ROLADA GRZYBOWA SKLADNIKI: * Składniki na 4 porcje 4 pomidory * główka sałaty * 30 dag mieszanych grzybów * 1 cebula * 3 łyżki masła * 2 łyżki mąki * szklanka mleka * 6 jajek * pęczek posiekanej natki pietruszki * sól, pieprz ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Liście sałaty rozdzielić, umyć i osuszyć; pomidory pokroić w óśemki; oczyszczone grzyby drobno posiekać; 2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle; 3. Dodać grzyby, przyprawić solą, pieprzem, oprószyć mąką i krótko przesmażyć; wlać mleko i zagotować; 4. Z 5 jajek ubić pianę, a żółtka rozmącić z 1 jajkiem i porcjami dodawać do grzybów; 5. Pianę razem z natką pietruszki dodać do grzybów; 6. Blachę prostkoątną wyłożyć pergaminem i natłuścić; masę grzybową rozsmarować na blasze i piec około 20 minut w tempertaurze 180 º C; 7. Upieczoną masę zrolować, pokroić na porcje, wyłożyć na sałątę i podawać z pomidorami;
kinia160616