Informator dla Diabetyka - nr. 26.pdf

(1963 KB) Pobierz
313103986 UNPDF
INFORMATOR
DIABETYKA
dla
czyli co o cukrzycy trzeba wiedzieć gdy, chorujeszTy lub ktoś zTwoich najbliższych
nr 26
ŻYWIENIE W
CUKRZYCY
mgr inż. Anna Hinburg
www.centrumdiabetyka.pl
313103986.014.png 313103986.015.png 313103986.016.png 313103986.017.png 313103986.001.png 313103986.002.png
313103986.003.png 313103986.004.png 313103986.005.png 313103986.006.png 313103986.007.png 313103986.008.png 313103986.009.png 313103986.010.png
SpiS treści:
Ogólne zasady diety .......................................................................................................2
Co oznaczają skróty: WW, WT, WBz, IG .....................................................................3
Pieczywo ............................................................................................................................5
Mleko, wyroby mleczarskie ........................................................................................6
Mięso, wędliny .................................................................................................................7
Ryby .....................................................................................................................................8
Warzywa i owoce .............................................................................................................8
Przyprawy, fast food, słodycze .................................................................................9
Alkohol .............................................................................................................................11
Wymagania żywieniowe w diecie cukrzycowej .................................................11
Stres ..................................................................................................................................12
Aktywność izyczna .....................................................................................................13
Żywienie poza domem .............................................................................................14
Tabele indeksów glikemicznych ..........................................................................17
Lista Aptek Przyjaznych Diabetykom ...................................................................19
Redakcja i wydawca: PHOENIX Pharma Polska Sp. z o o. Dział Marketingu
e-mail: idd@pharma.com.pl
www.centrumdiabetyka.pl
1
313103986.011.png
ŻYWIENIE W CUKRZYCY
Ogólne zasady diety.
Dieta stosowana w cukrzycy określana jest mianem łatwo strawnej
z ograniczeniem szybko przyswajalnych węglowodanów, czyli cukrów.
Węglowodany są jednym ze składników pokarmowych, które należy do-
starczać organizmowi w celu jego prawidłowego funkcjonowania. Ich
podstawowym celem jest dostarczenie energii, a odpowiednie ich spo-
życie ułatwia oszczędną gospodarkę białkami wewnątrzustrojowymi. Po-
dział tego składnika zależy od liczby łączących się ze sobą pojedynczych
cząsteczek cukrów tworząc węglowodany proste i złożone. Podstawowym
cukrem prostym jest glukoza (cukier gronowy), która zostaje wchłonięta
do krwi dopiero po przedostaniu się do jelit, dlatego węglowodany złożo-
ne w przewodzie pokarmowym muszą ulec rozkładowi (trawieniu) do cu-
krów prostych, aby być wykorzystane przez organizm. Do prawidłowego
funkcjonowania ustroju diabetyka konieczny jest wielocukier nieprzyswa-
jalny, tzw. błonnik (włókno) pokarmowy. Węglowodan ten opóźnia opróż-
nianie żołądka i tworząc cienką warstwę wyściełającą jelito wpływa na
wolniejsze wchłanianie glukozy. Źródłem błonnika w diecie jest pieczywo
pełnoziarniste (razowe, żytnie, żytnio-razowe), kasze z pełnego przemiału
(gryczana, jęczmienna), ryż brązowy, makaron z mąki razowej, warzywa
2
313103986.012.png
i owoce spożywane na surowo. Odpowiednie ilości włókna pokarmowe-
go zapobiegają zaparciom, obniżają poziom cholesterolu, zwiększają wy-
dalanie tłuszczów z organizmu, zapewniają uczucie sytości.
co oznaczają skróty: WW, Wt, WBz, iG
Ogólna ilość węglowodanów w diecie cukrzyka powinna być pod
kontrolą, dlatego w planowaniu jadłospisów wykorzystuje się wymienniki
węglowodanowe. Jeden wymiennik węglowodanowy (1WW) dostarcza
10g cukrów przyswajalnych, co oznacza, że jeżeli chleb zwykły zawiera
2WW to dostarcza organizmowi 20g węglowodanów przyswajalnych
(2WW x 10g = 20g). Wymienniki węglowodanowe powinny być równo-
miernie rozłożone na wszystkie planowane posiłki diabetyka. Obliczanie
ilości WW zależy od wieku, płci, masy ciała i aktywności izycznej. Obok
wymienników węglowodanowych istnieje pojęcie wymienników białko-
wych (WBz) i tłuszczowych (WT), będących źródłem produktów dostarcza-
jących białka zwierzęcego i tłuszczu. Jeden WBz zawiera 10g białka, a je-
den WT 10g tłuszczu. Odpowiednie rozplanowanie WW, WBz i WT w ciągu
dnia na posiłki zapobiega wahaniom cukru we krwi. Na tempo wzrostu
glukozy wpływa rodzaj węglowodanu (prosty czy złożony) i kompozycja
spożytego posiłku (zawartość błonnika pokarmowego, białka i tłuszczu).
W celu ułatwienia rozróżnia-
nia produktów mających róż-
ny wpływ na poziom cukru,
węglowodany pogrupowa-
no według tzw. indeksu gli-
kemicznego (IG). Produkty
o średnim i niskim IG (wa-
rzywa surowe i strączkowe,
3
313103986.013.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin