Składniki
CIASTO:
4 jajka
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
400 gr śmietany
2 łyżeczki sody
cukier waniliowy
3,5 łyżki kakao
KREM:
1,5 l śmietany (22%)
szklanka cukru
3 śmietanfixy
Sposób wykonania
Jajka, śmietanę, cukier mąkę i sodę (zgasić octem) wymieszać. Ciasto podzielic na 2 części.
Do jednej dodać kakao. Piec każdą część ciasta w brytfance 25 min. Piekarnik ma być nagrzany do 180st.
Upieczone ciasto wystudzić i pokroić (ja czasami łamię) na małe kawałeczki (np. o rozmiarze jaja przepiurczego).
Następnie zanurzyć każdy kawałek ciasta w krem śmietanowy i układać jeden na drugi (najlepiej naprzemian - raz biały, raz czarny). Wierzch udekorowac polewą czekoladową.
pitenwis21