05.instrukcja rozmrazania mycia urzadzen chłodniczych.doc

(24 KB) Pobierz

Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna GMP/GHP

INSTRUKCJA

rozmrażania, mycia i dezynfekcji urządzeń chłodniczych i zamrażarek

1.    Całość towaru z urządzenia (chłodziarki/zamrażarki) umieścić w działającej chłodziar­ce / zamrażarce niepodlegającej rozmrażaniu w danym dniu.

2.    Wyłączyć rozmrażane urządzenie z prądu.

3.    Po rozmrożeniu urządzenia usunąć nieczystości przy użyciu ciepłej wody i detergentu



(nazwa)

4. Zdezynfekować powierzchnie wewnętrzne urządzenia środkiem



(nazwa)

Zwrócić szczególną uwagę na miejsca trudno dostępne. Czynność wykonywać bardzo starannie i zgodnie z instrukcją użycia środka dezynfekującego.

5.    Jeżeli środek dezynfekujący wymaga spłukania, zmyć wszystkie powierzchnie ciepłą
wodą.

6.    Pozostawić urządzenie do wyschnięcia.

7.    W urządzeniach chłodniczych przeszklonych części zewnętrzne szyb umyć środkiem do
mycia szyb




(nazwa)

Uwaga: Nie używać środka rozpylanego do mycia szyb w wewnętrznej części lady chłodniczej.

8. Włączyć urządzenie do osiągnięcia temperatury wnętrza:

9

10 11 12

-              chłodziarka-ok.+2°C,

-              zamrażarka-ok. -18°C.

Otoczenie urządzenia sprzątnąć.

Umyć i zdezynfekować ręce według instrukcji umieszczonej przy umywalce.

Umieścić towar w urządzeniu.

Po upływie ok. 1 godziny sprawdzić prawidłowość temperatury wewnątrz urządzenia na wyświetlaczu elektronicznym. Temperatura powinna wynosić: -chłodziarka-od 0°C do+2°C,

-              zamrażarka - maks. -18°C.




Do obowiązkowego stosowania na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitamych zakładów i wymagań dotyczących higieny w                            procesie produkcji i w obrocie artykułami oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami (Dz.U. Nr 234, poz. 1979).




Zatwierdzi!
         data:               podpis:


pieczęć zakładu


 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin