Higiena3.doc

(25 KB) Pobierz

·         Uporządkuj patogeny występujące zaczynając od najczęstszych: bakterie gram, grzyby, wirusy……inne toksyny

·         Graniczna dawka soli 6 g./dobę

·         Badania bilansowe dzieci 0,2,4,6,10, 14,18

·         Co to są grupy dyspanseryjne?

·         Powszechnym sposobem zakażania się HIV jest wesz, komar, mucha, pluskwa żadna z tych lub pchła

·         Wiek oczekiwany 17- latka to K i M, czy ile lat będzie jeszcze żył

·         Najszersze pojęcie to : opieka medyczna nie pediatryczna czy dentystyczna

·         Największe zagrożenia

·         Niedobór jakiej witaminy ujawnia się najpóźniej: B1, B2,B6, D, B12

·         Procentowy udział białka w diecie :10-15%

·         Oleje w diecie śródziemnomorskiej – oliwa z oliwek

·         Co głównie zanieczyszcza powietrze w Polsce : transport, przemysł, górnictwo i hutnictwo

·         Smog kwaśny i fotochemiczny

·         Błonnik – 20-40g na dzień

·         Wskaźnik : śmiertelnośc – wzór

·         Procentowy udział zjawisk warunkujących zdrowie

·         Wydatki na opiekę zdrowotną (RKB  w Polsce w 2002r – 3,8%

·         Cechy krajów rozwiniętych np. zmniejszająca się liczba noworodków , starzenie się społeczeństwa

·         Zdanie fałszywe

           Gruźlicę leczy się tak samo u osób chorych na AIDS i u osób „zdrowych” i daje takie same efekty

·         Jakość zdrowotna żywności (cechy)

·         Podstawowe zasady bezpieczeństwa żywności w Polsce

·         Czy profilaktyka I fazy to np.:podawanie kwasu foliowego

·         Działanie prewencyjne to: badania bilansowe , okresowe, przesiewowe, kontrolne, wszystkie

·         Negatywne aspekty wegetarianizmu

·         Antybiotyki i terapia antybiotykami

·         Częstośc zgonów z powodu chorób zakaźnych : 0,26

·         Dieta w czasie ciąży : chyba normobiałkowa i niskosodowa

·         Zapotrzebowanie na żelazo u kobiety dorosłej

·         Zapotrzebowanie na kwas foliowy u kobiety ciężarnej wzrasta 4-krotnie

·         Przeciwciała w mleku matki

·         Cechy mleka kobiecego np. więcej białka serwatkowego

·         Humanizacja mleka

·         Codzienna dawka witaminy D3 dla niemowlaka : 400j.

·         Od którego roku życia dziecka dawka energii różni się dla dziewczynek i chłopców

·         W którym miesiącu dodajemy żółtko jaja kurzego do posiłku niemowlaka : 7 miesiąc

·         Do 3 lat podajemy dzieciom – masło

·         Procesy patologiczne u 65- latków : -zmniejszenie przepływu kłębuszkowego , - masy ciała, - sprawnośc intelektualna (chyba fałsz)

·         Racjonalne stosowanie antybiotyków

·         Higieniczne mycie rąk powoduje zmniejszenie od 100 razy liczbę drobnoustrojów personelu medycznego

·         Książka Grzybowskiego i Jehowa zalecana na higienie to: „Medycyna zapobiegawcza i środowiska ‘’

·         Pojęcie czułości testu

·         Etapy programu zdrowotnego

·         Dopuszczalna ilośc dB w klasach

·         Rozkład zajęc określa się na podstawie (fałsz) –ilośc lekcji w zależności od wieku , - ilośc lekcji w zależności od zdolności, - ilośc i długośc przerw, - ciężkośc zajęc

·         Placówki kształcenia nie musza być wyposażone w: gaz, watę, kanalizację, oświetlenie dzienne

·         Klasa z oknami na jednej ścianie nie może być skierowana na północ

·         Zanieczyszczenia wewnątrzdomowe

·         Patogeny obecne w glebie będące najczęściej przyczyną zagrożeń

·         Zanieczyszczenia roślin

·         Zanieczyszczenia gleb

·         AIDS: jakie limfocyty niszczy  itd. ; fałsz  (chyba) że ten wirus HIV traci zaraźliwośc w makrofagi

·         Co to jest bioklimatologia

·         Patologiczna reakcja pogodowa

·         Wpływ różnych stanów pogodowych na człowieka

·         Wybierz zdanie fałszywe: prom. Podczerwone nie wywołuje żadnych skutków

·         Specyficzne cechy środowiskowych zagrożeń zdrowia

·         Rola węglowodanów

·         Kwasy omega -6 i omega -3

·         Kwasy omega -3 nie występują w rybach (fałsz)

