Rogaliki drożdżowe.doc

(27 KB) Pobierz

Rogaliki drożdżowe

Składniki:

1 kg mąki

1,5 szklanki mleka

15 dag masła

2 jajka

10 dag drożdży

7 łyżek cukru

sól

marmolada lub kostki czekolady

 

 

Przygotowanie:

 

Szklankę mleka zagotować z masłem, aż do jego rozpuszczenia. Gorące wlać do mąki, wymieszanej z cukrem, zamieszać i odstawić do ostygnięcia. W pozostałej ilości mleka (0,5 szklanki) rozpuścić drożdże. Po przestudzeniu ciasta dodać drożdże z mlekiem, jajka i wyrobić ciasto. Powinno odstawać od rąk, być gładkie i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wyjmujemy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, a następnie tniemy na trójkąty. W każdy trójkącik nakładamy łyżeczkę marmolady i zwijamy w rogalik. Gotowe pieczemy w temp. 180 st. ok. 20 min.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin