Sos ragu.pdf
(
54 KB
)
Pobierz
740487520 UNPDF
SOS RAGU
Składniki na 4 porcje
• 60 dkg mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowe)
• 3 ząbki czosnku posiekanego
• 1/2 małej cebuli posiekanej w paseczki
• gałązka bazylii
• sól, pieprz
• sos pomidorowy (najlepiej ten w kartonikach 1/2 l.)
• ewent. 2/3 szklanki białego wina wytrawnego i szczypta
peperoncino
Etapy przygotowania
1
.
Na oliwie zeszklić cebulkę, pod koniec dodać czosnek, ewentualnie pepeperoncino (uważać bo
łatwo przypalić). Przerzucić do rondelka, w którym wszystko będzie duszone.
2
.
Na patelni po cebuli z czosnkiem podsmażyć mięso mielone (może być z dodatkiem wina).
Dodać do rondla z cebulą.
3
.
Dodać sos pomidorowy, przyprawić do smaku. Dusić na małym ogniu ok. 20 min., podlewając w
razie potrzeby wodą lub winem. Dodać gałązkę bazylii, dusić jeszcze pięć minut.
4
.
Sosu można używać do spaghetti, lasagni, pizzy, tortellini, cannelloni, zapiekanki z bakłażanami.
Można zrobić większą ilość ze świeżych produktów i zamrozić. W razie awaryjnej sytuacji
będzie jak znalazł.
• 4 łyżki oliwy z oliwek
Plik z chomika:
elasmir
Inne pliki z tego folderu:
Sosy różne.pdf
(408 KB)
Sos ragu.pdf
(54 KB)
Sos holenderski.pdf
(47 KB)
Sos winegret.pdf
(49 KB)
Sos chrzanowy.pdf
(42 KB)
Inne foldery tego chomika:
1.Pomocnik
2.Wideo
3.Teksty
Alkohol
Grilowanie
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin