Borowiadzka polewka z maślanki
Składniki:
1 litr wody1 litr maślanki1 śmietana1 kg ziemniaków2-3 łyżki mąki2 jajkaJak przyrządzić:
· Grzyby dokładnie opłukać i ugotować z cebulą, następnie pokrajać w paski i dodać razem z wywarem do zagotowanego wywaru z włoszczyzny. Podprawić mąką i śmietaną, dodać tłuszcz, przyprawić da smaku pieprzem i posiekaną nacią pietruszki. Podawać z łazankami, ryżem lub domowymi kluskami, ewentualnie z kaszą jęczmienną
POMIDOROWA
woda 1 szklanekwłoszczyzna 3 dekagramówkości 3 dekagramówpomidory 3 dekagramówliść...
Jak przyrządzić:
Przygotować wywar z kości i włoszczyzny z liśćmi laurowymi. Pomidory rozparować w osobnym naczyniu i przetrzeć; skóry i pestki ugotować wraz z wywarem, po czym odcedzić go. Po odcedzeniu połączyć wywar z przecierem pomidorowym i dodać pozostałe składniki.
poczta • komunikator • wp.pl
zaloguj się | załóż konto
KucharzTV Wasze przepisy Casting
Żyj zdrowo Nauka gotowania
Początek formularza
szukaj w Internecie
wyszukiwanie zaawansowane
wyszukaj w działach:
Kucharz TV
Przepisy
Casting
Nauka gotowania
Żyj zdrowo!
Dół formularza
zupa gulaszowa
Twoja ocena:
Aktualna ocena:
Wyślij znajomymWyślij znajomym
adresy e-mail (rozdzielone przecinkami):
wiadomość:
zagadkaa21 (211)
Z muzyką jak z jedzeniem. Raz się ma apetyt na...
Zobacz ulubione przepisy użytkownika
400 g wołowiny bez kości2-3 marchwie1 cebula plaster selera1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki kminku...
Drobno pokrojoną cebulę udusić na tłuszczu, dodać mieloną paprykę, roztarty ząbek czosnku i opłukane, pokrojone w kostkę mięso. Dusić pod przykryciem tak długo, aż sok z mięsa prawie się wygotuje: Wtedy dodać...
400 g wołowiny bez kości2-3 marchwie1 cebula plaster selera1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki kminku1 papryka2 łyżeczki mielonej papryki2 pomidory50 g tłuszczu750 g ziemniaków
Drobno pokrojoną cebulę udusić na tłuszczu, dodać mieloną paprykę, roztarty ząbek czosnku i opłukane, pokrojone w kostkę mięso. Dusić pod przykryciem tak długo, aż sok z mięsa prawie się wygotuje: Wtedy dodać kminek, pokrojone w kostkę marchew i seler, pokrojoną w plasterki paprykę i pomidory, sól i zalać wszystko taką ilością wody, aby zawartość garnka była przykryta. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze raz dolać wody. Dusić pod przykryciem tak długo, aż mięso i ziemniaki będą zupełnie miękkie
zupa rybna
1 kg różnych morskich ryb50 dag ziemniaków2 łyżki mąkipół szklanki słodkiej śmietanki8 kromek bułki5 dag masłaszklanka mleka2 kieliszki białego winacebula2 marchwiepęczek natki pietruszkizielony kopersólpieprz
2 I wody zagotować z winem posolić, dodać drobno pokrajaną marchew, całą cebulę oraz natkę pietruszki i gotować 15 min. Po tym czasie dodać obrane całe ziemniaki, pogotować chwilę i dołożyć pokrajaną na dzwonka rybę. Gotować do miękkości. W rondelku przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki, zalać ją zimnym mlekiem i mieszać trzymając na bardzo małym ogniu, aż powstanie gładki sos. Wlać śmietankę, wymieszać i trzymać w cieple. Przed podaniem na stół rybę i ziemniaki wyjąć na półmisek i obłożyć wokół kromkami bułki posmarowanej masłem. Wywar przecedzić, połączyć z sosem, zagotować, przyprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Podać jednocześnie na stół półmisek z rybą i zupę do popicia
zupa pomidorowa ze śmietaną
25 dkg kości1/2-1 szklanki śmietany25 dkg włoszczyzny3 dkg mąki50 dkg pomidorówsól2 dkg masłacukier5 dkg cebulizielony koperek
Włoszczyznę (i kości) umyć, oczyścić, opłukać, ugotować, wywar przecedzić. Pomidory opłukać, podzielić na części, ugotować z wodą, cebulą i masłem na silnym ogniu pod, przykryciem, gdy ugotują się, przetrzeć. Mąkę rozmieszać w śmietanie i podprawić zupę, mieszając zagotować, dodać przetarte pomidory, sól, cukier do smaku. Podawać z ryżem na sypko, makaronem, lanym ciastem, ziemniakami. Do zupy tej można pomidorów nie gotować, lecz po podprawieniu dodać surowe przetarte i zupę ogrzać
Zupa z porów
woda 1,75 litrówwłoszczyzna 25 dekagramówkośc 20 dekagramówpory 20 dekagramówziemniaki 25 dekagramówmasło 3 dekagramówsól według uznaniakminek 1/2 dekagramów
ugotować wywar z kości, warzyw i kminku. Pory obrać, pokroić, ugotować w małej ilości wody z masłem. Wywar przecedzić, ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki. Pory połączyć z wywarem. Podawać z masłem.
Zupa z dyni
dynia 1/2 kilogramówbulion warzywny 2 szklanekser topiony 1 kostekcebula 1 sztukmasło 1 łyżek deserowychsól według uznaniapieprz według uznania
Dynię oczyść z nasion, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj i chwilę podsmaż na maśle. Dodaj dynię i duś do miękkości. W tym czasie zagotuj bulion, dodaj serek topiony i często mieszając, podgrzewaj na małym ogniu ok. pół godziny. Przestudzoną dynię zmiksuj i wymieszaj z bulionem. Przypraw do smaku solą, białym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Zupę można podawać z grzankami lub pieczywem czosnkowym (kromki bułki posmaruj masłem utartym z czosnkiem i zapiecz w piekarniku).
Zupa cebulowa
cebule 4 sztukmasło 5 łyżek stołowycholiwa 1 łyżek stołowychwywar warzywny 1 litrówtymianek 3 łyżek deserowychsol według uznaniapieprz według uznania
Masło i oliwę rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cebulę i dusimy ją na małym ogniu ok. 20 minut. Cebula ma mięknąć powoli. Mieszamy co jakiś czas. Kiedy cebula zmięknie i stanie się złotobrązowa (od tego zależy ostateczny kolor zupy), dodajemy wywar, tymianek, sól i pieprz. Gotujemy 15 minut, a w tym czasie przygotowujemy grzanki: bagietkę kroimy na kromki, na każdej układamy ser, posypujemy papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, aż ser zacznie się topić. Gotową zupę wlewamy do miseczek
Bawarski rosół wołowy
8 małych czerstwych bułeczek pokrojonych na małe kawałki, sól, 1 szklanka letniego mleka, 250 g wątroby wieprzowej lub wołowej, 1 mała cebula, pół ząbka czosnku, 1 gałązka świeżej pietruszki, 2 rozbełtane jajka, 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku, litr bulionu wołowego.
Bułki posolić i zalać mlekiem na 5 minut. Odcisnąć i wymieszać z wątrobą, cebulą, czosnkiem i pietruszką. Zmiksować. Dodać jajka i majeranek. Wymieszać. Rękami posypanymi mąką formować małe knedle. Podgrzać bulion, włożyć knedle i gotować ok. 20 minut. Doprawić do smaku i podawać na ciepło.
Wigilijna zupa grzybowa
* pietruszka 1 szt.* cebula 1 szt.* seler 1/4 szt.* sól* pieprz* liść laurowy 1* grzyby 8 dag
Grzyby zalać wodą i namoczyć na całą noc. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Warzywa obrać, umyć, dodać do gotujących się grzybów. Dodać liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania wrzucić prawdziwki. Gotować aż warzywa zmiękną. Przecedzić przez sitko. Grzyby suszone pokroić w mniejsze kawałki. Kapelusze prawdziwków dodać w całości lub pokroić na mniejsze porcje. Dodać do zupy. Można podawać z łazankami lub makaronem.
Zupa z cukinii z przecierem z jagód
2 kostki Rosołu z Kury 2 łyżki oliwy1 posiekany ząbek czosnku4 cukinie pokrojone w kostkę i pozbawione pestek1 łyżka posiekanej mięty1 łyżka posiekanej bazyliipieprz, sól4 łyżki przetartych jagód4 łyżki słodkiej śmietanki
1. Zagotuj 1 litr wody i wrzuć 2 kostki Rosołu z Kury, wymieszaj i gotuj minutę. 2. Do dużego garnka wlej oliwę, dodaj posiekany ząbek czosnku, a kiedy zacznie skwierczeć, wrzuć cukinię i smaż wszystko 3 minuty. 3. Zalej połową rosołu i gotuj około 7 minut, aż cukinia będzie miękka. 4. Zmiksuj zupę żyrafą, a jeśli jest za gęsta, dodaj więcej bulionu i jeszcze raz zmiksuj. 5. Wsyp zioła, dopraw pieprzem i solą do smaku. 6. Wlej zupę do kokilek, udekoruj przecierem z jagód i słodką śmietanką.
Zupa z czerwonej fasoli i wołowiny
2 kostki Rosołu wołowego 3 łyżki oliwy2 cebule pokrojone w piórka3 zmiażdżone ząbki czosnku250 g zmielonej wołowiny1 obrana i posiekana gałązka selera naciowego400 g fasolki czerwonej z puszki1 marchewka pokrojonej w krążki150 ml zmiksowanych pomidorów z puszkisok z jednej cytrynyszczypta ostrej paprykisól, pieprz1 pęczek pietruszki (posiekany)
1. Zagotuj 1l wody. Wrzuć 2 kostki rosołowe. 2. W garnku rozgrzej oliwę. Kiedy będzie bardzo gorąca wrzuć cebulę i czosnek. Podsmaż. 3. Dodaj wołowinę i dobrze podsmaż, cały czas mieszając widelcem, aby mięso nie zbiło się w grudki. Dodaj seler naciowy i jeszcze chwilę smaż. 4. Wrzuć fasolkę czerwoną z puszki i marchewkę, wymieszaj i zalej bulionem. 5. Dodaj pomidory i sok z jednej cytryny. 6. Gotuj 20 minut i dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem do smaku. 7. Dodaj pęczek posiekanej pietruszki i od razu podawaj.
Zupa chińska z lanym jajkiem
1 jajko1 szklanka mrożonego zielonego groszku1 łyżeczka sosu sojowego2 kostki bulionu drobiowego sól i pieprz do smaku1 pęczek szczypiorku
1. Wrzuć kostki do 1 litra gotującej wody. Zamieszaj i poczekaj, aż się rozpuszczą. 2. Do bulionu wsyp groszek. 3. Rozbij jajko do miseczki i roztrzep dokładnie widelcem. Wlej je do zupy i dokładnie wymieszaj. Z jajka powinny powstać ścięte strzępki. 4. Dodaj sos sojowy, sól i pieprz do smaku. 5. Podawaj w miseczkach z posiekanym szczypiorkiem.
Zupa z chorizo i owocami morza
2 kostki Rosołu warzywnego 2 łyżki oliwy1 posiekana cebula1 posiekany por (sama biała część)3 posiekane ząbki czosnku250g chorizo pokrojonego w drobną kostkę1 pokrojona w kostkę marchewka2 obrane i pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego1 liść laurowy1g szafranu1 łyżeczka listków tymianku400g pomidorów pelati z puszki1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy250ml białego wina500g mieszanych owoców morza150g makaronu cavatellipieprz, sól1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1. Zagotuj 1 litr wody, dodaj 2 kostki Rosołu warzywnego, wymieszaj i gotuj minutę. 2. W dużym garnku rozgrzej oliwę, od razu wrzuć cebulę, por, czosnek i chorizo. Smaż 5 minut. 3. Dodaj marchew i seler i smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj liść laurowy, szafran, listki tymianku, pomidory razem z sokiem, skórkę otartą z pomarańczy i wszystko zalej białym winem. Gotuj na małym ogniu 15 minut. 4. Dodaj do zupy owoce morza i makaron i gotuj, aż makaron będzie miękki, ok. 7 minut. 5. Dopraw pieprzem i solą i dodaj pietruszkę.
Zupa gulaszowa
40 dkg mięsa na gulasz20 dkg pieczarek30 dkg fasolki szparagowej4 średnie ziemniaki1 paprykę1 marchewkę1 cebule Przecier pomidorowyMajeranekKostka rosołowaSól i pieprz 1 łyżka maki do zagęszczenia
Mięso podsmażyć i przełożyć do garnka zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na suchej patelni aż puszczą sok. Sok odparować , przełożyć do mięsa. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce przełożyć do garnka. Cebule pokroić w kostkę zeszklić na masełku i przełożyć do zupy. Gotować aż mięso będzie miękkie, dodać przecier i majeranek doprawić do smaku i zaprawić mąką i gotowe! Podawać z łyżką śmietany i posypać koperkiem Smacznego!!!
Zupa z kurek
50 dag kurekwłoszczyzna2 cebulepieprzsólliść laurowy1 łyżka mąki2 łyżki masła...
orfada6