Zapiekanka z kalafiora.doc

(730 KB) Pobierz
Zapiekanka z kalafiora

Zapiekanka z kalafiora

składniki

·         1 duży kalafior

·         10 dag żółtego sera

·         10 dag szynki

·         10 -15 dag gotowanego boczku

·         1 szkl śmietany

·         1/2 szkl mleka

·         3 -4 jaja

·         1 łyżka mąki

·         *sól, cukier, pieprz, koperek

 

Sposób przygotowania

1.     Kalafior oczyścić umyć, podzielić na różyczki ugotować w osolonej wodzie ok 8-10 minut. Boczek i szynkę pokroić w cienkie paseczki. Jaja ubić jak na omlet, pod koniec ubijania dodać mąkę, mleko i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, dodać utarty ser. Ugotowany kalafior ułożyć przekładając z szynką i boczkiem w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Następnie zalać całość sosem i posypać żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Zapiekankę podawać gorącą oprószoną drobno siekanym koperkiem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin