Biszkopt przekładany masą makową
Składniki
Biszkopt:
6 jaj2 i 1/2 szklanki mąki1 i 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa
2 szklanki maku1/2 litra mleka1 szklanka cukru1 kostka masła4 jajazapach migdałowybakalie: rodzynki, orzechy, migdały
Przepis
BiszkoptJajka ubijam z cukrem dodaje proszek do pieczenia i mąkę wszystko miksuje. Biszkopt picze się 40 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni. Zimny dziele na trzy krążki.
Masa makowa:Mak gotujemy w mleku około 20 minut. Odcedzany i ostudzony mak mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z cukrem i jeszcze raz mielimy. Masło rozpuszczamy w garnku dodajemy zmielony mak z cukrem, zapach migdałowy i bakalie ( orzechy i migdały drobno pokrojone ), do ciepłej masy wbijamy jajka i szybko mieszamy żeby się nie zcieły.Ciepłą masę dzielimy na dwie porcje i przekładamy biszkopt.Przełożony biszkopt owijamy folią i ściereczką aby zaparował. Zostawiamy do następnego dnia aby masa makowa się zcisneła.Bakalie oczywiście wg uznania ja dodaje takie jakie akurat mam w domu.Biszkopt z masą makową nie wymaga chłodnego miejsca i można go zrobić nawet dwa, trzy dni wcześniej. Smacznego
danusia100