciasto wałkujemy na prostokąt wykrawamy kółka, nakładamy farsz i zawijamy kulki. Pędzlujemy białkiem i pieczemy 30 min.
Babka Piaskowa I20dkg mąki5 dkg mąki ziemniaczanej20 dkg cukru12dkg masła4 jaja4 łyżki mleka1 paczki proszku do pieczeniaskórka otarta z pomarańczycukier waniliowycukier puderMasło ucieramy na puch i przekładamy do miski. Dodajemy jajka, cukier, obie mąki, proszek do pieczenia, mleko , skórkę z pomarańczy. Miskę zamykamy i kolistymi ruchami wyrabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do formy i pieczemy ok. 40 min. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pierogi z grzybami (pieczarkami)Ciasto: 20 dag twarogu7 łyżek mleka7 łyżek oleju1 jajko1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli40 dag mąki2 dag drożdży Farsz : 8 dag cebuliżółtko8 dag pieczareknatka pietruszki4 dag bułki tartejtłuszczCiasto wyrabiamy w misce do ciasta. Farsz – pieczarki drobno kroimy i smażymy na tłuszczu z cebulą. Po wystudzeniu mieszamy ją z żółtkiem i bułką tartą oraz łączymy z posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką. Ciasto po wyrośnięciu należy rozwałkować na placek poczym wycinamy w nim krążki np. Mix Max na krążki układamy farsz i składamy na pół oraz zlepiamy brzegi. Przygotowane pierogi pieczemy w temperaturze 175 C do złocistego koloru.
PRZEPISY DO MIX-MAXA
Napoje alkoholowe
LIKIER KAWOWY
Składniki - 50 ml gorącej wody, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego oraz 80 ml wódki albo spirytusu. Kawę rozpuszczasz w wodzie w szejkerze, wlewasz mleko, wódkę albo spirytus (jest gęściejsze) i wszystko mieszasz. Jak za gęste można rozcieńczyć zwykłym mlekiem!!! Likier polecam bardzo smaczny i super nadaje się na prezent!!!
promyczekNADZIEI