Ciepłe czekoladowe ciasto.doc

(50 KB) Pobierz
Ciepłe czekoladowe ciasto

Ciepłe czekoladowe ciasto

Przygotowanie: 25 minut

Kaloryczność: 221 kcal/porcja

Składniki na 16 porcji

1 tabliczka gorzkiej czekolady

150 g mąki

150 g miękkiego masła

125 g cukru

50 g cukru pudru

6 jaj

2 łyżki rumu

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

po szczypcie mielonego kardamonu i pimentu

szczypta soli

tłuszcz i mąka na formę do pieczenia

 

 

Etapy przygotowania

1.

Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić w temperaturze pokojowej. Dodać masło, cukier puder, sól, przyprawy i utrzeć na kremową masę. Jajka rozbić i oddzielić żółtko od białka. Żółtka stopniowo mieszać. Białko i cukier ubić na sztywno. 1/3 piany z białka, przesianą mąkę i rum wymieszać z masą czekoladową. Dodać resztę piany i ostrożnie wymieszać.

 

 

 

 

2.

Małą formę do babki (ok. 20 cm średnicy) natłuścić i oprószyć mąką. Umieścić w niej ciasto i wygładzić wierzch.

 

 

 

 

3.

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 175 stopni przez ok. 50 minut.

 

 

 

 

4.

Pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy i podawać lekko ciepłe. Wedle uznania oprószyć cukrem pudrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin