Surówka z kapusty pekińskiej.docx

(13 KB) Pobierz

Surówka z kapusty pekińskiej.. a nawet dwie

 

Składniki

·         1 surówka:

·          

·         1/2 małej kapusty pekińskiej

·         2 marchewki

·         2 łyżki majonezu

·         2 łyżki jogurtu

·         Sól, pieprz

·          

·         2 surówka:

·          

·         1/2 małej kapusty pekińskiej

·         1 ogórek wężowy

·         200g pomidorków cherry

·         2 garście kiełków brokuła

·         1/2 cytryny

·         1 łyżeczka musztardy Dijon

·         3 łyżki oliwy z oliwek

·         3 łyżki ulubionych suszonych ziół (u mnie cebula, koperek, natka pietruszki, bazylia, tymianek, rozmaryn)

·         Sól, pieprz

Sposób przygotowania

1.      Główkę kapusty pekińskiej posiekać w wąskie paski. Wsypać po połowie do dwóch misek. Kapustę w obu miskach posolić i chwilkę pougniatać rękoma. Dzięki temu kapust nieco zmięknie i puści sok. Marchewki obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do jednej miski. Ogórka obrać (lub nie) i pokroić w kostkę, pomidorki pokroić na połówki (jeśli są malutkie) lub ćwiartki. Dodać ogórka, pomidorki i kiełki do drugiej miski. Przygotować sosy. W jednej miseczce wymieszać majonez, jogurt, sól i pieprz. W drugiej wycisnąć sok z cytryny, dodać sól i wymieszać do rozpuszczenia się soli. Dodać musztardę, wymieszać, powoli dolewać oliwę energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką, ewentualnie widelcem), aż powstanie emulsyjny sos. Dodać pieprz i zioła, wymieszać. Sos majonezowy dodać do 1, a ziołowy do 2 miski. Podawać do obiadu.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin