Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna GMP/GHP
INSTRUKCJA
rozmrażania, mycia i dezynfekcji urządzeń chłodniczych i zamrażarek
1. Całość towaru z urządzenia (chłodziarki/zamrażarki) umieścić w działającej chłodziarce / zamrażarce niepodlegającej rozmrażaniu w danym dniu.
2. Wyłączyć rozmrażane urządzenie z prądu.
3. Po rozmrożeniu urządzenia usunąć nieczystości przy użyciu ciepłej wody i detergentu
(nazwa)
4. Zdezynfekować powierzchnie wewnętrzne urządzenia środkiem
Zwrócić szczególną uwagę na miejsca trudno dostępne. Czynność wykonywać bardzo starannie i zgodnie z instrukcją użycia środka dezynfekującego.
5. Jeżeli środek dezynfekujący wymaga spłukania, zmyć wszystkie powierzchnie ciepłąwodą.
6. Pozostawić urządzenie do wyschnięcia.
7. W urządzeniach chłodniczych przeszklonych części zewnętrzne szyb umyć środkiem domycia szyb
Uwaga: Nie używać środka rozpylanego do mycia szyb w wewnętrznej części lady chłodniczej.
8. Włączyć urządzenie do osiągnięcia temperatury wnętrza:
9
10 11 12
- chłodziarka-ok.+2°C,
- zamrażarka-ok. -18°C.
Otoczenie urządzenia sprzątnąć.
Umyć i zdezynfekować ręce według instrukcji umieszczonej przy umywalce.
Umieścić towar w urządzeniu.
Po upływie ok. 1 godziny sprawdzić prawidłowość temperatury wewnątrz urządzenia na wyświetlaczu elektronicznym. Temperatura powinna wynosić: -chłodziarka-od 0°C do+2°C,
- zamrażarka - maks. -18°C.
Zatwierdzi! data: podpis:
pieczęć zakładu
amok10