Nalewka miodowo-kawowa
2 szkl.miodu
żółta skórka z pomarańczy (lub cytryny)
2 czubate łyżki kawy
pół łyżeczki gałki muszkat.
1 litr spirytusu
szklanka rumu
Miód podgrzac, dodac 1 szklankę wody, dodac skórkę pomarańczową.
Kawę wymieszac z gałką, zalac szklanką wrzątku, zaparzyc.
Do miodu wlac przecedzoną kawę, spirytus i rum.
Odstawic na 6 tygodni.
Nalewka aroniowa
-1-
1,5 l wody
1 kg aroni
200 liści wiśni
1 kg cukru
½ l spirytusu
10 g kwasku cytrynowego
Aronię i liście umyc,zalac zimną wodą,dodac cukier - gotowac 30 min.Odstawic na 24 godz.
Przecedzic,dodac kwasek,wlac spirytus,rozlac do butelek,odstawic do leżakowania
-2-
30 dkg owoców
½ l wódki
laska wanilii
skórka pomarańczow3-4 gożdziki
kawałek cynamonu
½ szkl. miodu
1 l spirytusu
Owoce płuczemy,rozgniatamy,wstawiamy do piekarnika -180.
Po tym czasie piekarnik wyłączyc,owoce zostawic na godzinę.
Przekładamy do słoja,przesypując cukrem -zostawiamy na noc.
Następnego dnia zalewamy wódką,dodajemy wanilię,skórkę,cynamon i miód - odstawiamy na trzy tygodnie.
Po tym czasie filtrujemy przez gazę,dodajemy spirytus,przelewamy do butelek.Można dodac rum.
Imbirówka
10 dkg świeżego imbiru
2 cytryny
10 dkg cukru
3 łyżki miodu
0,75 l wódki
Imbir obrac, pokroic w plasterki, cytryny pokroic w ósemki
Dodac cukier i miód, zalac wódką.
Odstawic na trzy miesiące.
Zlac,przefiltrowac.
Pomarańczówka
(cytrynówka)
2 pomarańcze
0,5 l wódki
10 dkg miodu
Obrac skórkę (bez białego) wrzucic do słoja, dodac miód wymieszany z sokiem z jednej pomarańczy, wlac alkohol, odstawic.
Po dwóch tygodniach przefiltrowac.
alachol