Wymiennik węglowodanowy (Jednostka chlebowa) - to termin używany w diabetologii, określający produkt, który zawiera taką samą ilość węglowodanów i powoduje podobny wzrost glikemii jak produkt porównywany.
1 wymiennik węglowodanowy oznacza 10 - 12 gramów węglowodanów przyswajalnych (odpowiada to 50 - 70 kcal czyli 210 - 294 kJ), które są zawarte w określonej ilości pożywienia. I tak 1 wymiennik węglowodanowy zawarty jest w kromce razowego chleba o wadze 20 gramów lub w ziemniaku o średniej wielkości.
Istnieją tabele z wymiennikami węglowodanowymi, co pozwala na ułatwienie stosowania diety przez osoby chore na cukrzycę oraz jej urozmaicenie. Podanie w diecie ilości wymienników węglowodanowych (np. 2 WW) które może spożyć chory, pozostawia w jego gestii wybór czy będą to na przykład 2 kromki chleba, czy 2 średnie ziemniaki.
Nazwa produktu
Ilość (w gramach) zawierająca 1 WW
Miara produktu (w przybliżeniu)
Chleb biały / bułki białe
25
1 kromka / 0,5 bułki o wadze 50g
Chleb razowy
1 kromka o grubości 0,5 cm
Chleb pszenny mieszany
30
1 kromka
Chleb tostowy (pszenny)
Chleb graham
Pieczywo chrupkie
15
1,5 kromki
Pumpernikiel
1/2 kromki
Pączki
1/2 sztuki
Ciasto drożdżowe
1 mała porcja
Ciasto biszkoptowe
Paluszki
15 sztuk
Krakersy
3 sztuki
Suchary
1,5 sztuki
Czekolada
1/6 tabliczki o wadze 100g
Tort orzechowy
20
mała porcja
Lody śmietankowe
1 gałka
Baton Mars, Snicers, Bounty
16
1/3 batona
Miód pszczeli
1 łyżeczka
Mąka pszenna
1 łyżka stołowa
Mąka żytnia pełnoziarnista
1,5 płaskiej łyżki stołowej
Mąka kukurydziana
Kasza jęczmienna – po ugotowaniu
1 płaska łyżka stołowa
Ryż gotowany
2 łyżki stołowe
Kasza gryczana
Płatki owsiane
24
4 łyżki stołowe
Płatki kukurydziane
75
10 płaskich łyżek stołowych
Makaron gotowany
40
Mleko 0,5 %
250
1 szklanka
Mleko 2,0 %
Mleko 3,2 %
Śmietana 18 %
1 kubeczek
Jogurt 1,5 % (light)
175
1 porcja
Kefir 1,5 %
Mleko skondensowane
100
0,5 szklanki
Mleko w proszku (chude)
4 łyżeczki
Mleko w proszku (tłuste)
6 łyżeczek
Ser twarogowy półtłusty
330
12 łyżek
Ser twarogowy chudy
Serek homogenizowany
Jabłka
1 średnie
Gruszki
1 mała
Truskawki
160
10 sztuk
Pomarańcze
140
1 sztuka średnia
Brzoskwinie
1 sztuka
Morele
80
2 sztuki
Czarne jagody
2/3 szklanki
Banany
70
1/3 sztuki
Grejpfrut
125
Cytryna
300
Mandarynki
150
Czereśnie
90
20 sztuk
Blackkalia