Pomaranczowiec.doc

(31 KB) Pobierz
Pomaranczowiec

Pomarańczowiec

 

Składniki:

Ciasto:

·            3 ½ szklanki mąki

·            25 dag margaryny

·            3 jajka

·            1 szklanka cukru pudru

·            2 łyżeczki proszku do pieczenia

·            skórka otarta z 3 pomarańczy

Krem:

·            sok z 3 pomarańczy

·            ½ szklanki cukru

·            2 żółtka

·            1 kisiel pomarańczowy

·            2 łyżki mąki ziemniaczanej

Do dekoracji:

·            15 dag gorzkiej czekolady

·            około 7 łyżek mleka

·            płatki migdałowe

 

Sposób wykonania:

 

proszek do pieczenia i skórkę otartą z 3 pomarańczy (należy je wcześniej umyć i osuszyć). Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy części i upiec osobno. Każdą część rozłożyć w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie (25 x 36 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 180 °C.

Do ½ litra wody wsypać cukier i razem zagotować. Z 3 pomarańczy wycisnąć sok i rozmieszać w nim żółtka, kisiel w proszku i mąkę ziemniaczaną. Całość wlać do gotującej się wody z cukrem. Chwilę pogotować na małym ogniu. Gorącą masą połączyć ostudzone placki.

Czekoladę połamać, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się połączy. Gorącą czekoladą polać wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin