Tiramisu klasyczne.doc

(595 KB) Pobierz
Klasyczne tiramisu

Klasyczne tiramisu

Składniki:
4 żółtka jaj
½ szklanki słodkiego białego wina
50 dkg sera maskarpone
2 szklanki mocnej kawy z ekspresu (mocno schłodzona) + 2 łyżki cukru
2 łyżki dobrego kakao
1 szklanka gęstej śmietany
½ szklanki cukru
biszkopty długie(tyle aby wystarczyło na 2 warstwy)

 

W żaroodpornej misce, ubijamy Żółtaka aż staną się puszyste. Wlewamy wino i dodajemy cukier, mieszamy aż masa będzie jednorodna. W odpowiednio dużym rondlu doprowadzamy wodę do wrzenia, zmniejszamy ogień, umieszczamy na nim żaroodporną miskę i podgrzewając mieszamy masę aż zgęstnieje. Odstawiamy masę aby ostygła. Nawiasem mówiąc masa ta to sławetne zabajone mogące już samo w sobie służyć za deser, z dodatkiem owoców jest wyśmienity. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na „sztywno”. W misce mieszamy ser maskarpone aż stanie się kremowo gładki. Dodajemy do sera masę jajeczną i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą uprzednio śmietanę i używając łyżki dokładnie mieszamy. Przygotowujemy odpowiednią blachę lub szklaną formę. Na dnie układamy warstwę moczonych w zimnej kawie biszkoptów. Moczyć należy bardzo szybko w przeciwnym razie biszkopty się rozpadną. Na warstwie biszkoptów układamy za pomocą łyżki warstwę masy serowo jajeczną. Układamy następną warstwę moczonych w kawie biszkoptów. Rozkładamy na nich resztę masy, kakao wsypujemy do gęstego sitka. Dokładnie posypujemy nim całą powierzchnię. Odstawiamy tiramisu na 5 godzin do lodówki i możemy podawać.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin