- Jamajka. Plantacja trzciny cukrowej. Słońce pali bez litości. Spocone, czarne czoła. Nikt nie ma siły ruszyć palcem, a w brzuchach burczy niemiłosiernie. Co zrobić? Najlepiej zupę. I to taką, która się sama ugotuje. Ugotowanie zupy niewolników polega na tym, że wrzucasz wszystko do garnka, zapalasz gaz i w zasadzie to koniec twoich działań. Pozostaje tylko oczekiwanie. I smakowanie. I zachwycanie się. Bo to jest pyszne.
Usuń gniazdka nasienne z papryczek. Opłucz miąższ. (Nie trzyj oczu! Te papryczki są naprawdę bardzo ostre.) Pokrój je razem z cebulą na małe kawałeczki. Rozpuść kostkę bulionową w wodzie i wrzuć wszystkie składniki. Gotuj do chwili, aż fasola będzie miękka. (Jeśli użyłeś suchej fasoli – gotowanie trwa ok. 3 godzin, jeśli wziąłeś fasolę z puszki – tylko 20 min). Posól do smaku. Zmiksuj zupę na krem. I już.
drukować
· 2 filiżanki suchej czerwonej fasoli lub tyle samo fasoli z puszki
· 1 średnia cebula
· 110 g mielonej wieprzowiny
· 6 papryczek Jalapeno lub małych chilli lub 6 płaskich łyżeczek chilli w proszku
· kostka bulionowa
· 1,5 litra wody
chaarryy