Tarta na zielonych polachCiasto na tartę: Składniki: 250 g mąki 125 g masła 1/3 szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta soliSposób przygotowania: Przesianą mąkę mieszamy ze schłodzonym masłem. Jeśli pozostały większe grudki, rozcieramy je czubkami palców. Solimy, dodajemy wodę i olej. Szybko zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy około pół godziny w lodówce. Dużą formę smarujemy masłem, wyklejamy ciastem, nie zapominając o zrobieniu dosyć wysokiego kołnierza. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W trakcie pieczenia ciasto podniesie się do góry i pofaluje, ale nie należy się tym przejmować.Farsz Składniki:1 por 3 plastry boczku ser kozi 1 mała śmietana 1 jajko sól, pieprz 1 sałata/opakowanie świeżego szpinakukilka pomidorków cherrypołowa gruszki sos balsamicznySposób przygotowania: Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w słupki. Dodajemy pokrojonego pora i chwilę podsmażamy. Na podpieczone ciasto wykładamy farsz, a na wierzchu rozrzucamy kawałki sera koziego i zalewamy jajkiem zmieszanym ze śmietaną. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż wszystko się zetnie i zarumieni. Podajemy z sałatą lub szpinakiem, pomidorkami cherry i gruszkami polanymi sosem balsamicznym z kilkoma płatkami startego parmezanu.
be.3