Rum i brandy.docx

(1894 KB) Pobierz

Rum

 

Rum jest oficjalnie nazywany trunkiem piratów, szmuglerów i innego rodzaju ludzi z tzw. półświatka. I rzeczywiście tak to kiedyś było, rum był alkoholem stanowiącym przede wszystkim towar do przemytu. Był też w miarę dostępny, ponieważ jego ojczyzną były wyspy Morza Karaibskiego, a do wysp był łatwy dostęp, zwłaszcza dla piratów i handlarzy niewolników. Najpopularniejszymi wyspami dzisiaj słynącymi z produkcji i eksportu rumu są Kuba, Martynika, Jamajka oraz Puerto Rico.

Rum jest wysokoprocentowym napojem alkoholowym produkowanym z trzciny cukrowej (Saccharum officinarum) lub pochodnej jej melasy. Zawartość alkoholu w rumie waha się pomiędzy 38-80% . Po destylacji rum poddaje leżakowaniu w beczkach dębowych, ale także beczkach z innych rodzajów drewna. Geograficzne pochodzenie rumu to przede wszystkim Karaiby i Ameryka Południowa, jednak trunek ten jest również produkowany w Australii, Indiach i innych obszarach geograficznych.

Nazwa „rum” prawdopodobnie pochodzi od niderlandzkiego/flamandzkiego słowa „roemer”, czyli dużego kielicha używanego przez holenderskich marynarzy. Alternatywna hipotezy głoszą, że słowo rum pochodzi od „rumbullion” znaczącego tyle co rebelia w języku polskim, saccharum, czyli cukier po łacinie lub „arôme” aromat po francusku.

 

Istnieją różne style produkcji rumu. Z grubsza można je pogrupować ze względu na obowiązujący w miejscu ich produkcji język.

·         Hiszpańskojęzyczne wyspy i kraje produkują rum typu „Ligot” o pełnym i lekkim smaku (Kuba, Dominikana, Panama).

·         Anglojęzyczne wyspy i kraje znane są z ciemniejszych rumów o pełnym smaku (Barbados, Bermuda, Jamaica).

 

JAK PODAWAĆ RUM?

·         Cuba Libre

·         Mojito

·         Daiquiri

·         Pina Colada

 

 

Rumy typu LIGHT - nazywane również WHITE lub SILVER. Poza słodkością nie ciężko doszukać się tutaj innych smaków. Generalnie używane są one do koktajli.

 

Rumy typu GOLD - nazywane również AMBER (bursztynowe). Ciemna barwa pochodzi z leżakowania w beczkach.

 

Rumy typu SPICED - ich smak bierze się z dodatku przypraw i karmelu. Bazują one głównie na rumach typu GOLD. Najtańsze wersje powstają przez doprawienie i zabarwienie karmelem rumów typu LIGHT

 

Rumy typu DARK - znane też jako BLACK, jest jeszcze ciemniejszy od rumu GOLD w wyniku dłuższego leżakowania. Często używany do drinków, aby nadać i aromat i barwę. Jest to typ rumu najczęściej stosowany w gotowaniu.

 

Rumy typu FLAVORED - niektóre wytwórnie zaczęły produkować rumy smakowe (np. mango pomarańcze i kokos). Wykorzystuje je się do drinków o podobnych smakach lub serwuje na lodzie.

 

Rumy typu OVERPROOF - to rumy, w których zawartość alkoholu znacznie przekracza 40%. Często sięga ona 75-80% (Bacardi 151)

 

Rumy typu PREMIUM - to rumy, w których szczególną uwagę przykłada się do procesu produkcyjnego alkoholu i bardzo uważnie dobierne są składniki i parametry produkcji. Są to bardzo drogie trunki, które często leżakują latami podobnie jak whisky i koniak.

 

 

 

Rum ma siostrę - na imię ma Tafia

Tafia to słabej jakości rum produkowany we Francji. Obecnie produkcja rumu i tafii nie narusza praw człowieka jednak w przeszłości nie zawsze tak było. Aby móc prowadzić manufakture produkującą tafię trzeba było 5-9 niewolników. Tafia przeznaczona była raczej do rodzimej konsumpcji i nie mogła równać się kunsztem z rumem.

 

 

 

W Europie cukier nie jest otrzymywany z trzciny cukrowej tylko z buraków. Nietety spirytus wyprodukowany z melasy otrzymanej z buraków cukrowych nie może być uznawany jako rum. Jeśli taki spirytus nie jest bardzo mocno oddestylowany jego konsumpcje bardzo utrudnia odrzucający zapach i smak.

 

Fałszywy rum produkuje się ze spirytusu z buraków cukrowych i “esensji” otrzymywanej z mieszaniny sztucznych estrów (etyl butylu itp.) oraz olej z kory brzozowej. Czasami mocno oddestylowany spirytus jest używany do produkcji rumów aromatyzowanych lub “rumów niemieckich”.



 

Bacardi Superior

 

Rodzaj: rum

Kraj pochodzenia: Kuba

Pojemność: 0,7 L

Cena Bacardi Superior:

65,00zł 55,00 zł

 

Klarowny przejrzysty biały rum o niepowtarzalnym smaku i subtelnym zapachu. Stanowi podstawę dla najpopularniejszych drinków świata - „BACARDI Mojito The Original” i  BACARDI z Colą – “The Original Cuba Libre

 

 

 

 



Stroh `80`

 

 

Najwyższej jakośći austriacki rum, niezastąpiony jako składnik gorącej herbaty, dodatek do ciast i tortów, ale również doskonale nadaje się jako dodatek do drinków. "Toffi w ogniu" - tak specjaliści określają smak

 

Rodzaj: Rum

Kraj pochodzenia: Austria

Pojemność: 0,5 L

Cena Stroh `80`:

zł 65,60 zł

 

 

 

 

 

INNE RUMY (NIEDOSTEPNE W SKLEPIE)



 

Rum Bacardi Gold (rum złoty) - orientacyjna cena ok. 60 - 70 PLN

 

Ma kolor bursztynowy. Jest soczysty i delikatny w smaku z wyczuwalnym zapachem wanilii oraz posmakiem or zechów włoskich, przypraw oraz owoców tropikalnych z subtelnym podkładem dębu.

 

Świetnie nadaje do wielu drinków. Zawiera go m.in.:

 

- drink z sokiem ananasowym Barbados Sunset

- drink z sokiem pomarańczowym Hurricane

- drink z Southern Comfort - Sinking

 

 

 



Rum Bacardi Black (rum czarny) - orientacyjna cena ok 60 - 70 PLN

 

Rum Bacardi Black jest starzony ok 4 lat, by stworzyć pół-pełny rum z aromatami tropikalnych owoców, brzoskwiń, śliwek oraz bananów. Ma długi posmak z nutą wanilii.

 

Rum Bacardi Black można użyć do wielu drinków, m.in. jako podstawa do:

 

- drink z cytrynową wodą gazowaną Cuban Punch

- drink z nektarem brzoskwiniowym Abilene

- drink z blue curacao Blue Hawaiian

- drink z sokiem ananasowym Aunt Agata

- drink z syropem z czarnych porzeczek Rum & Currant

 



Rum Bacardi 8 anos (rum złoty, 8-letni) - orientacyjna cena ok 100 PLN, w wersji "Millenium" Baccarat Crystal - ok 4500 - 5000 PLN

 

Rum Bacardi 8 anos jest starzony przez ponad 8 lat w starannie wyselekcjonowanych beczkach z dębu. Po starzeniu jest mieszany, gdzie uzyskuj zapachy śliwek, brzoskwiń, gałki muszkatołowej razem z podszyciem dębowym. W smaku jest delikatny, bogaty z długotrwałym zakończeniem. W 2008 i 2009 roku Bacardi 8 anos zdobył złote medale na San Francisco World Spirit Competition.

 

Bacardi 8 anos Można pić solo, natomiast polecamy jako bardo dobry składnik, który zawiera drink Cuba Libre.

 

 

 

Rum Bacardi 151 (rum złoty) - cena orientacyjna ok. 120 PLN

 

Bacardi 151 to złoty rum o bardzo wysokim stężeniu alkoholu. Zawartość ta wynosi 75,5% i jest jedną z największych na rynku.

Bacardi 151 najlepiej jako dodatek (w rozsądnych ilościach) wykańczający (dla podniesienia oprocentowania drinka), np. drink Carribbean Breeze lub drink z miodem Sailor Punch

 

BRANDY (winiaki)

Termin brandy stosowany jest na określenie napojów alkoholowych produkowanych z destylowanych win. Angielska nazwa trunku, którego polski odpowiednik to winiak, pochodzi od niderlandzkiego słowa brandewijn, znaczącego tyle co ‘palone wino’.

 

Brandy gronowa - to brandy destylowana z przefermentowanego moszczu z winogron (wina) lub zmiażdżonego miąższu i skóry winogron (lecz nie z wytłoków). Alkohol leżakuje w drewnianych, zwykle dębowych, beczkach, co nadaje mu kolor, łagodzi smak oraz wzbogaca aromat.

·         Francuska brandy. Najbardziej znaną brandy gronową jest koniak, produkowany w regionie Cognac we Francji. Krewnym koniaku jest najstarsza francuska brandy - Armagnac. Cechuje się bogatszym smakiem i bardziej złożonym smakiem.

·         Hiszpańska brandy. To trunek lekko słodkawy o pełnym smaku. Jest produktem ubocznym przy produkcji sherry.

·         Grecka brandy. Najsłynniejsza to Metaxa. Destylowana z czerwonych winogron, słodzona i aromatyzowana ziołami.

·         Południowoamerykańska brandy. Najbardziej znana to Pisco, narodowy napój Chile.

·         Północnoamerykańska brandy. Produkowana głównie w Kalifornii. W odróżnieniu od brandy europejskich, produkowana głównie przez osobne koncerny, zajmujące się jednocześnie uprawą winogron, destylacją, leżakowaniem, kupażowaniem, butelkowaniem i sprzedażą produktów pod własnymi markami

·         Południowoafrykańska brandy. Bardzo wysokiej jakości. Zgodnie z regulacjami prawnymi produkowana niemal dokładnie tak jak francuski koniak, w procesie podwójnej destylacji i poddawana leżakowaniu w dębowych beczkach przez okres minimum 3 lat.

 

Brandy z wytłoków winogronpowstaje ze sfermentowanego miąższu, pestek i innych części winogron pozostających po wyciśnięciu owoców na sok. Przykładowymi przedstawicielami tego typu są włoska grappa, francuski marc i bułgarska grozdova. Nie zawsze jest poddawana leżakowaniu i cechuje się jasnożółtym kolorem, bądź też jest całkowicie bezbarwna.

 

Brandy owocowa - destylowana jest z owoców innych niż winogrona. Najczęściej używanymi owocami są jabłka, śliwki, wiśnie, morele. Z reguły wytwarza się ją ze sfermentowanego moszczu owocowego, jednak niektóre ubogie w cukier owoce (takie jak maliny czy jeżyny), które nie fermentują, zalewane są neutralnym alkoholem a następnie wraz z nim redestylowane. Większość brandy owocowych leżakuje w stalowych, szklanych lub glinianych zbiornikach, dzięki czemu pozostają one bezbarwne i czyste. Brandy owocowe dzielą się na destylaty owoców miąższowych, pestkowych i jagód.

 

·         Brandy z owoców miąższowych. Produkowana z jabłek i gruszek. Moszcz z owoców poddaje się fermentacji z udziałem drożdży, leżakowaniu a następnie destylacji, w efekcie czego powstaje wysokoprocentowy alkohol, który jest rozcieńczany i niekiedy leżakuje w beczkach. Najbardziej znaną brandy tego typu jest Calvados.

·         Brandy z owoców pestkowych. Zalicza się do nich przede wszystkim Kirschwasser, brandy wytwarzana ze słodkich lub kwaśnych wiśni. Inne popularne odmiany to Slivovitz i Slivovice (brandy śliwkowe).

·         Brandy z owoców jagodowych. Większość jagód zawiera zbyt mało cukru, by mogły odpowiednio fermentować, dlatego maceruje się je w neutralnym alkoholu, który wchłania ich smak i zapach. Alkohol oraz jagody poddaje się następnie destylacji. Najbardziej znana brandy z owoców jagodowych jest wytwarzana z malin, jednakże istnieją też brandy z czarnej i czerwonej porzeczki, truskawek, jeżyn, żurawiny i czarnej jagody.

 

 

Jak podawać brandy ?

Brandy gronową spożywa się po obiedzie i najlepiej podawać ją w kieliszkach w kształcie tulipana lub typu snifter (koniakówkach), w niskiej temperaturze pokojowej. Często ogrzewa się ją lekko poprzez trzymanie kieliszka w dłoni (co umożliwia charakterystyczny kształt kieliszka). W wyniku takiego ogrzewania uwalniają się jednak gryzące opary alkoholu, co zabija w dużym stopniu aromat trunku.

Brandy, podobnie jak whisky i czerwone wino, najlepszymi walorami zapachowymi i smakowymi cechuje się schłodzona do np. 16°C. W większości przypadków wymaga to zatem włożenia jej na chwilę do lodówki.

Brandy owocowe podaje się bez dodatków jako aperitif lub przyrządza się z nich drinki. Dobrze s...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin