Pomiar lepkości.doc

(71 KB) Pobierz
Temat: Pomiary lepkości

Laboratorium Techniki cieplnej.

Pomiar lepkości.

 

AKADEMIA TECHNICZNO-ROLNICZA

im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich

w Bydgoszczy



 

                                                            Wydział Mechaniczny

 

 

                                       Laboratorium Techniki Cieplnej.

 

 

 

Temat: Pomiar lepkości.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                             

 

 

 

 

 

 

                                                                      Rafał Sygit

Mariusz Stojak   

                                                                                                      Grupa: E

                                                                               Semestr: V

                                                                                 Studium: mgr

                                                                     Rok 1999/2000

             

1.Cel ćwiczenia.

 

Celem ćwiczenia jest zapoznanie się praktyczne z pomiarem lepkości kinematycznej przy użyciu lepkościomierzy:

¨                    Englera

¨                    Höplera .

 

2.Wiadomości podstawowe.

 

Lepkość jest miarą tarcia wewnętrznego występującego podczas ruch płynów i charakteryzuje ich zdolność do przenoszenia naprężeń stycznych. Ilościowo lepkość określa się przez podanie współczynnika lepkości dynamicznej lub kinematycznej.

         

Współczynnikiem lepkości dynamicznej nazywamy stosunek naprężenia stycznego do gradientu prędkości w kierunku prostopadłym do kierunku przepływu:

gdzie: m - lepkość dynamiczna

                t - naprężenia styczne

               - gradient prędkości v

 

Lepkość dynamiczna jest funkcją temperatury, ciśnienia i rodzaju płynu. Zależność lepkości m od ciśnienia jest nieznaczna. Lepkość płynów rośnie bardzo wolno wraz ze wzrostem ciśnienia, a jedynym wyjątkiem jest tu woda, której lepkość w zakresie poniżej 32°C maleje ze wzrostem ciśnienia.

Lepkość dynamiczna m  cieczy maleje ze wzrostem temperatury. Wynika to stąd, że w cieczach ruch cząstek jest stosunkowo mało intensywny, wobec czego naprężenia styczne powstają głównie wskutek molekularnych sił spójności przy wzroście temperatury rosną odległości pomiędzy molekułami, a zatem maleją siły spójności.

 

                      Odnosząc współczynnik lepkości dynamicznej m  do gęstości płynu r                         otrzymamy współczynnik lepkości kinematycznej n :

 

 

 

              Do pomiarów lepkości służą lepkościomierze (wiskozymetry); wykorzystano w nich szereg zjawisk fizycznych, których przebieg zależy od lepkości.

 

Rozróżniamy lepkościomierze:

·                       kapilarne,

·                       kulkowe,

·                       rotacyjne,

·                       wibracyjne, 

·                       ultradźwiękowe

 

Lepkościomierze kapilarne.

 

W lepkościomierzach tego typu wykorzystano prawo Hagena - Poiseuille’a, określające wydatek cieczy wypływającej z rurki kapilarnej pod działaniem siły ciężkości lub sił ciśnienia wewnętrznego.

 

 

Lepkościomierze kulkowe.

 

W tych przyrządach miarą lepkości jest czas opadania kulki o określonej średnicy w rurce wypełnionej badaną cieczą.

 

 

Lepkościomierze rotacyjne.

 

W przyrządach tego typu miarą lepkości jest moment skręcający wywołany oporem płynu,     w którym obraca się czujnik pomiarowy.

 

 

Lepkościomierze wibracyjne.

 

W lepkościomierzach tych miarą lepkości jest czas konieczny do zmniejszenia amplitudy wahań czujnika pomiarowego, zanurzonego w badanej cieczy.

 

 

Lepkościomierze ultradźwiękowe.

 

Zasadą pracy tych lepkościomierzy jest zjawisko tłumienia amplitudy swobodnych drgań ciała zanurzonego w badanej cieczy, ilościowy przebieg tego zjawiska zależy od tarcia wewnętrznego cieczy, którego miarą jest lepkość.

 

 

 

 

3. Obliczenia.

 

 

gdzie:

t - czas wypływu

k stała lepkościomierza k = 52

 

dla temperatury                        czas wypływu         

t1 = 450C                                    t = 705 s                0E1 = 13,56

t2 = 550C                                     t = 390 s                 0E2 = 7,5

t3 = 650C                                     t = 295 s                 0E3 = 5,67

 

4. Wnioski.

 

W ćwiczeniu tym zapoznaliśmy się z przyrządami:

-                             lepkościomierzem Englera

-                             wiskozymetrem Hoepplera

Ćwiczenie przeprowadziliśmy

Z przeprowadzonego ćwiczenia otrzymaliśmy następujące wnioski:

-                             ze wzrostem temperatury zmniejszała się lepkość co wynikało z tego, że olej stawał się bardziej płynny

 

4

Zgłoś jeśli naruszono regulamin