WINO AKACJOWE.doc

(61 KB) Pobierz

Wino Akacjowe

Przepis nr. 01

 

Zerwać kwiaty, poobrywać szypułki i rozłożyć cienką warstwą na folii aby powyłaziło robactwo :-( a także by lekko podwiędły. Po kilku godzinach i odrzuceniu kwiatów nadgniłych i obeschniętych, resztę wkłada się do naczynia, cytryny i pomarańcze ze skórkami, po umyciu kroi się w plastry i też wkłada się do tego naczynia. Całość zalewa się wrzątkiem i odstawia. Po 3 dniach płyn zlewa się a kwiaty i owoce wyciska. Rozpuszcza się teraz cukier i dodaje drożdży  winnych. Fermentuje się normalnie.

 

Wino Akacjowe            A

10 l. kwiatów robinii akcjowej

30 l. wody

12 cytryn

8 pomarańczy

7,5 kg. cukru

drożdże winiarskie

10g. pożywki

 

 

 

 

To jest przepis na około 40 litrów wina

 

 

 

 

 

Wino Akacjowe                B

2,5 l. kwiatów robinii akacjowej

To jest przepis na około 10 litrów wina

7,5 l wody

3 cytryny

2 pomarańcze

2 kg. cukru

drożdże winiarskie

2 g.  pożywki

 

 

                   acacia2-1.jpg [26,0kB]

 

Roślina popularnie zwana akacją tak naprawdę nazywa się "robinia akacjowa". Kwiaty (Flos Robiniae) zbiera się ręcznie, ewentualnie suszy się je rozpostarte cienką warstwą w cieniu. Kwiaty zawierają olejek eteryczny i glikozydy flawonoidowe.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin