Biszkopt orzechowy:
4 jajka
5 dag mielonych orzechów włoskich
8 dag cukru
5 dag mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
biszkopt kokosowy:
6 białek
½ szkl. cukru
15 dag kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem:
1 puszka brzoskwiń
1 kostka masła
6 żółtek
½ budyniu ?mietankowego
1 łyżka mąki
polewa
Biszkopt orzechowy: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać m?kę ziemniaczaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tart?. Lekko wymieszać. Piec w temp. 180 st. C przez 30 –40 min.
Biszkopt kokosowy: białka ubić z cukrem na sztywno i lekko wymieszać z kokosem. Dodać m?kę, wymieszaną z proszkiem. Piec w temp. 180 st. C ok. 30-40 min.
Krem: odlać z owoców sok, uzupełnić do pojemności 1 szklanki wod?. Ugotować budyń z łyżką mąki. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ostudzony budyń i ucierać. Do masy dodać drobno pokrojone owoce.
Na biszkopcie orzechowym położyć krem, biszkopt koksowy, krem i biszkopt orzechowy. Ciasto polać polewą.
pitenwis21