·         Utrudnia wchłanianie jodu : kapusta, brokuły, kalafiory

·         Gdzie jest najwięcej Wit.A : papryka, marchewka

·         Co powodują składniki antyodżywcze

·         Rola substancji dodatkowych

·         Żywnośc funkcjonalna

·         Ocena żywienia i odżywiania : wywiad , pomiary ciała, wskaźniki wagowe

·         BM /=26 –to 1* nadwagi

·         Otyłośc andriodalna i cechy – fałsz – odkładanie tłuszczu na udach i biodrach

·         Pierwotne wady w żywieniu

·         Niedobór i nadmiar ich w organizmie

·         Otyłośc – przyczyny i czynniki sprzyjające

·         Choroby układu krążenia – jednostka chorobowa występująca najczęściej  - program walki

·         Ocena stanu odżywiania

·         Ocena stanu czystości środowiska

·         Niedobory i nadmiar Wit. C

·         Żywnośc funkcjonalna

·         Czynniki żywieniowe wpływające na pozostanie i przebieg zmian miażdżycowych

·         Plan lekcji

·         Cele promocji zdrowia

·         Wady żywieniowe

·         Zanieczyszczenia wody

·         Najczęstsze przyczyny zakażeń szpitalnych – wybrac odpowiednią kolejnośc: grzyby, wirusy, bakteria G (-) , gruźlica, inne

·         Współczynnik zapadalności

·         Dzienna porcja solo: 2,4,8,6,10g

·         Immunoglobulina z mleka matki

·         Substancje antyodżywcze

·         Powierzchnia klasy przypadająca na 1 ucznia

·         Przeciętne dalsze trwanie życia dla kobiety i mężczyzny w wieku 17 lat

·         Przewlekłe choroby w wieku dziecięcym można dostrzec w badaniach : okresowym, bilansowym, przesiewowym, kontrolnym i jakimś tam

·         Postępowania prewencyjne w przypadku podejrzenia zakażenia HIV

·         Jaki procent pacjentów w szpitalach jest izolowanych ze wskazań medycznych

·         Wartośc PKB przeznaczona na zdrowie w Polsce

·         % dzieci szczepionych p.grużlicy do 1 roku życia

·         CJD , BSE, - pytanie cel Sylwii

·         % zgonów na choroby zakażenia

·         Dzienne zapotrzebowanie na żelazo kobiet w ciąży i karmiących

·         Zanieczyszczenia w pomieszczeniach zamkniętych

·         Jakie służby , jednostki kontrolują żywnośc

·         Czy w ostatnim 10-leciu zachorowań na salmonellozy się zmieniła

·         Zakażenia (czym) z gleby

·         Kto może promowac zdrowie w szkole podst.

·         Kwasy tłuszczowe

·         Dzienne zapotrzebowanie na białka

·         W jakich produktach jest błonnik

·         Dzieci: masło czy margaryna

·         Hałas w szkole (ze wszystkich źródeł)

·         Książka

·         Badanie 4-latków (które nie jest prawdziwe): a) ciśnienie tętnicze b) Bad.stanu – próchnica zębow stałych* , c) mowa ,d) psychoruchowa  , e) coś z koordynacją

·         W jakim kraju najmniejsza zachorowalnośc na gruźlicę

·         Zachorowalnośc na WZWB , w Polsce odp. Wykazuje tendencję spadkową

·         Szczepionki przeciwko jakim typom WZW są dostępne

·         Z powodu powikłań WZWB co roku na świecie umiera : odp. Ok.1,2mln osób

·         Ryzyko zakażeń HCV po jednorazowym ukłuciu nieznaną(brzydką) igłą  odp.1:30

·         Ryzyko zakażeń HIV ‘’----------------------------------------------------------‘’ odp.1:300

·         W Polsce zakażonych WZWC jest odp.600tys.

·         Kraje o najmniejszym ryzyku WZWB odp. Hiszpania, Włochy, Australia, Norwegia

·         Nosiciele WZW B jest – odp. Ok.350mln

·         „ Żółty tydzień” – wszystkie odp.prawidłowe

·         Ile % dzieci do 15 r.ż. nie ma przeciwciał chroniących przed żółtaczką pokarmową odp.93%

·         Sposoby oceny stanu odżywiania

·         Niedobory przy diecie wegetariańskiej

·         Dieta radykalnie wegetariańska

·         Mikroflora na dłoniach personelu

·         Czego nie można ocenic badaniami antropometrycznymi – chyba % wody w organizmie

·         Stawonogi – główna rola w przenoszenia HIV a) komary, b) kleszcze, c) pchły, d)wszy , e)żadna – odp. Nie jest prawidłowa

·         Co jest brane pod uwagę przy układaniu planu żywieniowego

·         Największe skażenia żywności

·         Tłuszcz używany w diecie śródziemnomorskiej

·         Gdzie występuje witamina B12

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin