aroniówka.docx

(12 KB) Pobierz

Nalewka miodowo-kawowa

 

2 szkl.miodu

żółta skórka z pomarańczy (lub cytryny)

2 czubate łyżki kawy

pół łyżeczki gałki muszkat.

1 litr spirytusu

szklanka rumu

 

Miód podgrzac, dodac 1 szklankę wody, dodac skórkę pomarańczową.

Kawę wymieszac z gałką, zalac szklanką wrzątku, zaparzyc.

Do miodu wlac przecedzoną kawę, spirytus i rum.

Odstawic na 6 tygodni.

 

Nalewka aroniowa

 

-1-

 

1,5 l wody

1 kg aroni

200 liści wiśni

1 kg cukru

½ l spirytusu

10 g kwasku cytrynowego

 

Aronię i liście umyc,zalac zimną wodą,dodac cukier - gotowac 30 min.Odstawic na 24 godz.

Przecedzic,dodac kwasek,wlac spirytus,rozlac do butelek,odstawic do leżakowania

 

-2-

 

30 dkg owoców

½ l wódki

laska wanilii

skórka pomarańczow3-4 gożdziki

kawałek cynamonu

½ szkl. miodu

1 l spirytusu

 

Owoce płuczemy,rozgniatamy,wstawiamy do piekarnika -180.

Po tym czasie piekarnik wyłączyc,owoce zostawic na godzinę.

Przekładamy do słoja,przesypując cukrem -zostawiamy na noc.

Następnego dnia zalewamy wódką,dodajemy wanilię,skórkę,cynamon i miód - odstawiamy na trzy tygodnie.

Po tym czasie filtrujemy przez gazę,dodajemy spirytus,przelewamy do butelek.Można dodac rum.

Imbirówka

 

10 dkg świeżego imbiru

2 cytryny

10 dkg cukru

3 łyżki miodu

0,75 l wódki

 

Imbir obrac, pokroic w plasterki, cytryny pokroic w ósemki

Dodac cukier i miód, zalac wódką.

Odstawic na trzy miesiące.

Zlac,przefiltrowac.

 

 

 

Pomarańczówka

 

(cytrynówka)

 

2 pomarańcze

0,5 l wódki

10 dkg miodu

 

Obrac skórkę (bez białego) wrzucic do słoja, dodac miód wymieszany z sokiem z jednej pomarańczy, wlac alkohol, odstawic.

Po dwóch tygodniach przefiltrowac.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin