Krupnik
Składniki
- 25 dag wieprzowiny z kością, np. żeberek - pieprz mielony i w ziarnach - liść laurowy - pół pęczka włoszczyzny bez kapusty - 1 cebula - 10 dag kaszy, np. krakowskiej - 2 ziemniaki - sól- zielenina np. koperek lub natka pietruszki
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, osuszyć, zalać 1,5 litra wody, dodać ziarna pieprzu i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia, gotować 40 minut. Wyjąć ugotowane mięso, pokroić je na nieduże kawałki. Dodać oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę i przekrojoną, przypieczoną bez tłuszczu cebulę, kaszę i pokrojone ziemniaki. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż wszystko będzie miękkie. Włożyć mięso, przyprawić zupę do smaku solą i mielonym pieprzem, posypać posiekaną natką lub koperkiem.
Rosół z kury z makaronem
- pęczek włoszczyzny - 1 cebula - pół kury - sól - pieprz mielony i ziarnisty - natka pietruszki - 20 dag makaronu domowego (cienkie wstążki)
Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać 1,5 l wody, zagotować, dodać sól, kilka ziaren pieprzu, gotować 20 minut. Włoszczyznę opłukać, marchew, pietruszkę i selera oskrobać, ponownie opłukać, warzywa wrzucić do garnka z mięsem, dodać opaloną cebulę, gotować ok. 30 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie, przyprawić. Oddzielnie ugotować makaron, odcedzić, rozłożyć na talerze, zalać rosołem, posypać natką.
Zupa z pędami bambusa
- pół opakowania makaronu ryżowego - kilka grzybków shiitake - 20 dag fileta z kurczaka - 1 marchewka - 1 cebula - puszka pędów bambusa - kawałek kapusty pekińskiej - kawałek imbiru - 2 łyżki oleju sezamowego - 1 łyżka sosu sojowego - sól- pieprz
Makaron namoczyć w gorącej wodzie, grzyby opłukać, namoczyć, pokroić na kawałki. Mięso opłukać, marchewkę i cebulę obrać; marchewkę pokroić na kawałki, a cebulę na piórka. Mięso, marchewkę i cebulę zalać 1 l wody, zagotować; gotować, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, pokroić na kawałki. Kapustę oczyścić, rozdrobnić. Do gotującego się wywaru wrzucić makaron, grzyby, odsączone pędy bambusa, kapustę i mięso; gotować ok. 15 minut. Dodać posiekany imbir, olej sezamowy i sos sojowy, zagotować, przyprawić. Zupę można zagęścić łyżką mąki kukurydzianej (trzeba ją wymieszać z 50 ml zimnej wody, wlać do wywaru i zagotować). Zyska ostrzejszy smak, gdy doda się do niej kawałek chilli.
Pomidorowa
- kawałek kurczaka- 1 kg pomidorów- 2–3 łyżki masła- 1 marchewka - 1 pietruszka- kawałek selera- 1 cebula- por- sól- pieprz mielony i w ziarnach- śmietana- makaron lub ryż - zielenina
Kurczaka opłukać, zalać 1,5 l wody, dodać oczyszczone, opłukane i pokrojone warzywa i przyprawy, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Pomidory umyć, pokroić, udusić na maśle (można dać połowę masła i połowę oleju), przetrzeć przez gęste sito. Z wywaru wyjąć ugotowane mięso i warzywa, włożyć przecier z pomidorów, zagotować. Przyprawić do smaku, wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić, można ponownie dodać warzywa i pokrojone mięso. Na talerzach położyć ugotowany makaron lub ryż, zalać gorącą zupą, ozdobić kleksem śmietany, posypać zieleniną. Nasza rada: Najsmaczniejsza jest zupa ze świeżych, gruntowych pomidorów. Zimą używamy przecieru lub koncentratu pomidorowego. Należy go, podobnie jak pomidory, przesmażyć na tłuszczu.
Zupa brokułowa
Składniki:- zupa brokułowa w proszku - 1 róża brokułu- 2 ziemniaki - sól - pieprz- 100 ml śmietany- 1 łyżeczka masła- natka pietruszki Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, brokuł oczyścić, opłukać, podzielić na pojedyncze różyczki. Ziemniaki i brokuł zalać 1 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, dodać sól, gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie, brokuł wyjąć, ziemniaki zmiksować z wywarem. Zawartość torebki rozprowadzić w 500 ml zimnej wody, dodać do wywaru, zagotować, gotować jeszcze około 3 minut, przyprawić, zabielić śmietaną, dodać masło. Podawać z różyczkami brokułu, posypać natką.
Ziemniaczana zupa z chilli
Powinna być gorąca. Ale o jej rozgrzewającym działaniu decyduje nie tylko temperatura. Wpływ mają też przyprawy. Odrobina imbiru lub chilli pobudzi krążenie, a przy okazji zwalczy pierwsze oznaki przeziębienia.
Składniki: - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - 4 ziemniaki - kostka rosołowa - 10 dag wędzonego boczku - strąk chilli - pół puszki kukurydzy - rozmaryn- ząbek czosnku - sól i pieprzMarchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zalać 2 l wody, zagotować. Dodać kostkę rosołową, gotować ok. 20 min. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć z posiekanym chilli. Gotować 5 min. Dodać kukurydzę i czosnek, zagotować. Przyprawić rozmarynem, solą i pieprzem.
Węgierska zupa gulaszowa
Gęsta, ostro przyprawiona papryką węgierska zupa gulasz, z tego słynie kuchnia austriacka – kuchnia wielu narodów żyjących razem długo i szczęśliwie w czasach Monarchii Austro-Węgierskiej.
Składniki: - 1 kg wołowiny- 25 dkg cebuli- 50 dkg ziemniaków- marchewka- 15 dkg koncentratu pomidorowego- puszka czerwonej fasoli- zielona papryka- ząbek czosnku- łyżeczka ostrej papryki- pół łyżeczki kminku- 5 dkg smalcuWołowinę, ziemniaki, cebulę, marchew pokroić w drobną kostkę, paprykę w paski. Zeszklić cebulę na smalcu, dodać wołowinę, podsmażyć, dolać trochę wody i dusić na małym ogniu pół godziny. Dodać ziemniaki, marchew, roztarty czosnek, mieloną ostrą paprykę, kminek, zieloną paprykę, podsmażony koncentrat pomidorowy i sól. Zalać gorącą wodą tak, aby przykryła składniki i gotować dalej na małym ogniu godzinę. Dodać odcedzoną czerwoną fasolę. Przed podaniem można wlać śmietanę i posypać zieloną siekaną pietruszką.
Zupa grzybowa
- 8 dag suszonych grzybów - 2 marchewki - 2 pietruszki - 2 duże cebule - kawałek selera - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka ziaren czarnego pieprzu- 2 l wody- 250 ml kwaśnej śmietany (pełna szklanka) - sok z cytryny do smaku - sól - zmielony pieprz - 1 łyżka masła
Grzyby namoczyć, ugotować w tej samej wodzie, pół godziny przed końcem gotowania dodać warzywa, przyprawy, resztę wody. Wywar przecedzić, grzyby pokroić w paski, dodać do wywaru. Przyprawić śmietaną, solą, pieprzem, masłem, sokiem z cytryny.
- 30 dag świeżych leśnych grzybów- 1 marchewka- 1 pietruszka - 1 cebula- 1–2 ziarna ziela angielskiego- kostka rosołowa - sól- pieprz - 1 łyżka mąki - 100 ml śmietanki - natka pietruszki
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić na niewielkie kawałki. Wrzucić na 1,5 l wrzątku, zagotować, zdjąć pianę. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać obraną marchewkę i pietruszkę oraz ziele angielskie, gotować ok. 10 minut. Dodać opieczoną cebulę i kostkę rosołową, gotować jeszcze 5 minut. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, połączyć z niewielką ilością zupy. Wlać do zupy, wymieszać, zagotować. Zupę przed podaniem posypać posiekaną natką.Zupa grzybowa najsmaczniejsza jest z makaronem. Mogą to być ugotowane muszelki lub świderki. Ale możesz też do niej podać mini grzanki albo groszek ptysiowy.
- 1 kg wołowiny- 25 dkg cebuli- 50 dkg ziemniaków- marchewka- 15 dkg koncentratu pomidorowego- puszka czerwonej fasoli- zielona papryka- ząbek czosnku- łyżeczka ostrej papryki- pół łyżeczki kminku- 5 dkg smalcu
Wołowinę, ziemniaki, cebulę, marchew pokroić w drobną kostkę, paprykę w paski. Zeszklić cebulę na smalcu, dodać wołowinę, podsmażyć, dolać trochę wody i dusić na małym ogniu pół godziny. Dodać ziemniaki, marchew, roztarty czosnek, mieloną ostrą paprykę, kminek, zieloną paprykę, podsmażony koncentrat pomidorowy i sól. Zalać gorącą wodą tak, aby przykryła składniki i gotować dalej na małym ogniu godzinę. Dodać odcedzoną czerwoną fasolę. Przed podaniem można wlać śmietanę i posypać zieloną siekaną pietruszką
Zupa pieczarkowa po francusku
Przykryć krążkiem ciasta francuskiego, posmarować jajkiem i zapiec.
Składniki:- 20 dag pieczarek - 4 kromki bułki- 2 łyżki mąki - łyżka masła - natka - sól - pieprz - 15 dag mrożonego ciasta francuskiego - jajko Pieczarki pokroić, 2/3 i bułkę zalać 1 l wody, gotować ok. 30 min., zupę zmiksować, przetrzeć przez sito, zagotować, pozostałe pieczarki przesmażyć na maśle, zupę zaprawić mąką, zagotować, dodać pieczarki i posiekaną natkę, zupę rozlać do żaroodpornych miseczek, każdą przykryć krążkiem ciasta francuskiego, posmarować jajkiem, zapiekać 10 min. w 220°C.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
· 4 pomidory
· koncentrat pomidorowy
· 2 kostki bulionowe
· serek topiony ( śmietankowy lub ziołowy)
· 2 łyżki mąki
· 2 łyżki śmietany
· natka pietruszki
· ziele angielskie
· liść laurowy
· sól, pieprz
uwielbiam posmak serka topionego w zupie pomidorowej!
Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 40 minut
· 30 dkg kapusty kiszonej
· 10 dkg boczku wędzonego
· kostka rosołowa
· 1 cebulka
· 7 ziemniaków
kapuśniak jak u babuni :)
Kasputkę kiszoną wkładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową oraz boczek pokrojony w plastry. Cebulkę opalamy, ma wtedy specyficzny zapach i zmienia delikatnie kolor zupy. Ziemniaki obieramy o kroimy w kostkę, gotujemy oddzielnie (ponieważ gotowane w kwaśnej zupie nie będą zupełnie miękkie) i dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy do smaku przyprawami.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 90 minut
Kaloryczność: 250 kcal
Ilość porcji: 8
· 1 kg wołowiny
· 30 dag cebuli
· 3 ząbki czosnku
· 3 łyżki oliwy
· 3 łyżki słodkiej papryki
· 1/2 łyżki kminku
· 3 łyżki pasty pomidorowej
· 1 l bulionu mięsnego
· 15 dag fasolki z puszki
· 2 marchewki
· 2 papryki
· 1/4 selera
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na łyżce oliwy. Na pozostałej porcjami podsmażyć mięso. Przełożyć do garnka wraz z cebulą i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, kminkiem i papryką, poddusić. Dodać pastę pomidorową, wlać bulion, przykryć, gotować ok. 1 godz.
Marchewki i seler obrać, pokroić w słupki. Papryki oczyścić, pokroić w kostkę. Warzywa dodać do mięsa, gotować kolejne 30 min. Przed końcem gotowania dodać odcedzoną fasolkę, jeszcze raz doprawić i wymieszać.
...
orfada6