Spaghetti z sosem orzechowo.doc

(48 KB) Pobierz
Spaghetti z sosem orzechowo-ziołowym z polędwiczkami wieprzowymi

Spaghetti z sosem orzechowo-ziołowym z polędwiczkami wieprzowymi

Przygotowanie: ok. 35 minut

Kaloryczność: 910 kcal/porcja

Składniki na 4 porcje

800 g polędwicy wieprzowej

400 g makaronu spaghetti

20 g masła lub margaryny

2 szalotki

6 łodyg anyżu

pół pęczka bazylii

kilka listków szczypiorku

50 g orzechów włoskich

1/8 l wytrawnego białego wina

250 g śmietany do ubijania

1-2 łyżki jasnej zasmażki

Sól

Świeżo zmielony pieprz

 

Etapy przygotowania

1.

Mięso osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, smażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Zmniejszyć ogień i smażyć ok. 15 minut, obracając. W międzyczasie obrać szalotki i pokroić w kosteczkę. Zioła opłukać, osuszyć i posiekać. Orzechy posiekać. Zagotować dużą ilość osolonej wody.

 

 

 

 

2.

Zdjąć mięso z patelni i owinąć w folię aluminiową. Szalotki zeszklić na tłuszczu z mięsa. Dodać wino i śmietanę, zagotować. Dodać zasmażkę. Dodać zioła i orzechy, doprawić pieprzem i solą, gotować 10 minut na małym ogniu.

 

 

 

 

3.

Makaron wrzucić do wrzącej wody, gotować 10 minut, aż będzie al dente. Odcedzić, zahartować zimną wodą, dokładnie odcedzić. Mięso pokroić, wymieszać z makaronem i sosem. Według uznania udekorować ziołami.

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin