Ciasto ze śliwkami i zalewą
( Początek
Dół formularza
składniki
· 1 kg dojrzałych śliwek
· 2 duże łyżki cukru
· CIASTO:
· 40 dag mąki
· 20 dag masła
· 2 jajka
· 10 dag cukru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· szczypta soli
· skórka otarta z ½ cytryny
· ZALEWA:
· szklanka śmietany
· łyżka mąki
· Cukier waniliowy
Sposób przygotowania
1. Ze składników na ciasto wyrobić ciasto i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. W tym czasie wyjąć pestki ze śliwek. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wysypać śliwki i posypać je cukrem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki zalewy. Po 10 min wylać zalewę na ciasto i piec jeszcze przez co najmniej 35 minut
bibliotekaprzechlewo