Borowiadzka polewka z maślanki , chłodniki , pomidorowa , grochówka , z dyni ,rosół.docx

(162 KB) Pobierz

http://i.kuchnia.wp.pl/images/box09_corner02.gifBorowiadzka polewka z maślanki

Składniki:

1 litr wody
1 litr maślanki
1 śmietana
1 kg ziemniaków
2-3 łyżki mąki
2 jajka
Jak przyrządzić:

·         Grzyby dokładnie opłukać i ugotować z cebulą, następnie pokrajać w paski i dodać razem z wywarem do zagotowanego wywaru z włoszczyzny. Podprawić mąką i śmietaną, dodać tłuszcz, przyprawić da smaku pieprzem i posiekaną nacią pietruszki. Podawać z łazankami, ryżem lub domowymi kluskami, ewentualnie z kaszą jęczmienną

 

POMIDOROWA

http://i.kuchnia.wp.pl/images/box09_corner02.gif

 

 

Składniki:

woda 1 szklanek
włoszczyzna 3 dekagramów
kości 3 dekagramów
pomidory 3 dekagramów
liść...

http://i.kuchnia.wp.pl/images/box06_corner02_y.gif

Jak przyrządzić:

Przygotować wywar z kości i włoszczyzny z liśćmi laurowymi. Pomidory rozparować w osobnym naczyniu i przetrzeć; skóry i pestki ugotować wraz z wywarem, po czym odcedzić go. Po odcedzeniu połączyć wywar z przecierem pomidorowym i dodać pozostałe składniki.

Obrazek

poczta     komunikator     wp.pl

zaloguj się | załóż konto

Wirtualna Polska

 

http://adv.wp.pl/RM/ads/adstream_lx.ads/kuchnia.wp.pl/index.html/765413890/Middle/OasDefault/Piraci0902_ROS_dbill/Piraci0902_ROS_dbill_b01.html/64343463323561303135356135656164?_RM_EMPTY_&pwastatid=212.76.37.160.31901:1219956701:4253624064:v1,31;10;46

strona głównaprzepisykuchenne tematyforumlokaletwój profilblendery

KucharzTV Wasze przepisy Casting

Żyj zdrowo Nauka gotowania

 

Początek formularza

szukaj w serwisie

szukaj w Internecie

wyszukiwanie zaawansowane szukaj

wyszukaj w działach:

Kucharz TV

Przepisy

Casting

Nauka gotowania

Żyj zdrowo!

Dół formularza

Partnerem serwisu jest BRAUN  - producent blenderów Multiquick

http://i.kuchnia.wp.pl/images/player_grey_corner02.gifhttp://i.kuchnia.wp.pl/images/player_grey_corner01.gifPrzepisy

zupa gulaszowa

http://i.kuchnia.wp.pl/images/box09_corner02.gifhttp://i.kuchnia.wp.pl/images/box09_corner01.gif

http://kuchnia.wp.pl/uploads/sfThumb_cache_images/3d29c885770412dafab9612b568509f1.gif

http://i.kuchnia.wp.pl/images/box09_corner03.gifhttp://i.kuchnia.wp.pl/images/box09_corner04.gif

http://i.kuchnia.wp.pl/images/box09_corner02.gifhttp://i.kuchnia.wp.pl/images/box09_corner01.gif

Twoja ocena:  http://i.kuchnia.wp.pl/sfVoting/images/g0.gifTwoja ocena: 0

Aktualna ocena: Aktualna ocena: 0,00

 

Wyślij znajomymhttp://i.kuchnia.wp.pl/images/micropoint12.gifWyślij znajomymhttp://i.kuchnia.wp.pl/images/micropoint11.gif

 

Początek formularza

adresy e-mail (rozdzielone przecinkami):

wiadomość:

LoadingAnimation

Dół formularza

http://i.kuchnia.wp.pl/images/box09_corner03.gifhttp://i.kuchnia.wp.pl/images/box09_corner04.gif

Button_dodajdoulubionych

 

http://i.kuchnia.wp.pl/images/box09_corner02.gifhttp://i.kuchnia.wp.pl/images/box09_corner01.gif

http://kuchnia.wp.pl/uploads/sfThumb_cache_images/c94fdd220a638b35a26a13e4efaa863e.gif

zagadkaa21 (211)

Z muzyką jak z jedzeniem. Raz się ma apetyt na...

Zobacz ulubione przepisy użytkownika Micropoint02

http://i.kuchnia.wp.pl/images/box09_corner03.gifhttp://i.kuchnia.wp.pl/images/box09_corner04.gif

http://i.kuchnia.wp.pl/images/box09_corner02.gifhttp://i.kuchnia.wp.pl/images/box09_corner01.gif

Składniki:

400 g wołowiny bez kości
2-3 marchwie
1 cebula plaster selera
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kminku...

Jak przyrządzić:

Drobno pokrojoną cebulę udusić na tłuszczu, dodać mieloną paprykę, roztarty ząbek czosnku i opłukane, pokrojone w kostkę mięso. Dusić pod przykryciem tak długo, aż sok z mięsa prawie się wygotuje: Wtedy dodać...

http://i.kuchnia.wp.pl/images/box06_corner03_w.gifhttp://i.kuchnia.wp.pl/images/box06_corner04_w.gif

 

zupa gulaszowa

 

Składniki:

400 g wołowiny bez kości
2-3 marchwie
1 cebula plaster selera
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kminku
1 papryka
2 łyżeczki mielonej papryki
2 pomidory
50 g tłuszczu
750 g ziemniaków

Jak przyrządzić:

Drobno pokrojoną cebulę udusić na tłuszczu, dodać mieloną paprykę, roztarty ząbek czosnku i opłukane, pokrojone w kostkę mięso. Dusić pod przykryciem tak długo, aż sok z mięsa prawie się wygotuje: Wtedy dodać kminek, pokrojone w kostkę marchew i seler, pokrojoną w plasterki paprykę i pomidory, sól i zalać wszystko taką ilością wody, aby zawartość garnka była przykryta. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze raz dolać wody. Dusić pod przykryciem tak długo, aż mięso i ziemniaki będą zupełnie miękkie

zupa rybna

 

Składniki:

1 kg różnych morskich ryb
50 dag ziemniaków
2 łyżki mąki
pół szklanki słodkiej śmietanki
8 kromek bułki
5 dag masła
szklanka mleka
2 kieliszki białego wina
cebula
2 marchwie
pęczek natki pietruszki
zielony koper
sól
pieprz

Jak przyrządzić:

2 I wody zagotować z winem posolić, dodać drobno pokrajaną marchew, całą cebulę oraz natkę pietruszki i gotować 15 min. Po tym czasie dodać obrane całe ziemniaki, pogotować chwilę i dołożyć pokrajaną na dzwonka rybę. Gotować do miękkości. W rondelku przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki, zalać ją zimnym mlekiem i mieszać trzymając na bardzo małym ogniu, aż powstanie gładki sos. Wlać śmietankę, wymieszać i trzymać w cieple. Przed podaniem na stół rybę i ziemniaki wyjąć na półmisek i obłożyć wokół kromkami bułki posmarowanej masłem. Wywar przecedzić, połączyć z sosem, zagotować, przyprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Podać jednocześnie na stół półmisek z rybą i zupę do popicia

zupa pomidorowa ze śmietaną

 

Składniki:

25 dkg kości
1/2-1 szklanki śmietany
25 dkg włoszczyzny
3 dkg mąki
50 dkg pomidorów
sól
2 dkg masła
cukier
5 dkg cebuli
zielony koperek

Jak przyrządzić:

Włoszczyznę (i kości) umyć, oczyścić, opłukać, ugotować, wywar przecedzić. Pomidory opłukać, podzielić na części, ugotować z wodą, cebulą i masłem na silnym ogniu pod, przykryciem, gdy ugotują się, przetrzeć. Mąkę rozmieszać w śmietanie i podprawić zupę, mieszając zagotować, dodać przetarte pomidory, sól, cukier do smaku. Podawać z ryżem na sypko, makaronem, lanym ciastem, ziemniakami. Do zupy tej można pomidorów nie gotować, lecz po podprawieniu dodać surowe przetarte i zupę ogrzać

Zupa z porów

 

Składniki:

woda 1,75 litrów
włoszczyzna 25 dekagramów
kośc 20 dekagramów
pory 20 dekagramów
ziemniaki 25 dekagramów
masło 3 dekagramów
sól według uznania
kminek 1/2 dekagramów

Jak przyrządzić:

ugotować wywar z kości, warzyw i kminku. Pory obrać, pokroić, ugotować w małej ilości wody z masłem. Wywar przecedzić, ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki. Pory połączyć z wywarem. Podawać z masłem.

Zupa z dyni

 

Składniki:

dynia 1/2 kilogramów
bulion warzywny 2 szklanek
ser topiony 1 kostek
cebula 1 sztuk
masło 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania

Jak przyrządzić:

Dynię oczyść z nasion, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj i chwilę podsmaż na maśle. Dodaj dynię i duś do miękkości. W tym czasie zagotuj bulion, dodaj serek topiony i często mieszając, podgrzewaj na małym ogniu ok. pół godziny. Przestudzoną dynię zmiksuj i wymieszaj z bulionem. Przypraw do smaku solą, białym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Zupę można podawać z grzankami lub pieczywem czosnkowym (kromki bułki posmaruj masłem utartym z czosnkiem i zapiecz w piekarniku).

Zupa cebulowa

Składniki:

cebule 4 sztuk
masło 5 łyżek stołowych
oliwa 1 łyżek stołowych
wywar warzywny 1 litrów
tymianek 3 łyżek deserowych
sol według uznania
pieprz według uznania

Jak przyrządzić:

Masło i oliwę rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cebulę i dusimy ją na małym ogniu ok. 20 minut. Cebula ma mięknąć powoli. Mieszamy co jakiś czas. Kiedy cebula zmięknie i stanie się złotobrązowa (od tego zależy ostateczny kolor zupy), dodajemy wywar, tymianek, sól i pieprz. Gotujemy 15 minut, a w tym czasie przygotowujemy grzanki: bagietkę kroimy na kromki, na każdej układamy ser, posypujemy papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, aż ser zacznie się topić. Gotową zupę wlewamy do miseczek

Bawarski rosół wołowy

 

Składniki:

8 małych czerstwych bułeczek pokrojonych na małe kawałki,
sól,
1 szklanka letniego mleka,
250 g wątroby wieprzowej lub wołowej,
1 mała cebula,
pół ząbka czosnku,
1 gałązka świeżej pietruszki,
2 rozbełtane jajka,
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku,
litr bulionu wołowego.

Jak przyrządzić:

Bułki posolić i zalać mlekiem na 5 minut. Odcisnąć i wymieszać z wątrobą, cebulą, czosnkiem i pietruszką. Zmiksować. Dodać jajka i majeranek. Wymieszać. Rękami posypanymi mąką formować małe knedle. Podgrzać bulion, włożyć knedle i gotować ok. 20 minut. Doprawić do smaku i podawać na ciepło.

Wigilijna zupa grzybowa

 

Składniki:

* pietruszka 1 szt.
* cebula 1 szt.
* seler 1/4 szt.
* sól
* pieprz
* liść laurowy 1
* grzyby 8 dag

Jak przyrządzić:

Grzyby zalać wodą i namoczyć na całą noc. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Warzywa obrać, umyć, dodać do gotujących się grzybów. Dodać liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania wrzucić prawdziwki. Gotować aż warzywa zmiękną. Przecedzić przez sitko. Grzyby suszone pokroić w mniejsze kawałki. Kapelusze prawdziwków dodać w całości lub pokroić na mniejsze porcje. Dodać do zupy. Można podawać z łazankami lub makaronem.

Zupa z cukinii z przecierem z jagód

 

Składniki:

2 kostki Rosołu z Kury
2 łyżki oliwy
1 posiekany ząbek czosnku
4 cukinie pokrojone w kostkę i pozbawione pestek
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanej bazylii
pieprz, sól
4 łyżki przetartych jagód
4 łyżki słodkiej śmietanki

Jak przyrządzić:

1. Zagotuj 1 litr wody i wrzuć 2 kostki Rosołu z Kury, wymieszaj i gotuj minutę. 2. Do dużego garnka wlej oliwę, dodaj posiekany ząbek czosnku, a kiedy zacznie skwierczeć, wrzuć cukinię i smaż wszystko 3 minuty. 3. Zalej połową rosołu i gotuj około 7 minut, aż cukinia będzie miękka. 4. Zmiksuj zupę żyrafą, a jeśli jest za gęsta, dodaj więcej bulionu i jeszcze raz zmiksuj. 5. Wsyp zioła, dopraw pieprzem i solą do smaku. 6. Wlej zupę do kokilek, udekoruj przecierem z jagód i słodką śmietanką.

Zupa z czerwonej fasoli i wołowiny

 

Składniki:

2 kostki Rosołu wołowego
3 łyżki oliwy
2 cebule pokrojone w piórka
3 zmiażdżone ząbki czosnku
250 g zmielonej wołowiny
1 obrana i posiekana gałązka selera naciowego
400 g fasolki czerwonej z puszki
1 marchewka pokrojonej w krążki
150 ml zmiksowanych pomidorów z puszki
sok z jednej cytryny
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz
1 pęczek pietruszki (posiekany)

Jak przyrządzić:

1. Zagotuj 1l wody. Wrzuć 2 kostki rosołowe. 2. W garnku rozgrzej oliwę. Kiedy będzie bardzo gorąca wrzuć cebulę i czosnek. Podsmaż. 3. Dodaj wołowinę i dobrze podsmaż, cały czas mieszając widelcem, aby mięso nie zbiło się w grudki. Dodaj seler naciowy i jeszcze chwilę smaż. 4. Wrzuć fasolkę czerwoną z puszki i marchewkę, wymieszaj i zalej bulionem. 5. Dodaj pomidory i sok z jednej cytryny. 6. Gotuj 20 minut i dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem do smaku. 7. Dodaj pęczek posiekanej pietruszki i od razu podawaj.

Zupa chińska z lanym jajkiem

Składniki:

1 jajko
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
1 łyżeczka sosu sojowego
2 kostki bulionu drobiowego
sól i pieprz do smaku
1 pęczek szczypiorku

Jak przyrządzić:

1. Wrzuć kostki do 1 litra gotującej wody. Zamieszaj i poczekaj, aż się rozpuszczą. 2. Do bulionu wsyp groszek. 3. Rozbij jajko do miseczki i roztrzep dokładnie widelcem. Wlej je do zupy i dokładnie wymieszaj. Z jajka powinny powstać ścięte strzępki. 4. Dodaj sos sojowy, sól i pieprz do smaku. 5. Podawaj w miseczkach z posiekanym szczypiorkiem.

Zupa z chorizo i owocami morza

 

Składniki:

2 kostki Rosołu warzywnego
2 łyżki oliwy
1 posiekana cebula
1 posiekany por (sama biała część)
3 posiekane ząbki czosnku
250g chorizo pokrojonego w drobną kostkę
1 pokrojona w kostkę marchewka
2 obrane i pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego
1 liść laurowy
1g szafranu
1 łyżeczka listków tymianku
400g pomidorów pelati z puszki
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
250ml białego wina
500g mieszanych owoców morza
150g makaronu cavatelli
pieprz, sól
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Jak przyrządzić:

1. Zagotuj 1 litr wody, dodaj 2 kostki Rosołu warzywnego, wymieszaj i gotuj minutę. 2. W dużym garnku rozgrzej oliwę, od razu wrzuć cebulę, por, czosnek i chorizo. Smaż 5 minut. 3. Dodaj marchew i seler i smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj liść laurowy, szafran, listki tymianku, pomidory razem z sokiem, skórkę otartą z pomarańczy i wszystko zalej białym winem. Gotuj na małym ogniu 15 minut. 4. Dodaj do zupy owoce morza i makaron i gotuj, aż makaron będzie miękki, ok. 7 minut. 5. Dopraw pieprzem i solą i dodaj pietruszkę.

Zupa gulaszowa

 

Składniki:

40 dkg mięsa na gulasz
20 dkg pieczarek
30 dkg fasolki szparagowej
4 średnie ziemniaki
1 paprykę
1 marchewkę
1 cebule
Przecier pomidorowy
Majeranek
Kostka rosołowa
Sól i pieprz
1 łyżka maki do zagęszczenia

Jak przyrządzić:

Mięso podsmażyć i przełożyć do garnka zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na suchej patelni aż puszczą sok. Sok odparować , przełożyć do mięsa. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce przełożyć do garnka. Cebule pokroić w kostkę zeszklić na masełku i przełożyć do zupy. Gotować aż mięso będzie miękkie, dodać przecier i majeranek doprawić do smaku i zaprawić mąką i gotowe! Podawać z łyżką śmietany i posypać koperkiem Smacznego!!!

Zupa z kurek

 

Składniki:

50 dag kurek
włoszczyzna
2 cebule
pieprz
sól
liść laurowy
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin