Przygotowanie: 25 minutKaloryczność: 221 kcal/porcja
•
1 tabliczka gorzkiej czekolady
150 g mąki
150 g miękkiego masła
125 g cukru
50 g cukru pudru
6 jaj
2 łyżki rumu
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
po szczypcie mielonego kardamonu i pimentu
szczypta soli
tłuszcz i mąka na formę do pieczenia
Etapy przygotowania
1.
Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić w temperaturze pokojowej. Dodać masło, cukier puder, sól, przyprawy i utrzeć na kremową masę. Jajka rozbić i oddzielić żółtko od białka. Żółtka stopniowo mieszać. Białko i cukier ubić na sztywno. 1/3 piany z białka, przesianą mąkę i rum wymieszać z masą czekoladową. Dodać resztę piany i ostrożnie wymieszać.
2.
Małą formę do babki (ok. 20 cm średnicy) natłuścić i oprószyć mąką. Umieścić w niej ciasto i wygładzić wierzch.
3.
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 175 stopni przez ok. 50 minut.
4.
Pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy i podawać lekko ciepłe. Wedle uznania oprószyć cukrem pudrem.
Noona97