Wyjątkowy tort śmietanowy.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

CIASTO:

 

4 jajka

 

2 szklanki cukru

 

3 szklanki mąki

 

400 gr śmietany

 

2 łyżeczki sody

 

cukier waniliowy

 

3,5 łyżki kakao

 

KREM:

 

1,5 l śmietany (22%)

 

szklanka cukru

 

3 śmietanfixy

 

Sposób wykonania

 

Jajka, śmietanę, cukier mąkę i sodę (zgasić octem) wymieszać. Ciasto podzielic na 2 części.

 

Do jednej dodać kakao. Piec każdą część ciasta w brytfance 25 min. Piekarnik ma być nagrzany do 180st.

 

Upieczone ciasto wystudzić i pokroić (ja czasami łamię) na małe kawałeczki (np. o rozmiarze jaja przepiurczego).

 

Następnie zanurzyć każdy kawałek ciasta w krem śmietanowy i układać jeden na drugi (najlepiej naprzemian - raz biały, raz czarny). Wierzch udekorowac polewą czekoladową. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin