Tarta na zielonych polach.rtf

(2 KB) Pobierz

Tarta na zielonych polach

Ciasto na tartę:
Składniki:
250 g mąki
125 g masła
1/3 szklanki wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę mieszamy ze schłodzonym masłem. Jeśli pozostały większe grudki, rozcieramy je czubkami palców. Solimy, dodajemy wodę i olej. Szybko zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy około pół godziny w lodówce. Dużą formę smarujemy masłem, wyklejamy ciastem, nie zapominając o zrobieniu dosyć wysokiego kołnierza. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W trakcie pieczenia ciasto podniesie się do góry i pofaluje, ale nie należy się tym przejmować.

Farsz
Składniki:

1 por
3 plastry boczku
ser kozi
1 mała śmietana
1 jajko
sól, pieprz
1 sałata/opakowanie świeżego szpinaku
kilka pomidorków cherry
połowa gruszki
sos balsamiczny

Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w słupki. Dodajemy pokrojonego pora i chwilę podsmażamy. Na podpieczone ciasto wykładamy farsz, a na wierzchu rozrzucamy kawałki sera koziego i zalewamy jajkiem zmieszanym ze śmietaną. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż wszystko się zetnie i zarumieni. Podajemy z sałatą lub szpinakiem, pomidorkami cherry i gruszkami polanymi sosem balsamicznym z kilkoma płatkami startego parmezanu.
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin