Piernik przekładany.doc

(1 KB) Pobierz

3 szklanki mąki pszennej

10 dag masła

4 jajka

1 1/3 szklanki cukru pudru

7 łyżek miodu

10 dag rodzynek

5 dag skórki pomarańczowej smażonej w cukrze

2 łyżeczki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

do przełożenia:

6 łyżek powideł śliwkowych

6 łyżek dżemu porzeczkowego

 

do posypania:

2 łyżki cukru pudru

 

 

Mąkę wymieszać z cynamonem, gałką muszkatołową, sodą, kakao i proszkiem do pieczenia.

Rodzynki sparzyć i osączyć.

Skórkę pomarańczową drobno pokroić.

Miód zagotować z masłem.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, a potem z przestudzoną masą miodową.

Następnie wsypywać partiami mąkę i dalej ucierać na gładką masę.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy razem z rodzynkami oraz skórką pomarańczową i delikatnie wymieszać.

Formę keksową starannie wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć do formy i piec 1 godzinę w pikarniku nagrzanym do temperatury 170ºC.

Upieczony piernik ostudzić, wyjąć z formy, przekroić poziomo na pięć części, pzełożyć na przemian powidłami oraz dżemem i posypać cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin