Tołpyga duszona
Składniki:
80 dag filetów z tołpygi
2 szklanki gęstej śmietany
łyżka utartego chrzanu
półtorej łyżki miodu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
sok i skórka otarta z cytryny
łyżka masła
2 łyżki posiekanego koperku
sól
Umyte i osuszone filety lekko skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem i ułóż na nim pokrojoną na porcje rybę.
Śmietanę dokładnie wymieszaj z miodem, pozostałym sokiem i skórką z cytryny, mielonymi goździkami i utartym chrzanem. Sosem tym polej rybę, przykryj folią i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut, pod koniec na parę minut odkryj potrawę.
Po wyjęciu posyp posiekanym koperkiem i podaj z makaronem lub ryżem na sypko.
samezlo666