Schab staropolski.pdf
(
29 KB
)
Pobierz
17081481 UNPDF
Schab staropolski
Składniki:
4 kotlety schabowe
garść grzybów suszonych (borowiki lub podgrzybki)
2 duże cebule
czerwone półwytrawne wino
sól
pieprz
oregano
Przygotowanie:
Kotlety rozbić doprawić solą pieprzem i oregano. Usmażyć i odłożyć do garnka w którym
będziemy je dusić. Grzyby namoczyć pół godziny wcześniej w 1,5 szklanki gorącej wody.
Następnie ugotować do miękkości, odsączyć zachowując wywar. Cebulę przekroić na
połówki, pokroić w cienkie plastry zeszklić, przyprawić solą i oregano. Do garnka z
usmażonymi kotletami dodać przygotowaną cebulę, pokrojone w paseczki ugotowane
grzyby. Zalać wywarem z grzybów dodać wino i dusić na małym ogniu pod szczelnym
przykryciem 0,5 - 1 godziny. W ten sposób można przygotować dowolne mięso również
dziczyznę. Podawać z kaszą lub ryżem.
Danie na: 4 osoby
Czas przygotowania: 2 godziny
Plik z chomika:
gochaad
Inne pliki z tego folderu:
Żeberka w kapuście.pdf
(30 KB)
Zrazy wołowe zawijane.doc
(21 KB)
Zrazy litewskie.JPG
(87 KB)
Zapiekanka z kurczaka.pdf
(30 KB)
Zapiekanka z kiełbasy.pdf
(30 KB)
Inne foldery tego chomika:
Dekorowanie potraw
Gril
Książki kucharskie
Sosy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin