Sos ragu.pdf

(54 KB) Pobierz
740487520 UNPDF
SOS RAGU
Składniki na 4 porcje
• 60 dkg mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowe)
• 3 ząbki czosnku posiekanego
• 1/2 małej cebuli posiekanej w paseczki
• gałązka bazylii
• sól, pieprz
• sos pomidorowy (najlepiej ten w kartonikach 1/2 l.)
• ewent. 2/3 szklanki białego wina wytrawnego i szczypta
peperoncino
Etapy przygotowania
1
.
Na oliwie zeszklić cebulkę, pod koniec dodać czosnek, ewentualnie pepeperoncino (uważać bo
łatwo przypalić). Przerzucić do rondelka, w którym wszystko będzie duszone.
2
.
Na patelni po cebuli z czosnkiem podsmażyć mięso mielone (może być z dodatkiem wina).
Dodać do rondla z cebulą.
3
.
Dodać sos pomidorowy, przyprawić do smaku. Dusić na małym ogniu ok. 20 min., podlewając w
razie potrzeby wodą lub winem. Dodać gałązkę bazylii, dusić jeszcze pięć minut.
4
.
Sosu można używać do spaghetti, lasagni, pizzy, tortellini, cannelloni, zapiekanki z bakłażanami.
Można zrobić większą ilość ze świeżych produktów i zamrozić. W razie awaryjnej sytuacji
będzie jak znalazł.
• 4 łyżki oliwy z oliwek
740487520.004.png 740487520.005.png 740487520.006.png 740487520.007.png 740487520.001.png 740487520.002.png 740487520.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin