Rurki imprezowe
Składniki
- 10 dużych płatów lazanii - 10 plastrów szynki - papryka - szczypiorek - brokuły - 1 szklanka startego żółtego sera - 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
Płaty lazanii ugotować al dente, każdy posypać startym serem, położyć plaster szynki. Brokuły opłukać, ugotować na półtwardo, podzielić na małe różyczki, paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić. Kawałki papryki i brokułów położyć na szynce, ponownie posypać serem, zwinąć, związać szczypiorem, położyć kawałek masła. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu, posypać resztą sera, piec 15 minut w 180°C.
Smakowite wstążki z kurczakiem
- 25 dag makaronu wstążki - 30 dag ugotowanego mięsa z kurczaka albo z indyka - 1 szklanka śmietany - olej - zioła - sól- pieprz - natka pietruszki - żółty ser
Makaron ugotować, osączyć, wymieszać z solą, pieprzem i ziołami oraz śmietaną, wyłożyć do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Mięso z ugotowanego kurczaka pokroić na kawałki, ułożyć na makaronie, posypać startym serem lub obłożyć plasterkami sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, zapiekać około 15 minut, po wyjęciu posypać natką pietruszki. Podawać z zieloną sałatą lub z sałatką z pomidorów.
Makaron z brokułami na ostro
- 30 dag kokardek (farfalle) - brokuły - pieczone mięso - przecier pomidorowy - sól- pieprz
Brokuły opłukać, ugotować, podzielić na małe cząstki. Upieczone lub ugotowane mięso pokroić w kostkę. Wszystko połączyć z przecierem pomidorowym, a następnie dodać do ugotowanego makaronu.
Penne z sosem pesto
- 40 dag rurek (penne) - pęczek bazylii - 5 dag tartego parmezanu - pół szklanki oliwy - 2 łyżki orzeszków pinii - ząbek czosnku - sól
Liście bazylii dokładnie opłukać, osuszyć, włożyć do moździerza, utrzeć z parmezanem, orzeszkami, obranym czosnkiem i solą na gładką masę (można zmiksować). Ucierając, dodawać po trochu oliwę, aż składniki sie połączą. Makaron ugotować al dente, odcedzić, zalać sosem pesto, dokładnie wymieszać, nałożyć do miszeczek, od razu podawać.
Początek formularza
Dół formularza
Faszerowana papryka
- 4 strąki papryki - 25 dag wieprzowiny - 1 cebula - 3/4 szklanki ugotowanego ryżu - sól i pieprz - 1 łyżka masła lub oleju - pół szklanki bulionu, może być z kostki
Cebulę drobno posiekać, można zeszklić na łyżce masła lub oleju. Mięso opłukać, osuszyć, zemleć, wymieszać z cebulą (surową lub zeszkloną) i ugotowanym ryżem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, kto lubi – ziołami. Paprykę, najlepiej okrągłą, mięsistą, umyć, odciąć część z ogonkiem, wyciąć gniazda nasienne. Opłukać, lekko posypać w środku solą i położyć na ściereczce otworami do dołu, aby ściekł wytwarzający się sok. Przygotowanym nadzieniem napełnić papryki, ułożyć w szerokim rondlu lub płaskim garnku, można przykryć odciętymi czapeczkami. Zalać przyrządzonym bulionem, przykryć, gotować 20–30 min na małym ogniu.
Rurki zapiekane z pomidorami
- 50 dag rurek - 25 dag gotowanego wędzonego boczku - 3 jajka - 50 dag pomidorów - szklanka śmietany - sól- pieprz - olej - natka - 20 dag sera
Makaron ugotować al dente, odcedzić, wymieszać z jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem, włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wyrównać powierzchnię, na wierzchu ułożyć plasterki boczku, a na nim pokrojone w plastry pomidory, oprószyć solą i pieprzem, położyć słupki żółtego sera, zapiekać 20 minut w 180°C, posypać natką.
Makaron z grzybami i boczkiem
Chińczycy wiedzą co dobre!
Składniki:- 20 dag makaronu ryżowego - 60 dag podgrzybków (lub pieczarek)- 20 dag durowego wędzonego boczku - kawałek pora (biała część)- mała puszka pędów bambusa (lub 2 marchewki)- sól lub sos sojowy - olej do smażenia Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić. Boczek pokroić na dosyć duże kawałki. Por pokroić w krążki, bambus osączyć na sitku. Na oleju usmażyć boczek na rumiano. Wyjąc łyżką cedzakową i na tym samym tłuszczu usmażyć grzyby. Pod koniec smażenia dodać pory oraz bambus (lub pokrojoną marchewkę) i chwilę smażyć. Makaron zalać wrzątkiem, by napęczniał. Osączyć na sicie, wymieszać z grzybami, boczkiem, przyprawić pieprzem i sosem sojowym.
Risotto z kurą
25 dag ryżuugotowana kura500 ml rosołu,łyżka pasty pomidorowej,4 łyżki startego parmezanu,sól,masło do formy.
W kostkę pokroić kurę. Zagotować rosół. Wlać pastę. Wsypać ryż. Na sypko ugotować ryż. Ostudzić. Wymieszać z serem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć w nim warstwami mięso i ryż. Zapiekać w temp. 180 st. C przez 20 minut. Początek formularza
orfada6