Przysmak z grilla.pdf

(38 KB) Pobierz
Przysmak z grilla
PRZYSMAK Z GRILLA
-40 dag piersi z kurczaka
-3 różnokolorowe papryki
-2 cebule
-4 ząbki czosnku
-2 łyżki miodu
-3 łyżki oleju
-2 łyżki octu winnego
-sól, pieprz
-1 łyżka suszonej bazylii
-szczypta ostrej papryki
-250 ml białego wytrawnego wina
Mięso pokroić na duże kawałki i osolić. Miód wymieszać z olejem, octem, bazylią i papryką.
Dodać zmiażdżony czosnek. Mięso zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce na ok. 2
godziny. Paprykę umyć, pokroić na duże kwadraty i posolić. Cebulę pokroić w grube plastry,
skropić oliwą i oprószyć pieprzem. Na patyczki do szaszłyków nakładać kolejno: mięso,
paprykę, ponownie mięso i cebulę. Piec na ruszcie ok. 20 minut, polewając od czasu do czasu
białym winem.
732272081.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin