składniki:
· 15 dag średnio zmielonej kawy robusty
· 0,8 l wrzątku, 4 łyżki cukru
· 3 łyżki syropu czekoladowego
· 4 laseczki cynamonu
· 2 łyżeczki całych goździków
· 1/2 łyżeczki nasion anyżu (w gazie)
· 0,15 l słodkiej bitej śmietany
· 1/2 łyżeczki utartej skórki pomarańczowej
· 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
sposób przygotowania:
· Zaparzyć kawę w dzbanku pod przykryciem i po 5-7 minutach przecedzić do rondla. Dodać cukier, syrop czekoladowy, cynamon, goździki i anyż. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Do nagrzanych kubków nalewać kawę przez gęste sitko. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i posypać wymieszanymi skórkami cytrusowymi.
lavaza