Sałatka z fasoli.rtf

(6 KB) Pobierz
Sa³atka z fasoli

Sałatka z fasoli

 

Składniki:

50 dag dużej białej fasoli

ocet winny

czek szczypiorku

biały pieprz

sos winegret:

9 łek oliwy z oliwek

2 łki octu winnego

cukier

2 duże, rozgniecione ząbki czosnku

l, świeżo zmielony czarny pieprz

 

Fasolę umyj, włóż do garnka i zalej na 2 godziny gorą wodą, później wodę odlej. Następnie zalej fasolę wrzątkiem i gotuj na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj sól do smaku, fasolę odcedź lub odparuj i przełóż do salaterki.

 

Skrop fasolę octem winnym, oprósz białym pieprzem i delikatnie wymieszaj. Nakryj salaterkę i odstaw na 30-40 minut.

 

Przygotuj sos winegret: wymieszaj oliwę z octem winnym, cukrem oraz czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.

 

Na 10 minut przed podaniem polej fasolę winegretem i posyp szczypiorkiem, całość ponownie delikatnie wymieszaj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin