Sprawozdanie III.docx

(23 KB) Pobierz

Sprawozdanie IV
Pozyskiwanie mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym.

1.      Pobranie próbek ze środowiska:

Zostało pobrane 5 g gleby leśnej i rozcieńczono je 45 pf buforu.

2.      Testy na produkcję enzymów:
 

Podłoże

10-4

10-5

10-6

Agar z trybutyryną

Ujawniły się grzyby i bakterie posiadające lipazy i hydrolizujące:

Bakterie: białe i żółte wypukłe kolonie, gładki brzeg, okrągłe,

Grzyby: Małe szarobrązowo-białe plechy

Bakterie posiadające lipazy: 4

Grzyby posiadające lipazy: 10

Podobnie jak w rozcieńczeniu
10-4

Grzyby posiadające lipazy: 1

Wyrosły grzyby niehydrolizujące:

biała, watowata duża plecha.

Agar mleczny

Wyrosły bakterie i grzyby posiadające proteazy.

Bakterie:

okrągłe, jasnożólte kolonie, brzeg gładki,

białe, małe gładkie, kolonie

Grzyby: mała, biała zamszowa plecha

Bakterie posiadające proteazy: 4

Grzyby posiadające proteazy: 2

Podobnie jak w rozcieńczeniu 10-4
Bakterie posiadające proteazy: 1

 

Ujawniły się bakterie i grzyby nie posiadające protez:

Bakterie: brzeg falowany, strzępiony, kolor beżowy

Grzyby: watowata duża grzybnia powietrzna.

Podłoże Watsmana

Oprócz małych koloni pojawiła się jedna wielka kolonia bakterii prawdopodobnie rodzaju Bacillus

Bakterie posiadające amylazy: 3

Grzyby posiadające amylazy:1

Ujawniły się bakterie i grzyby nie posiadające amylaz:

Bakterie: brzeg falowany, strzępiony, kolor beżowy

Grzyby: watowata duża grzybnia powietrzna.

 

 

Ujawniły się bakterie i grzyby nie posiadające amylaz:

Bakterie: brzeg falowany, strzępiony, kolor beżowy

Grzyby: watowata duża grzybnia powietrzna.

Tabela 1 Z otrzymanych wyników można odczytać, że bakterii i grzybów nie posiadających badanych przez nas enzymów było więcej w badanej próbce niż tych, które je posiadały. Świadczy o tym ujawnienie się tych bakterii i grzybów dopiero na płytkach z najmniejszym rozcieńczeniem, gdzie prawdopodobnie nie było już szukanych przez nas organizmów. Na płytkach o mniejszych  rozcieńczeniach organizmy posiadające szukane przez nas enzymy wyparły  inne drobnoustroje. Stało się tak dlatego, że jako źródło węgla mogły one wykorzystywać metabolity reakcji katalizowanych tymi enzymami.

·         Ogólna liczba drobnoustrojów posiadających lipazy: 14

Liczba bakterii w 1 cm3:

 

·         Ogólna liczba drobnoustrojów posiadających proteazy: 14

Liczba bakterii w 1 cm3:

 

 

 

 

·         Ogólna liczba drobnoustrojów posiadających lipazy: 14

Liczba bakterii w 1 cm3:

 

Podłoże

10-4

10-5

Agar z trybutyryną

Ziarniaki G +
Pałeczki G-

Laseczki G+

Promieniowce (prawdopodobnie)

Ziarniaki G+
Pałeczki G-

Agar mleczny

Pałeczki G-

Laseczki G+

Drożdże (prawdopodobnie)

Ziarniaki G+

Podłoże Watsmana

Pałeczki G-

Laseczki G+

Laseczki G+

Tabela 1 Wyizolowane mikroorganizmy posiadające dane enzymy- barwienie Gramma

Przykładowe gatunki, które mogliśmy wyizolować:

·         Bakterie posiadające proteazy:

Bacillus subtilis,

Pseudomonas aeuroginoza,

Streptomyces griseus,

·         Grzyby posiadające proteazy:

Aspargilius flavus,

A. oryzae

A. fumigatys

·         Bakterie posiadające lipazy:

                            Bacilius

                            Micrococcus casteolyticus- prawdopodobne po porównaniu cech makroskopowych koloni- żółte, małe, gładkie brzegi

                            Pseudomonas nitroreducens

·         Grzyby posiadające lipazy:

                            Rhizopus lipolitycus

                            Aspargilius niger

                            Penicillium

·         Bakterie posiadające amylazy:

                            Bacilius subtilis

                            Bacilius licheniformis

                            Enterobacter  megaterium

·         Grzyby posiadające amylazy:

                            Aspargilius oryzae
                            A. avamori
                            Rhizopus delmar

 

 

3.      Test selekcyjny- metoda gradientu stężeń:

 

Bakterie: braki wzrostu na całej wielkości pożywki

Grzyby: wzrost na połowie płytki w której stężenie Pb2+ było najmniejsze.

Plecha grzyba była watowata, biało-szaro-brązowa, duża, nie została wydzielona żadna substancja.

Pod mikroskopem można było widzieć sporangiofor, rozszerzającą się na szczycie kolumienkę, okrąglą kolumellę uwypuklającą się do zarodni. Po budowie i środowisku życia można wnioskować, że grzyb ten to Mucor sp., albo Apsidia sp.

Powołując się na literaturę, możemy przypuszczać, że wyizolowany gatunek to Apsidia coerulea, która wiąże ołów 351 mg/g s. m.

 

Wnioski:

                            Bakterie obecne w ziemi leśnej nie tolerują ołowiu w pożywce, natomiast grzyby są bardziej oporne na wyższe stężenia ołowiu. Ale mimo wszystko obecność tego metalu ciężkiego doprowadza do zmian w morfologii grzyba. Z obserwacji makroskopowej można wywnioskować, że plecha grzyba jest mniejsza niż normalnie, bardziej zbita w kierunku malejącego stężenia Pb2+. Po obserwacji mikroskopowej stwierdzamy, że zarówno konidia jak i strzępki grzyba są mniejsze niż normalnie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin