· Uporządkuj patogeny występujące zaczynając od najczęstszych: bakterie gram, grzyby, wirusy……inne toksyny
· Graniczna dawka soli 6 g./dobę
· Badania bilansowe dzieci 0,2,4,6,10, 14,18
· Co to są grupy dyspanseryjne?
· Powszechnym sposobem zakażania się HIV jest wesz, komar, mucha, pluskwa żadna z tych lub pchła
· Wiek oczekiwany 17- latka to K i M, czy ile lat będzie jeszcze żył
· Najszersze pojęcie to : opieka medyczna nie pediatryczna czy dentystyczna
· Największe zagrożenia
· Niedobór jakiej witaminy ujawnia się najpóźniej: B1, B2,B6, D, B12
· Procentowy udział białka w diecie :10-15%
· Oleje w diecie śródziemnomorskiej – oliwa z oliwek
· Co głównie zanieczyszcza powietrze w Polsce : transport, przemysł, górnictwo i hutnictwo
· Smog kwaśny i fotochemiczny
· Błonnik – 20-40g na dzień
· Wskaźnik : śmiertelnośc – wzór
· Procentowy udział zjawisk warunkujących zdrowie
· Wydatki na opiekę zdrowotną (RKB w Polsce w 2002r – 3,8%
· Cechy krajów rozwiniętych np. zmniejszająca się liczba noworodków , starzenie się społeczeństwa
· Zdanie fałszywe
Gruźlicę leczy się tak samo u osób chorych na AIDS i u osób „zdrowych” i daje takie same efekty
· Jakość zdrowotna żywności (cechy)
· Podstawowe zasady bezpieczeństwa żywności w Polsce
· Czy profilaktyka I fazy to np.:podawanie kwasu foliowego
· Działanie prewencyjne to: badania bilansowe , okresowe, przesiewowe, kontrolne, wszystkie
· Negatywne aspekty wegetarianizmu
· Antybiotyki i terapia antybiotykami
· Częstośc zgonów z powodu chorób zakaźnych : 0,26
· Dieta w czasie ciąży : chyba normobiałkowa i niskosodowa
· Zapotrzebowanie na żelazo u kobiety dorosłej
· Zapotrzebowanie na kwas foliowy u kobiety ciężarnej wzrasta 4-krotnie
· Przeciwciała w mleku matki
· Cechy mleka kobiecego np. więcej białka serwatkowego
· Humanizacja mleka
· Codzienna dawka witaminy D3 dla niemowlaka : 400j.
· Od którego roku życia dziecka dawka energii różni się dla dziewczynek i chłopców
· W którym miesiącu dodajemy żółtko jaja kurzego do posiłku niemowlaka : 7 miesiąc
· Do 3 lat podajemy dzieciom – masło
· Procesy patologiczne u 65- latków : -zmniejszenie przepływu kłębuszkowego , - masy ciała, - sprawnośc intelektualna (chyba fałsz)
· Racjonalne stosowanie antybiotyków
· Higieniczne mycie rąk powoduje zmniejszenie od 100 razy liczbę drobnoustrojów personelu medycznego
· Książka Grzybowskiego i Jehowa zalecana na higienie to: „Medycyna zapobiegawcza i środowiska ‘’
· Pojęcie czułości testu
· Etapy programu zdrowotnego
· Dopuszczalna ilośc dB w klasach
· Rozkład zajęc określa się na podstawie (fałsz) –ilośc lekcji w zależności od wieku , - ilośc lekcji w zależności od zdolności, - ilośc i długośc przerw, - ciężkośc zajęc
· Placówki kształcenia nie musza być wyposażone w: gaz, watę, kanalizację, oświetlenie dzienne
· Klasa z oknami na jednej ścianie nie może być skierowana na północ
· Zanieczyszczenia wewnątrzdomowe
· Patogeny obecne w glebie będące najczęściej przyczyną zagrożeń
· Zanieczyszczenia roślin
· Zanieczyszczenia gleb
· AIDS: jakie limfocyty niszczy itd. ; fałsz (chyba) że ten wirus HIV traci zaraźliwośc w makrofagi
· Co to jest bioklimatologia
· Patologiczna reakcja pogodowa
· Wpływ różnych stanów pogodowych na człowieka
· Wybierz zdanie fałszywe: prom. Podczerwone nie wywołuje żadnych skutków
· Specyficzne cechy środowiskowych zagrożeń zdrowia
· Rola węglowodanów
· Kwasy omega -6 i omega -3
· Kwasy omega -3 nie występują w rybach (fałsz)
· Utrudnia wchłanianie jodu : kapusta, brokuły, kalafiory
· Gdzie jest najwięcej Wit.A : papryka, marchewka
· Co powodują składniki antyodżywcze
· Rola substancji dodatkowych
· Żywnośc funkcjonalna
· Ocena żywienia i odżywiania : wywiad , pomiary ciała, wskaźniki wagowe
· BM /=26 –to 1* nadwagi
· Otyłośc andriodalna i cechy – fałsz – odkładanie tłuszczu na udach i biodrach
· Pierwotne wady w żywieniu
· Niedobór i nadmiar ich w organizmie
· Otyłośc – przyczyny i czynniki sprzyjające
· Choroby układu krążenia – jednostka chorobowa występująca najczęściej - program walki
· Ocena stanu odżywiania
· Ocena stanu czystości środowiska
· Niedobory i nadmiar Wit. C
· Czynniki żywieniowe wpływające na pozostanie i przebieg zmian miażdżycowych
· Plan lekcji
· Cele promocji zdrowia
· Wady żywieniowe
· Zanieczyszczenia wody
· Najczęstsze przyczyny zakażeń szpitalnych – wybrac odpowiednią kolejnośc: grzyby, wirusy, bakteria G (-) , gruźlica, inne
· Współczynnik zapadalności
· Dzienna porcja solo: 2,4,8,6,10g
· Immunoglobulina z mleka matki
· Substancje antyodżywcze
· Powierzchnia klasy przypadająca na 1 ucznia
· Przeciętne dalsze trwanie życia dla kobiety i mężczyzny w wieku 17 lat
· Przewlekłe choroby w wieku dziecięcym można dostrzec w badaniach : okresowym, bilansowym, przesiewowym, kontrolnym i jakimś tam
· Postępowania prewencyjne w przypadku podejrzenia zakażenia HIV
· Jaki procent pacjentów w szpitalach jest izolowanych ze wskazań medycznych
· Wartośc PKB przeznaczona na zdrowie w Polsce
· % dzieci szczepionych p.grużlicy do 1 roku życia
· CJD , BSE, - pytanie cel Sylwii
· % zgonów na choroby zakażenia
· Dzienne zapotrzebowanie na żelazo kobiet w ciąży i karmiących
· Zanieczyszczenia w pomieszczeniach zamkniętych
· Jakie służby , jednostki kontrolują żywnośc
· Czy w ostatnim 10-leciu zachorowań na salmonellozy się zmieniła
· Zakażenia (czym) z gleby
· Kto może promowac zdrowie w szkole podst.
· Kwasy tłuszczowe
· Dzienne zapotrzebowanie na białka
· W jakich produktach jest błonnik
· Dzieci: masło czy margaryna
· Hałas w szkole (ze wszystkich źródeł)
· Książka
· Badanie 4-latków (które nie jest prawdziwe): a) ciśnienie tętnicze b) Bad.stanu – próchnica zębow stałych* , c) mowa ,d) psychoruchowa , e) coś z koordynacją
· W jakim kraju najmniejsza zachorowalnośc na gruźlicę
· Zachorowalnośc na WZWB , w Polsce odp. Wykazuje tendencję spadkową
· Szczepionki przeciwko jakim typom WZW są dostępne
· Z powodu powikłań WZWB co roku na świecie umiera : odp. Ok.1,2mln osób
· Ryzyko zakażeń HCV po jednorazowym ukłuciu nieznaną(brzydką) igłą odp.1:30
· Ryzyko zakażeń HIV ‘’----------------------------------------------------------‘’ odp.1:300
· W Polsce zakażonych WZWC jest odp.600tys.
· Kraje o najmniejszym ryzyku WZWB odp. Hiszpania, Włochy, Australia, Norwegia
· Nosiciele WZW B jest – odp. Ok.350mln
· „ Żółty tydzień” – wszystkie odp.prawidłowe
· Ile % dzieci do 15 r.ż. nie ma przeciwciał chroniących przed żółtaczką pokarmową odp.93%
· Sposoby oceny stanu odżywiania
· Niedobory przy diecie wegetariańskiej
· Dieta radykalnie wegetariańska
· Mikroflora na dłoniach personelu
· Czego nie można ocenic badaniami antropometrycznymi – chyba % wody w organizmie
· Stawonogi – główna rola w przenoszenia HIV a) komary, b) kleszcze, c) pchły, d)wszy , e)żadna – odp. Nie jest prawidłowa
· Co jest brane pod uwagę przy układaniu planu żywieniowego
· Największe skażenia żywności
· Tłuszcz używany w diecie śródziemnomorskiej
· Gdzie występuje witamina B12
kationowa