Sałatka z fasoli
Składniki:
50 dag dużej białej fasoli
ocet winny
pęczek szczypiorku
biały pieprz
sos winegret:
9 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
cukier
2 duże, rozgniecione ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Fasolę umyj, włóż do garnka i zalej na 2 godziny gorącą wodą, później wodę odlej. Następnie zalej fasolę wrzątkiem i gotuj na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj sól do smaku, fasolę odcedź lub odparuj i przełóż do salaterki.
Skrop fasolę octem winnym, oprósz białym pieprzem i delikatnie wymieszaj. Nakryj salaterkę i odstaw na 30-40 minut.
Przygotuj sos winegret: wymieszaj oliwę z octem winnym, cukrem oraz czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
Na 10 minut przed podaniem polej fasolę winegretem i posyp szczypiorkiem, całość ponownie delikatnie wymieszaj.
inz.germanista