LIKIER KAWOWY.docx

(47 KB) Pobierz



PRZEPISY DO MISKI DO CIASTA

CHLEB

1 kg mąki
40 g drożdży
15 g masła
25 g soli + 0,6 l wody ciepłej

Wszystkie składniki mieszamy w misce do ciasta i pieczemy np. w Ultra Plusie w tem. 180 C

Chleb ( Graham )

2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka otrąb pszennych ( otręby nie z młyna tylko lekkie kupione np. w sklepie z Zdrową Żywnością )
2,5 dag drożdży
łyżka soli ( duża )
1 szklanka mleka lub wody

Wyrabiamy w misce do ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w formie sylikonowej w temp 200 C min 45 minut.
Można też dodać czarnuszkę, kminek, słonecznik, rodzynki

Chleb ( dawny sposób naszych Babci – bez jaj i tłuszczu)

3 szklanki mąki ( 2 białej – 1 żytnia )
2 średnie ugotowane zmielone ziemniaki
1 kostki drożdży
1 łyżeczka soli
1 szklanki kiszonego żurku ( wraz z otrębami )
Wszystko dokładnie mieszamy w misce i po wyrośnięciu dodajemy czarnuszkę lub kminek.
Okrągły chleb pędzlujemy wodą i kładziemy na liściach kapusty.
Pieczemy w temp. 200 C ok. 45 min.

Tradycyjne ciasto drożdżowe

3 szklanki mąki
1 kostki drożdży
250ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru, cukier waniliowy
1 jajko i 1 żółtko
łyżka oleju lub margaryny
szczypta soli
nadzienie według uznania

Do miski wsypujemy mąkę i solimy ją.
Mleko łączymy z tłuszczem, a drożdże rozrabiamy z cukrem.
Potem dodajemy jajko i żółtko oraz mleko całość wlewamy do shakera ( mix max )
delikatnie mieszamy (odstawiamy do wyrośnięcia) gotowy zaczyn wlewamy do miski z mąką,
dokładnie zamykamy, odpowietrzamy, i mieszamy 9 w razie potrzeby dosypujemy mąki lub zaczynu.
Po wyrośnięciu robimy z ciasta to co najbardziej lubimy: drożdżówki, rogale, bułeczki,
strucle, grzybki, róże, świńskie ryjki itp.
Jeżeli rezygnujemy ze słodkiego nadzienia to możemy je wypełnić np. farszem z mięsa lub kapusty.
Pieczemy w temperaturze 200* C

Prawdziwa włoska pizza

Ciasto:
3 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju

składniki dokładnie wymieszać w shakerze ( mix max ), wlać do miski dodać 3 – 4 szklanki mąki,
zamknąć i kręcić. Dalej jak w przepisie na ciasto drożdżowe.

Sos
1 puszka pomidorów (bez skórek) łyżka oregano łyżka bazylii ,sól czosnkowa ,olej dokładnie zmiksować.


Racuchy z jabłkami

250 dag mąki
2 jaja
2 dag drożdży
1 łyżeczka masła
3 szklanki mleka
olej, sól, cukier waniliowy, cukier puder

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże rozpuszczamy w cukrze i mleku dodajemy jajka,
stopione masło, sól i wlewamy to do miski z mąką, po odpowietrzeniu, wymieszaniu
i wyrośnięciu dodajemy jabłka starte na grubej tarce i delikatnie mieszamy,
po ponownym wyrośnięciu smażymy na głębokim mocno rozgrzanym tłuszczu.


Sernik z ananasem

2 jaja
18dag masła
10dag cukru
cukier waniliowy
30dag mąki
łyżka proszku do pieczenia
1 puszka ananasów

Masa serowa
4 serki homogenizowane waniliowe
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
3 jaja

( 2 jaja , masło, cukier, cukier waniliowy , mąkę itp. ) wkładamy do miski
i po wymieszaniu kładziemy na blasze lub w formie na górę kładziemy ananasy.
3 białka + cukier ubijamy w shakerze (mix max) na sztywną pianę.

Serki razem z żółtkami i budyniem mieszamy w misce dodajemy pianę z białek
i po wymieszaniu masę rozlewamy na ananasy


Knedle z owocami

3 kg ugotowanych ziemniaków
szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 żółtko
3 kg owoców
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
cynamon, cukier, sól.

Ziemniaki mielimy i wraz z innymi produktami wsypujemy do miski i mieszamy.
Po wyrobieniu formujemy wałki średnicy 4 cm każdy spłaszczamy na dłoni
i zawijamy w niego owoce wcześnie po cukrowane, sklejamy ciasto formując kulki.
Knedle wkładamy partiami do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy ok. 3 min.


Kluski leniwe na słodko

0,5 kg sera białego
szklanka mąki
3 jaja
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
mielony cynamon, sól.

Ser mielimy i wsypujemy do miski wkładamy również pozostałe składniki.
Z białek ubijamy pianę i łączymy ją ze składnikami w misce.
Po zrobieniu wykładamy ciasto na stolnicę, formujemy wałki i tniemy na kawałki.
Ciasto wkładamy do wrzącej osolonej wody.
Po ugotowaniu podajemy po lane masłem i posypane cukrem i cynamonem.


Kluski Śląskie z dołeczkami

1 kg ugotowanych ziemniaków
2 żółtka
3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 – 2 łyżeczek mąki pszennej
sól

Składniki wsypujemy do miski i po zamknięciu dokładnie mieszamy.
Ciasto formujemy na stolnicy na kawałki wielkości orzecha włoskiego.
Spłaszczamy je na środku i robimy dołek. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 min.


Ciastka ryżowe

30 dkg cukru
cukier waniliowy
5 jajek
1 kostka masła
30 dkg kaszki ryżowej

Ubijamy jajka i dodajemy pozostałe surowce
Po dokładnym wymieszaniu masę przekładamy do dekoratora
i wyciskamy ciasteczka przez różne końcówki według upodobań.


Hot Dog w cieście drożdżowym

Ciasto wyrabiamy takie jak na pizze.
Parówki długie kroimy na połówki ciasto wałkujemy i dzielimy na 8 ćwiartek.
Parówki nakładamy na każdą ćwiartkę i zawijamy jak rogale.
Pędzlujemy białkiem i pieczemy 20 – 30 min. Podajemy z ketchupem.


Pierogi w cieście drożdżowym

Ciasto jak wyżej.
Przygotowujemy farsz na ruskie pierogi.
Ciasto wałkujemy na prostokąt wykrawamy kółka, nakładamy farsz i zawijamy kulki.
Pędzlujemy białkiem i pieczemy 30 min.


Babka Piaskowa I

20dkg mąki
5 dkg mąki ziemniaczanej
20 dkg cukru
12dkg masła
4 jaja
4 łyżki mleka
1 paczki proszku do pieczenia
skórka otarta z pomarańczy
cukier waniliowy
cukier puder

Masło ucieramy na puch i przekładamy do miski. Dodajemy jajka, cukier, obie mąki,
proszek do pieczenia, mleko , skórkę z pomarańczy.
Miskę zamykamy i kolistymi ruchami wyrabiamy ciasto.
Ciasto wkładamy do formy i pieczemy ok. 40 min. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.


Pierogi z grzybami (pieczarkami)

Ciasto: 20 dag twarogu
7 łyżek mleka
7 łyżek oleju
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
40 dag mąki
2 dag drożdży

Farsz :
8 dag cebuli
żółtko
8 dag pieczarek
natka pietruszki
4 dag bułki tartej
tłuszcz

Ciasto wyrabiamy w misce do ciasta. Farsz – pieczarki drobno kroimy
i smażymy na tłuszczu z cebulą. Po wystudzeniu mieszamy ją z żółtkiem
i bułką tartą oraz łączymy z posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą,
pieprzem, papryką. Ciasto po wyrośnięciu należy rozwałkować na placek
poczym wycinamy w nim krążki np. Mix Max na krążki układamy farsz i składamy na pół
oraz zlepiamy brzegi. Przygotowane pierogi pieczemy w temperaturze 175 C do złocistego koloru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRZEPISY DO MIX-MAXA


Napoje alkoholowe

LIKIER KAWOWY

Składniki - 50 ml gorącej wody, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego oraz 80 ml wódki albo spirytusu. Kawę rozpuszczasz w wodzie w szejkerze, wlewasz mleko, wódkę albo spirytus (jest gęściejsze) i wszystko mieszasz. Jak za gęste można rozcieńczyć zwykłym mlekiem!!! Likier polecam bardzo smaczny i super nadaje się na prezent!!!

Malibu

75ml mleka skondensowanego niesłodzonego
75 ml likieru Malibu lub Basilio

Mleko i likier wlać do shakera ( mix max ) i schłodzić w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki dobrze zamykamy shaker i ubijamy aż płyn potroi objętość.

Malibu II

250 ml śmietanki z kartonika 30%
2 łyżki kakao
100 g koniaku lub wódki

Wszystkie składniki krótko i energicznie mieszamy w Mix Max
po czym schładzamy w lodówce.

Balis

40ml śmietany kremówki 36%
3 duże łyżki czekolady lub kakao
3 łyżki cukru
15 dużych łyżek Brandy lub Koniaku.

Wszystko wlewamy do shakera ( mix max ) i mieszamy.

Aleksander

20ml spirytusu
20ml koniaku
20ml skondensowanego niesłodzonego mleka

Wszystko dokładnie wymieszać i napowietrzyć w shakerze ( mix max ).

Ajerkoniak I

250ml mleka skondensowanego
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
100ml spirytusu

Wszystkie składniki oprócz spirytusu wlać do shakera ( mix max ),
dokładnie wymieszać, w trakcie mieszania dodawać po trochu spirytusu.
Po wymieszaniu schłodzić w lodówce.

Ajerkoniak II

250ml wódki czystej
250ml gęstej śmietany
2 łyżki kakao lub kawy rozpuszczalnej
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru

Śmietanę, cukier i żółtka dobrze wymieszać w shakerze ( mix max ).
Dodać czekoladę lub kawę wcześniej rozpuszczoną w małej ilości ciepłego mleka.
W trakcie ubijania dodawać małymi porcjami wódkę. Całość ubitą schłodzić.

Casablanca

30ml wódki
20ml likieru jajecznego
20ml soku cytrynowego
40ml soku pomarańczowego

Wszystkie składniki wymieszać w shakerze ( mix max ) poczym przelać do szklanek
do połowy wypełnionych skruszonym lodem.

Golden Coconut

20ml likieru bananowego
20ml białego kremu kokosowego
30ml śmietanki (mleka skondensowanego)

Wszystkie składniki wymieszać w shakerze ( mix max ) poczym przelać do szklanek
do połowy wypełnionych skruszonym lodem na brzegu kieliszków można zawiesić wisienkę lub wisienki.

Filp Curaco

40ml niebieskiego curacao
40ml soku pomarańczowego
1 żółtko

Wszystko dokładnie wymieszać i napowietrzyć w shakerze ( mix max ).


Napoje bezalkoholowe

Mokkamix

1 łyżeczka zimnej mokki
1/8 l mleka
jedna duża kulka lodów czekoladowych

Mokkę i mleko wymieszać w shakerze ( mix max ) przelać do pucharów lub szklanek.
Dodać lody i lekko zamieszać. Posypać tartą czekoladą.

Polar Orange

2 kulki lodów waniliowych
50ml mleka
20ml syropu pomarańczowego

Lody, mleko, syrop oraz kostki lodu dokładnie wymieszać i napowietrzyć w shakerze ( mix max )

Kawa po Grecku

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
100 ml wody niegazowanej schłodzonej
1 łyżka mleka
kostki lodu

Wlewamy do Mix Max 50 ml wody, do tego wsypujemy kawę i cukier.
Mieszamy do rozpuszczenia cukru. Ubitą pianę przelewamy do podłuznej szklanki
i pijemy przez słomkę.

Shake owocowy

jogurt naturalny
1 duży cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka
owoce (około 1/2 szklanki)

Mieszamy wszystkie składniki w Mix Max i schładzamy w lodówce

Ciasto biszkoptowe

4 łyżki oleju
1 łyżka wody
100g cukru
3 całe jaja
1 cukier waniliowy
1 proszku do pieczenia
100 g mąki

Białka mieszamy w Mix Max, dodajemy żółtka, cukier waniliowy, i po trochu zwykły cukier,
następnie olej i wodę a na końcu mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając.
Gotowe ciasto wlewamy do formy sylikonowej i pieczemy ok. 2o min. w temp. 200

 

 

 

PRZEPISY DO LILIANY

Tort Brzoskwiniowy

2 szt. galaretki brzoskwiniowej
3 serki ( homo ) brzoskwiniowe
1 paczka biszkoptów

Galaretkę rozpuścić w 1 litra wrzącej wody poczym schłodzić ją do stanu zawiesiny.
W shakerze ( mix max ) zmiksować serki i zagęszczoną galaretkę.
Drugą galaretkę robimy według przepisu (w 1 l wody i schładzamy)
Do liliany przekładamy połowę masy serowej a następnie schładzamy w lodówce.
Po stężeniu nakładamy na ser schłodzoną galaretkę i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.
Po zgęstnieniu galaretki nakładamy na nią drugą połowę masy serowej,
poczym na ser układamy biszkopty i przykrywamy szerokim dnem jednocześnie odpowietrzając Lilianę.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Tort Brzoskwiniowy z Niespodzianką

Wystarczy dokupić torebkę okrągłych biszkoptów.
Następnie przygotować 1 szklankę mocnej ostudzonej kawy
i wlać kieliszek alkoholu albo 1 łyżeczkę spirytusu,
pojedynczo nasączać biszkopty i układać na pierwszej warstwie sera.

Ptasie Mleczko

Dwie galaretki owocowe rozpuścić w 1 l wrzącej wody ostudzić,
w shakerze ( mix max ) rozrabiamy śnieżkę, dolewamy połowę chłodnej galaretki
i wlewamy do liliany do stężenia. Rozrabiamy drugą część śnieżki
i dolewamy do niej drugą galaretkę. Na dnie liliany układamy biszkopty.
Można użyć różnych smaków i kolorów galaretki.

Galaretka z mrożonymi truskawkami

Do liliany wkładamy 1 kilogram mrożonych owoców np. truskawek.
Galaretkę rozpuszczoną i gorącą wlewamy do formy, lilianę szczelnie zamykamy
i pozostawiamy do czasu stężenia. Podajemy z bitą śmietaną.

Galaretka Zebra

Dwie, trzy, lub cztery galaretki rozpuszczamy w wodzie i warstwami zalewamy lilianę
robiąc to pionowo za każdym razem czekając do czasu stężenia poprzedniej.
Po zastygnięciu wyjmujemy komin czyli środkową część liliany i wypełniamy ją śmietanką śnieżką lub owocami.

Lodowiec „ BIAŁA GÓRA ’’

5 – 6 serków homogenizowanych waniliowych po 150 g
1 żelatyny Dr Oetkera ( 4 małe łyżeczki )
1 paczka biszkoptów lub biszkopty okrągłe wyśmienitki
2 łyżki cukru, albo mniej według uznania
1 utartej gorzkiej czekolady, albo 2 łyżki kakao
4 łyżki kokosu ( piórka )

Do pojemnika Candy wkładamy serki. W szklance gorącej wody rozpuszczamy
4 łyżeczki żelatyny, dodajemy cukier
( dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny – nie gotować ) i studzimy.

UWAGA ! zawartość jednej paczki żelatyny wystarcza na 2 desery .
W Candy łączymy mikserem serki i żelatynę na jednolitą białą masę.
Połowę masy przekładamy do osobnego pojemnika .
Do pozostawionej masy wsypujemy 4 łyżki kokosu
( albo sparzone rodzynki i kosteczki owoców np. brzoskwiń (z syropu).

Lilianę lekko smarujemy oliwą i wylewamy jako pierwszą masę z kokosem,
potem układamy mocno nasączone osłodzoną kawą lub alkoholem biszkopty.
2 połowę białej masy wlewamy do „ Candy ” wsypujemy utartą czekoladę lub 2 łyżki kakao
mieszamy i wylewamy na biszkopty. Formę zamykamy i odpowietrzamy.
Deser odstawiamy do zastygnięcia

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin