Przygotowanie: ok. 35 minutKaloryczność: 910 kcal/porcja
•
800 g polędwicy wieprzowej
400 g makaronu spaghetti
20 g masła lub margaryny
2 szalotki
6 łodyg anyżu
pół pęczka bazylii
kilka listków szczypiorku
50 g orzechów włoskich
1/8 l wytrawnego białego wina
250 g śmietany do ubijania
1-2 łyżki jasnej zasmażki
Sól
Świeżo zmielony pieprz
1.
Mięso osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, smażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Zmniejszyć ogień i smażyć ok. 15 minut, obracając. W międzyczasie obrać szalotki i pokroić w kosteczkę. Zioła opłukać, osuszyć i posiekać. Orzechy posiekać. Zagotować dużą ilość osolonej wody.
2.
Zdjąć mięso z patelni i owinąć w folię aluminiową. Szalotki zeszklić na tłuszczu z mięsa. Dodać wino i śmietanę, zagotować. Dodać zasmażkę. Dodać zioła i orzechy, doprawić pieprzem i solą, gotować 10 minut na małym ogniu.
3.
Makaron wrzucić do wrzącej wody, gotować 10 minut, aż będzie al dente. Odcedzić, zahartować zimną wodą, dokładnie odcedzić. Mięso pokroić, wymieszać z makaronem i sosem. Według uznania udekorować ziołami.
Noona97